De tijden dat men bij het bestellen van koffie kon kiezen uit een kopje of een kannetje, zijn al lang voorbij. De keuze is reuze, zo ook in de zomerperiode! Je vindt hier alle artikelen over ijskoffie en ijskoffie recepten!
Tegenwoordig zijn er talloze variaties en verschillende bereidingswijze in de koffiewereld. De meeste ijskoffies worden gezet met een espresso, ijsblokjes en toegevoegde suikers en/of siropen. Maar je kunt ook ijskoffie maken waarbij je de koffie 12-24 uur in de koelkast moet laten staan. Het grootste verschil tussen de verschillende soorten ijskoffie is: óf de koffie wordt gezet met koud water óf met heet water.
Er zijn vijf verschillende bereidingswijze voor het maken van ijskoffie. De populairste zijn de cold brew en iced coffee. Een cold brew is een koud gezette koffie waarvoor grof gemalen koffie wordt gemengd met koud water. En iced coffee wordt de hete koffie meteen op de ijsklontjes uitgegoten.
De bekendste is natuurlijk de ijskoffie! In de basis zet je een espresso en die laat je ietsjes afkoelen. Je…
Het verschil tussen de ijskofie en de flash brew koffie is dat de flash brew meestal wordt gezet met een…
Soms ontstaat er wat verwarring over koffies die zijn gezet met koud of heet water. De term 'cold brew' is…
Een cold drip koffie wordt, net zoals de cold brew, gezet met koud water. Als je op zoek bent naar…
Nitro coffee wordt (in de regel) gemaakt van cold brew coffee waaraan stikstof (nitro of nitrogen) wordt toegevoegd. Door de…
Wil je zelf thuis ijskoffie maken? Dan vind je hieronder een aantal ijskoffie recepten van ons, of van bekende barista’s. Scheelt een berg uitzoekwerk, waardoor je meteen aan de slag kunt met je eigen ijskoffie. Heb je zelf nog tips voor lekkere ijskoffie recepten? Laat het ons dan vooral weten.
Omdat ijskoffie natuurlijk koud is, kun je ijskoffie makkelijk in de koelkast bewaren. IJskoffie blijft zo’n beetje 1 tot 2 weken goed in de koelkast, maar je zult merken dat de smaak van de ijskoffie per dag wat slapper wordt. Je kunt ijskoffie eventueel ook invriezen, dan kun je ijskoffie ongeveer 2 tot 3 maanden bewaren. Ook hier geldt, hoe langer je de koffie bewaart, hoe slapper hij wordt.
In principe is iedere koffieboon geschikt om er ijskoffie van te maken. De smaak van de koffieboon is uiteraard bepalend voor de smaak van de ijskoffie. Ga je bijvoorbeeld voor een ongewassen koffie uit Ethiopië, dan zal je ijskoffie al snel zoet smaken. Kies je voor een koffieboon met meer frisse en zure tonen, dan smaakt je koffie logischerwijs meer acidisch.
Er zijn grofweg 5 manier hoe je zelf ijskoffie kunt maken, namelijk:
De makkelijkste ijskoffie die je thuis zelf kunt maken is de iced coffee. Dat is niets meer dan het zetten van “normale” koffie die je vervolgens snel laat afkoelen door hem over een glas met ijsklontjes te gieten. De andere manieren om zelf ijskoffie te maken vergen iets meer handigheid en uitleg. Hoe dat moet, lees je hier.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.