
Deze zomer (2021) is koud gezette koffie helemaal hot! Deze trend is namelijk een aantal jaren geleden over komen waaien uit Amerika. Maar wanneer heet het een cold brew koffie en wanneer een cold drip koffie?
Het drinken van koude koffie wordt steeds populairder en ‘normaler’ in Nederland. Het is namelijk goedkoop, makkelijk, leuk en het smaakt verrukkelijk. Een cold brew of een cold drip is tevens veel gezonder dan een ijskoffie met allerlei toevoegingen zoals suikers, melk, slagroom etc. Dat slaat dus aan. Zo goed zelfs dat je tegenwoordig naast cold brew koffie ook variaties ziet als de cold drip koffie of de nitro coffee.
Een cold brew en een cold drip worden vaak verkeerd gebruikt bij koffierecepten. Het woordje ‘cold’ geeft aan de de koffie is gezet met koud water, alleen de bereidingswijze is anders. Dit zijn de twee grootste verschillen:
Cold brew wordt gemaakt met de volledige onderdompelingsmethode.
Cold brew koffie
Bij het maken van een cold brew wordt de volledige onderdompelingsmethode toegepast. Dit houdt in dat alle koffie tegelijkertijd ondergedompeld wordt met koud water. Vervolgens laat je de cold brew lang extraheren in de koelkast en heb jij een koude koffie.
Cold drip wordt ook wel dé slow motion versie van filterkoffie genoemd.
Cold drip koffie
Bij een cold drip wordt de koffie nooit tegelijkertijd ‘nat’ gemaakt met koud water. Cold drip is dé slow motion versie van filterkoffie. In miniporties druppelt het ijskoude water op de gemalen koffiebonen en vindt zijn weg erdoorheen en druppelt uiteindelijk in een kannetje als koffie. Dit klinkt al ingewikkelder, en dat is het dus ook.
Lees ook:
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.