0

Koffie woordenboek

Extractie? Arabica? Doppio? Ontgassen? Kom je zulke woorden vaker tegen, maar heb je geen idee wat ze betekenen? Zoek ze dan snel op in ons uitgebreide koffie woordenboek.

aa

AA is een term die verwijst naar de specifieke grootte van de koffieboon. Een AA-boon is een koffieboon die groter is dan normaal. De ...

AA is een term die verwijst naar de specifieke grootte van de koffieboon. Een AA-boon is een koffieboon die groter is dan normaal. De grootte van de koffieboon is van belang, omdat die van invloed is op de smaak. AA toont de correlatie tussen de grootte van de boon en de smaak van de koffie aan.

Lees meer

aciditeit

Aciditeit is een term die we gebruiken om de frisheid, helderh...

Aciditeit is een term die we gebruiken om de frisheid, helderheid en levendigheid van de koffie te beoordelen. Het heeft ook wel te maken met de balans tussen zuur en zoet in koffie. Een goede balans zorgt voor een lekker fruitige smaak, een slechte balans maakt dat je koffie naar azijn kan smaken.

Lees meer

aeropress

De Aeropress is een soort plastic cafetière waarmee je op een makkelijke en snelle manier koffie kunt zetten. Het is een tweezijdige c...

De Aeropress is een soort plastic cafetière waarmee je op een makkelijke en snelle manier koffie kunt zetten. Het is een tweezijdige cilinder: aan de ene kant van de cilinder zit een filterdrager waar je een papieren of metalen filter in kunt doen, aan de andere kant zit een gat voor de zuiger met afsluitring. Met de zuiger druk je de gemalen koffie en het water door het filter heen.

Lees meer

affogato

Affogato is een dessert uit Italië. Het bestaat uit een kopje met daarin een bolletje vanille-ijs, dat wordt overgoten met hete espres...

Affogato is een dessert uit Italië. Het bestaat uit een kopje met daarin een bolletje vanille-ijs, dat wordt overgoten met hete espresso. De Italiaanse betekenis van affogato is ‘verdrinken’ en dat is een goede weerspiegeling van wat dit dessert is: het ijs lijkt te verdrinken in de koffie. Affogato smaakt bitter door de espresso en romig door het vanille-ijs.

Lees meer

americano

De americano is een espresso die is aangelengd met heet water. Het is een koffiesoort die vooral populair is onder Amerikanen, vandaar...

De americano is een espresso die is aangelengd met heet water. Het is een koffiesoort die vooral populair is onder Amerikanen, vandaar ook wel de naam americano. De smaken zijn zacht en mild. Begin je net met koffiedrinken en vind je een normale koffie nog wat te bitter, dan kan de americano een goede eerste stap zijn om koffie te leren drinken.

Lees meer

arabica

Arabicakoffie is de meest gedronken koffiesoort in de wereld. Ongeveer 70% van alle koffie in de koffiemarkt bestaat uit Arabicabonen....

Arabicakoffie is de meest gedronken koffiesoort in de wereld. Ongeveer 70% van alle koffie in de koffiemarkt bestaat uit Arabicabonen. De bonen zijn behoorlijk aromatisch van smaak: bloemige en fruitige smaaktonen overheersen. Je zult Arabicakoffie dan ook eerder te zoet dan te zuur of te bitter vinden.

Lees meer

aroma

Aroma betekent geur. In de context met koffie gaat het dus om de geur van vers gezette koffie. Aroma ontstaat als de stofjes in koffie...

Aroma betekent geur. In de context met koffie gaat het dus om de geur van vers gezette koffie. Aroma ontstaat als de stofjes in koffie verdampen. Voeg je heet water aan droge koffie toe, dan komt de aroma vrij. De koffieboon en branding van de boon kunnen allemaal van invloed zijn op de aroma.

Lees meer

balans

Een koffie die goed in balans is, heeft een mooie verhouding tussen zuur, zoet en bitter. Als een van deze smaaktonen teveel uitschiet...

Een koffie die goed in balans is, heeft een mooie verhouding tussen zuur, zoet en bitter. Als een van deze smaaktonen teveel uitschiet (vooral zuur en bitter), dan is de balans in de koffie zoek. Meten, proeven en experimenteren met koffie is belangrijk als je de juiste balans wil vinden.

Lees meer

barista

Barista is het Italiaanse woord voor barkeeper. Het is een koffiespecialist die op professionele wijze koffie van hoogwaardige kwalite...

Barista is het Italiaanse woord voor barkeeper. Het is een koffiespecialist die op professionele wijze koffie van hoogwaardige kwaliteit zet en serveert. Daarnaast weet de barista veel over koffie in de breedste zin van het woord: van koffiebonen tot zetmethodes. Soms wordt een barista ook wel een sommelier voor koffie genoemd.

Lees meer

batch roaster

Een batch roaster is een machine die grote hoeveelheden (batches) koffiebonen roostert. Daardoor kunnen grotere hoeveelheden koffiebon...

Een batch roaster is een machine die grote hoeveelheden (batches) koffiebonen roostert. Daardoor kunnen grotere hoeveelheden koffiebonen met dezelfde roast verkocht worden. Een perfecte techniek voor massaproductie.

bitter

Koffie kan bitter gaan smaken als er sprake is van overextractie. Dat wil zeggen dat de gemalen koffie te lang in contact is geweest m...

Koffie kan bitter gaan smaken als er sprake is van overextractie. Dat wil zeggen dat de gemalen koffie te lang in contact is geweest met het water. Door overextractie komen er ongewenste smaakstoffen uit de bonen, en precies die zorgen ervoor dat je koffie bitter proeft.

Lees meer

blend

Een blend is een mix van verschillende gebrande koffiebonen, bijvoorbeeld koffiebonen uit verschillende gebieden. De mix kan bestaan u...

Een blend is een mix van verschillende gebrande koffiebonen, bijvoorbeeld koffiebonen uit verschillende gebieden. De mix kan bestaan uit arabicabonen en/of robustabonen. Als een koffie uit één en dezelfde soort koffiebonen bestaat, dus ook met dezelfde roast, dan wordt dan een single origin koffie genoemd.

Lees meer

bloom

Bloom (werkwoord: bloomen) is het lichtjes opzwellen van gemalen koffie. Dat gebeurt als je in een ronddraaiende beweging heet water o...

Bloom (werkwoord: bloomen) is het lichtjes opzwellen van gemalen koffie. Dat gebeurt als je in een ronddraaiende beweging heet water over de gemalen koffie giet. Je giet net zoveel totdat de gemalen koffie nét helemaal nat is. Bloomen duurt gemiddeld per keer ongeveer 20 tot 30 seconden. Door te bloomen zorg je voor een gelijkmatige extractie, wat van invloed is op de smaak van je koffie.

Lees meer

body

Body is het mondgevoel dat een koffie heeft. Het is het gevoel van de koffie op je tong. Componenten die de body van koffie bepalen zi...

Body is het mondgevoel dat een koffie heeft. Het is het gevoel van de koffie op je tong. Componenten die de body van koffie bepalen zijn de structuur, stroperigheid en het soortelijk gewicht van de koffie.

Lees meer

bourbon

Bourbon is een Amerikaanse whisky die voor meer dan de helft (51%) uit mais bestaat. Het is een zoete whisky die volgens liefhebbers e...

Bourbon is een Amerikaanse whisky die voor meer dan de helft (51%) uit mais bestaat. Het is een zoete whisky die volgens liefhebbers een goede toevoeging aan koffie is, voornamelijk door de vanille- en karamelsmaken van de alcoholische drank.

Lees meer

brewing ratio

De brewing ratio is een geheugensteuntje dat je helpt om de goede verhouding water en gemalen koffie te bepalen. Over het algemeen is ...

De brewing ratio is een geheugensteuntje dat je helpt om de goede verhouding water en gemalen koffie te bepalen. Over het algemeen is 1:15 de perfecte brewing ratio, oftewel 1 deel gemalen koffie over 15 delen water.

Lees meer

brewing temperature

De brewing temperature is de optimale temperatuur om koffie mee te brouwen. Doorgaans is tussen de 94 en 96 graden Celsius de beste te...

De brewing temperature is de optimale temperatuur om koffie mee te brouwen. Doorgaans is tussen de 94 en 96 graden Celsius de beste temperatuur. Dit kun je goed reguleren met een waterkoker met ingebouwde temperatuurmeter.

Lees meer

brewing time

De brewing time, in het Nederlands ook wel brouwtijd genoemd, is de tijd die het duurt om koffie te zetten, van start tot einde. De st...

De brewing time, in het Nederlands ook wel brouwtijd genoemd, is de tijd die het duurt om koffie te zetten, van start tot einde. De start is in dit geval de eerste seconde dat de gemalen koffie in contact komt met het water, en het einde is wanneer het koffiedik en het water elkaar niet meer raken. De brewing time verschilt per koffiesoort. Een espresso heeft bijvoorbeeld een hele korte brewing time.

Lees meer

bypass

De bypass-techniek is een techniek waarbij het water direct wordt toegevoegd aan de gemalen koffie, zonder tussenkomst van een filter....

De bypass-techniek is een techniek waarbij het water direct wordt toegevoegd aan de gemalen koffie, zonder tussenkomst van een filter. Daardoor verdunt het brouwsel. Deze techniek voorkomt overextractie en vermindert de brewing time.

Lees meer

cafeïne

Cafeïne is een stofje dat van nature voorkomt in koffie en thee. Pure cafeïne in zuivere vorm is een wit poeder met een bittere smaak....

Cafeïne is een stofje dat van nature voorkomt in koffie en thee. Pure cafeïne in zuivere vorm is een wit poeder met een bittere smaak. Het is een stof met een licht stimulerende werking, die ervoor zorgt dat je alerter en energieker wordt. Je hartslag en bloeddruk gaan door cafeïne omhoog.

Lees meer

canephora

Canephora is een synoniem voor Robusta, een van de meest geteelde koffiesoorten ter wereld. De andere koffiesoort die veel voor consum...

Canephora is een synoniem voor Robusta, een van de meest geteelde koffiesoorten ter wereld. De andere koffiesoort die veel voor consumptie geteeld wordt, is de Arabica-boon.

cappuccino

Cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso, melk en melkschuim. Het is een koffiesoort die oorspronkelijk uit het Oostenrijkse Wene...

Cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso, melk en melkschuim. Het is een koffiesoort die oorspronkelijk uit het Oostenrijkse Wenen komt: de naam is afgeleid van ‘Kapuziner Kaffee’. Toch wordt het gezien als Italiaanse koffiebereiding.

Lees meer

catuai

Catuai is een koffieplantensoort die voornamelijk in Midden- en Zuid-Amerika groeit. Het is een kruising tussen 2 natuurlijke mutaties...

Catuai is een koffieplantensoort die voornamelijk in Midden- en Zuid-Amerika groeit. Het is een kruising tussen 2 natuurlijke mutaties van Arabica-variëteiten, namelijk de Mundo Novo en de gele Caturra.

Lees meer

caturra

De Caturra-koffieplant zijn een variëteit van de Bourbon-koffieplant. Beide planten zijn weer variëteiten van de Arabica. De Caturra s...

De Caturra-koffieplant zijn een variëteit van de Bourbon-koffieplant. Beide planten zijn weer variëteiten van de Arabica. De Caturra staat bekend om z’n zachte, zoete smaak.

chaff

Chaff is de groene, gedroogde schil die op de koffieboon zit als je de boon voor ’t eerst van de koffieplant plukt. Dit laagje komt lo...

Chaff is de groene, gedroogde schil die op de koffieboon zit als je de boon voor ’t eerst van de koffieplant plukt. Dit laagje komt los als de koffieboon geroosterd wordt. Chaff kan op verschillende manieren worden hergebruikt, bijvoorbeeld als meststof om andere gewassen te laten groeien.

Lees meer

channeling

Als de gemalen koffie in de filterdrager van de halfautomaat-espressomachine niet gelijkmatig verdeeld is, ontstaan er kleine kanaaltj...

Als de gemalen koffie in de filterdrager van de halfautomaat-espressomachine niet gelijkmatig verdeeld is, ontstaan er kleine kanaaltjes in de gemalen koffie. Die kanaaltjes ontstaan als het water door het filter heen loopt. Dat wordt channeling genoemd. Channeling kan een zure smaak aan je koffie veroorzaken. Je voorkomt dit probleem door de gemalen koffie goed aan te stampen in de filter.

Lees meer

chemex

Met een chemex kun je filterkoffie (of in hippere termen: slow coffee) zetten. De conische vorm van de chemex zorgt voor een langere c...

Met een chemex kun je filterkoffie (of in hippere termen: slow coffee) zetten. De conische vorm van de chemex zorgt voor een langere contacttijd tussen het hete water en de gemalen koffie. Daardoor krijg je een betere extractie en dus meer smaak in je koffie. Voor het zetten van filterkoffie met de chemex heb je speciale chemex-filters nodig.

Lees meer

clean cup

Als de kwaliteit van specialty coffee officieel geclassificeerd wordt, dan is ‘clean cup’ een van de classificaties waar naar gekeken ...

Als de kwaliteit van specialty coffee officieel geclassificeerd wordt, dan is ‘clean cup’ een van de classificaties waar naar gekeken wordt. Het betekent dat er geen smaakgebreken aanwezig zijn in de koffie.

Lees meer

clever dripper

De Clever Dripper is een zetmethode voor filterkoffie. De filterhouder heeft een ‘clever’ druppelstop, die ervoor zorgt dat je koffie ...

De Clever Dripper is een zetmethode voor filterkoffie. De filterhouder heeft een ‘clever’ druppelstop, die ervoor zorgt dat je koffie niet direct doorloopt. Het is een fijne manier van filterkoffie zetten met een smaakvolle koffie met veel body als resultaat.

Lees meer

commodity coffee

Commodity coffee heeft te maken met de handel in koffie. Koffie wordt in dit geval behandeld als een grondstof en een uniform product,...

Commodity coffee heeft te maken met de handel in koffie. Koffie wordt in dit geval behandeld als een grondstof en een uniform product, zoals olie en goud. De waarde van commodity coffee wordt bepaald door marktfactoren en niet door de oorsprong of de kwaliteit.

Lees meer

complexiteit

Als er gesproken wordt over de complexiteit van koffie, dan gaat het over de complexiteit aan smaken van de koffie. Koffie met hoge co...

Als er gesproken wordt over de complexiteit van koffie, dan gaat het over de complexiteit aan smaken van de koffie. Koffie met hoge complexiteit smaakt niet vlak: je hebt juist het gevoel dat er van alles gebeurt als je de koffie proeft. De smaken zijn vaak goed in balans.

Lees meer

cortado

Een koffie cortado is een koffie die is verdund met warme melk. De verhouding koffie-melk is 1:1, wat betekent dat er dus net zoveel k...

Een koffie cortado is een koffie die is verdund met warme melk. De verhouding koffie-melk is 1:1, wat betekent dat er dus net zoveel koffie als warme melk in je kopje zit. Soms wordt de warme melk wat opgeschuimd.

Lees meer

crema

Crema is het goudbruine laagje schuim dat je op koffie (vaak op espresso) ziet liggen. Het is een laagje dat bestaat op vetten, suiker...

Crema is het goudbruine laagje schuim dat je op koffie (vaak op espresso) ziet liggen. Het is een laagje dat bestaat op vetten, suikers en proteïnen. Crema is een heel belangrijk smaakcomponent van koffie en in het bijzonder van espresso.

Lees meer

cup of excellence

De Cup of Excellence is een wedstrijd waarin de ‘Koffieoogst van het Jaar’ wordt bekroond. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Al...

De Cup of Excellence is een wedstrijd waarin de ‘Koffieoogst van het Jaar’ wordt bekroond. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Alliance For Coffee Excellence. Zij kiezen elke jaar de beste koffie in elk van de ongeveer 12 koffieproducerende landen wereldwijd.

Lees meer

cuppen

Cuppen is een benaming voor het proeven en beoordelen van koffies. Het is een standaardmethode die wordt toegepast. Veel koffiebrander...

Cuppen is een benaming voor het proeven en beoordelen van koffies. Het is een standaardmethode die wordt toegepast. Veel koffiebranders beoordelen door te cuppen hoe de kwaliteit van de koffie is, waarna ze besluiten om de koffie wel of niet in te kopen.

Lees meer

decaffinated

Decaffinated coffee is de Engelse benaming voor koffie zonder cafeïne. Afgekort wordt het ook wel decaf genoemd. Met decaffinated coff...

Decaffinated coffee is de Engelse benaming voor koffie zonder cafeïne. Afgekort wordt het ook wel decaf genoemd. Met decaffinated coffee worden koffiebonen bedoeld waar minstens 97% van het stofje cafeïne uit gehaald is.

Lees meer

direct trade

Als er sprake is van Direct Trade bij koffie, dan is de koffie direct verhandeld met de koffieboeren, zonder tussenkomst van handelare...

Als er sprake is van Direct Trade bij koffie, dan is de koffie direct verhandeld met de koffieboeren, zonder tussenkomst van handelaren. Door Direct Trade-koffie te kopen, ben je ervan verzekerd dat de prijs die je voor je koffie betaalt direct bij de koffieboer terechtkomt.

Lees meer

donuts

Donuts en koffie zijn een superpopulaire combinatie in Amerika en Canada. In vrijwel elke Amerikaanse en Canadese koffieshop kun je do...

Donuts en koffie zijn een superpopulaire combinatie in Amerika en Canada. In vrijwel elke Amerikaanse en Canadese koffieshop kun je donuts bij je koffie bestellen. Het wordt vaak gegeten als (niet zo gezond, maar wel heel lekker) ontbijt.

Lees meer

doppio

Een doppio koffie is een dubbele espresso. Doppio betekent ‘dubbel’ in het Italiaans. De sterkte van de koffie blijft hetzelfde als bi...

Een doppio koffie is een dubbele espresso. Doppio betekent ‘dubbel’ in het Italiaans. De sterkte van de koffie blijft hetzelfde als bij een enkele espresso, alleen de hoeveelheid koffie is verdubbeld.

Lees meer

drip methode

De drip methode is een manier van koffiezetten waarbij de koffie langzaam in de karaf druppelt. Kortgezegd schep je gemalen koffie in ...

De drip methode is een manier van koffiezetten waarbij de koffie langzaam in de karaf druppelt. Kortgezegd schep je gemalen koffie in een filter en giet je er langzaam water overheen. Het resultaat is vaak een evenwichtig kopje koffie dat zacht smaakt.

Lees meer

droogproces

Het droogproces (ook wel het droge proces genoemd) is een belangrijke stap in het boon-tot-brandproces van koffie. Na het natte proces...

Het droogproces (ook wel het droge proces genoemd) is een belangrijke stap in het boon-tot-brandproces van koffie. Na het natte proces worden de koffiebonen gedroogd in de zon, op een tafel of op de vloer. De bonen moeten om de zoveel tijd geroerd worden en mogen niet té lang drogen. Hierna worden ze geselecteerd op kwaliteit, eventueel gemengd en dan gebrand.

Lees meer

earthy

Earthy is een term die wordt gebruikt om een bepaalde smaak in koffie aan te duiden. Het aroma is vergelijkbaar met verse aarde, natte...

Earthy is een term die wordt gebruikt om een bepaalde smaak in koffie aan te duiden. Het aroma is vergelijkbaar met verse aarde, natte grond of rauwe aardappelen. Veel halfdroge koffiebonen uit Indonesië hebben ‘earthy’ smaaktonen.

Lees meer

espresso

Een espresso is een donkere, geconcentreerde koffie, gemaakt door onder zeer hoge druk water door fijn gemalen koffiebonen te persen. ...

Een espresso is een donkere, geconcentreerde koffie, gemaakt door onder zeer hoge druk water door fijn gemalen koffiebonen te persen. De koffiesoort wordt meestal geserveerd in hoeveelheden van 60 milliliter. Een goed gezette espresso herken je aan het cremalaagje van vetten, suikers en proteïnen.

Lees meer

espresso branding

Koffiebonen voor espresso’s worden op een andere manier gebrand dan koffiebonen voor ‘normale’ filterkoffie. Over het algemeen wordt e...

Koffiebonen voor espresso’s worden op een andere manier gebrand dan koffiebonen voor ‘normale’ filterkoffie. Over het algemeen wordt een espressoboon donkerder en langzamer gebrand dan een ‘gewone’ koffieboon.

Lees meer

extractie

Extractie is het moment dat de gemalen koffie in contact is met het water. Als dat gebeurt, dan gaat de koffie smaak afgeven. Er kan s...

Extractie is het moment dat de gemalen koffie in contact is met het water. Als dat gebeurt, dan gaat de koffie smaak afgeven. Er kan sprake van onder- of overextractie. Onderextractie geeft een zure smaak aan de koffie, overextractie een bittere.

Lees meer

fairtrade-koffie

Fairtrade-koffie is koffie met een Fairtrade-keurmerk. Het keurmerk ziet toe op de sociale en economische aspecten van het productiepr...

Fairtrade-koffie is koffie met een Fairtrade-keurmerk. Het keurmerk ziet toe op de sociale en economische aspecten van het productieproces van koffie. Denk bijvoorbeeld aan een eerlijke prijs en goede leefomstandigheden voor de koffieboeren.

Lees meer

fermentatie

Fermentatie, of fermenteren, is een proces waarbij het natuurlijke, slijmerige laagje van de koffiebes loslaat. Dat gebeurt als de kof...

Fermentatie, of fermenteren, is een proces waarbij het natuurlijke, slijmerige laagje van de koffiebes loslaat. Dat gebeurt als de koffiebessen ondergedompeld zijn in water. Zodra de schimmels en bacteriën van de koffiebes in aanraking komen met water en zuurstof, gaat het fermentatieproces van start.

Lees meer

filterkoffie

Filterkoffie is koffie die is gezet volgens een filtermethode. Het is een methode waarbij de koffie niet onder hoge druk wordt gezet. ...

Filterkoffie is koffie die is gezet volgens een filtermethode. Het is een methode waarbij de koffie niet onder hoge druk wordt gezet. De bekendste methodes zijn de onderdompelmethode en de opgietmethode.

Lees meer

first crack

De first crack verwijst naar het eerste geluid dat bonen maken als ze aan het roosteren zijn. Het ‘crack’-geluid wordt veroorzaakt doo...

De first crack verwijst naar het eerste geluid dat bonen maken als ze aan het roosteren zijn. Het ‘crack’-geluid wordt veroorzaakt door een barst in de koffieboon. Voor koffiebranders is dit geluid het teken dat de bonen de eerste lichte roosterfase ingaan.

Lees meer

flat white

Een flat white is een dubbele espresso of dubbele ristretto met een laagje opgeschuimde melk. Het is een koffie met een sterk koffiear...

Een flat white is een dubbele espresso of dubbele ristretto met een laagje opgeschuimde melk. Het is een koffie met een sterk koffiearoma, die ook romig smaakt door de melk. De smaken van een flat white zijn heel uitgebalanceerd.

Lees meer

flavour wheel

Het Flavour Wheel, voluit ook wel Coffee Taster’s Flavour Wheel genoemd, is een speciaal koffie-smaakwiel. Het is ontwikkeld door de S...

Het Flavour Wheel, voluit ook wel Coffee Taster’s Flavour Wheel genoemd, is een speciaal koffie-smaakwiel. Het is ontwikkeld door de Specialty Coffee Assocciation of America (SCAA) en helpt koffieproevers om de smaken en geuren van koffie goed te omschrijven.

Lees meer

french press

De French press is een glazen pot met metalen filter waarmee filterkoffie kan worden gezet. Het wordt ook wel een cafetière genoemd. D...

De French press is een glazen pot met metalen filter waarmee filterkoffie kan worden gezet. Het wordt ook wel een cafetière genoemd. Door een French press te gebruiken, komen ook de fijnere deeltjes door de koffie heen.

Lees meer

geisha

Geisha koffie (of Gesha koffie) is een koffieplantenvariëteit die zijn oorsprong vindt in het Gori Gesha-bos in Ethiopië. Je vindt de ...

Geisha koffie (of Gesha koffie) is een koffieplantenvariëteit die zijn oorsprong vindt in het Gori Gesha-bos in Ethiopië. Je vindt de Geisha-planten nu ook in Afrika, Azië en Amerika. Het is exclusieve, dure koffie met een uniek smaakprofiel van bloemige en zoete tonen.

Lees meer

green coffee

Green coffee, ook wel groene koffie of groene koffiebonen genoemd, zijn rauwe, ongebrande koffiebonen. Ze komen rechtstreeks van de ko...

Green coffee, ook wel groene koffie of groene koffiebonen genoemd, zijn rauwe, ongebrande koffiebonen. Ze komen rechtstreeks van de koffieplant. Groene koffiebonen bevatten veel antioxidanten en zijn daarom erg gezond.

Lees meer

hard beans

‘Hard beans’ is een term om de dichtheid van een koffieboon te beschrijven. Het tegenovergestelde van hard bean is soft bean. De schaa...

‘Hard beans’ is een term om de dichtheid van een koffieboon te beschrijven. Het tegenovergestelde van hard bean is soft bean. De schaal voor de dichtheid van een koffieboon loopt van zeer harde boon tot zeer zachte boon. Over het algemeen staan koffiebonen die groeien op meer dan 1220-1370 meter bekend als hard bean.

Lees meer

immersion

Immersion is het Engelse woord voor onderdompeling. Het is een methode waarbij het koffiedik wordt ondergedompeld in water, waarna het...

Immersion is het Engelse woord voor onderdompeling. Het is een methode waarbij het koffiedik wordt ondergedompeld in water, waarna het een tijdje zo blijft staan. De French press is een apparaat dat je kunt gebruiken om immersion coffee mee te maken.

Lees meer

koffiedik kijken

Koffiedik kijken kan twee dingen betekenen: of als onderdeel van de waarzeggerij of als gezegde. Als onderdeel van de waarzeggerij bet...

Koffiedik kijken kan twee dingen betekenen: of als onderdeel van de waarzeggerij of als gezegde. Als onderdeel van de waarzeggerij betekent koffiedik kijken dat er in het koffiedik symbolen en figuren worden gezien, die iets zeggen over het verleden, heden of de toekomst. Koffiedik kijken als gezegde betekent dat er een voorspelling wordt gedaan, maar dat daar van tevoren nog niets met zekerheid over te zeggen valt.

Lees meer

kopi luwak

Kopi Luwak is de duurste en misschien wel meest omstreden koffie ter wereld. Kopi Luwak-koffie is gemaakt van koffiebonen die door de ...

Kopi Luwak is de duurste en misschien wel meest omstreden koffie ter wereld. Kopi Luwak-koffie is gemaakt van koffiebonen die door de civetkat zijn opgegeten. Doordat de koffiebonen door het maag-darmkanaal van de kat hebben gereisd, is de smaak bijzonder. Het is een exclusieve koffiesoort die moeilijk verkrijgbaar en daardoor duur is. Omstreden is de koffie ook, door het dierenleed wat er bij het productieproces komt kijken.

Lees meer

latte

Een latte is een koffie die gemaakt wordt met 2 shots espresso, een hoop gestoomde melk en een dunne laag opgeschuimde melk on top. De...

Een latte is een koffie die gemaakt wordt met 2 shots espresso, een hoop gestoomde melk en een dunne laag opgeschuimde melk on top. De koffiesoort komt uit Italië. Door de melklaag op de bovenkant is het een koffie die perfect is voor latte art.

Lees meer

latte art

Latte art is het maken van figuurtjes op koffie met behulp van melk. Dat kunnen allerlei figuren zijn, van blaadjes tot hartjes. Achte...

Latte art is het maken van figuurtjes op koffie met behulp van melk. Dat kunnen allerlei figuren zijn, van blaadjes tot hartjes. Achter elke vorm van latte art zit een speciale techniek. Veel barista’s die gedreven zijn in latte art doen dit als extraatje voor de klant.

Lees meer

macchiatio

Macchiato betekent ‘bevlekt’ in het Italiaans en dat is precies wat deze koffiesoort is, namelijk espresso ‘bevlekt’ met een vleugje m...

Macchiato betekent ‘bevlekt’ in het Italiaans en dat is precies wat deze koffiesoort is, namelijk espresso ‘bevlekt’ met een vleugje melk bovenop. De melk maakt de koffie minder bitter en tegelijkertijd heerlijk romig.

 

 

Lees meer

maillard-reactie

De maillard-reactie is een chemische reactie die ontstaat als koffiebonen worden verhit. Het is een reactie tussen aminozuren en reduc...

De maillard-reactie is een chemische reactie die ontstaat als koffiebonen worden verhit. Het is een reactie tussen aminozuren en reducerende suikers, die ervoor zorgt dat de koffiebonen tijdens het branden bruin worden. De maillard-reactie vindt niet alleen plaats bij koffiebonen, ook vis, brood en bacon zijn producten die bij het verhitten een bruin, knapperig ‘korstje’ krijgen.

Lees meer

maling

Maling heeft te maken met de maalgraad van de koffieboon. Die is van grote invloed op de smaak van je koffie. Als je maalgraad verkeer...

Maling heeft te maken met de maalgraad van de koffieboon. Die is van grote invloed op de smaak van je koffie. Als je maalgraad verkeerd is, dan kan dat tot onderextractie (te zure koffie) of overextractie (te bittere koffie) leiden. Espresso’s worden vaak gemaakt van koffiebonen met een fijne maalgraad.

 

Lees meer

microlot

Een microlot is een klein gedeelte van de koffieplantage waaraan extra aandacht is besteed door de koffieboer. Deze kleine opbrengst, ...

Een microlot is een klein gedeelte van de koffieplantage waaraan extra aandacht is besteed door de koffieboer. Deze kleine opbrengst, vaak niet meer dan 40 zakken koffiebonen per jaar, is door die extra aandacht van hogere kwaliteit en heeft een unieke smaak. De opbrengst van de microlot wordt vaak voor een hogere prijs verkocht dan de reguliere koffiebonen.

Lees meer

mocha koffie

Mocha koffie, ook wel caffe mocha genoemd, bestaat voor 1/3e uit espresso, voor 2/3e uit melk en voor een deel u...

Mocha koffie, ook wel caffe mocha genoemd, bestaat voor 1/3e uit espresso, voor 2/3e uit melk en voor een deel uit chocolade. De chocolade wordt toegevoegd in de vorm van chocoladesiroop, cacaopoeder of chocolademelk.

Lees meer

natural koffie

Natural koffie wordt ook wel ‘unwashed koffie’ genoemd. De term ‘natural’ verwijst naar een bepaald onderdeel van het proces waarin de...

Natural koffie wordt ook wel ‘unwashed koffie’ genoemd. De term ‘natural’ verwijst naar een bepaald onderdeel van het proces waarin de koffiebes een koffieboon wordt. In plaats van water te gebruiken om het buitenste laagje van de boon te halen, worden de bonen een paar weken te drogen gelegd in hun eigen vruchtvlees. De bonen worden regelmatig geharkt om te voorkomen dat ze gaan rotten. Het is een oude, intensieve methode die lang duurt.

Lees meer

ontgassen

Ontgassen (ook wel degassen genoemd) is een natuurlijke reactie die begint zodra koffiebonen gebrand zijn. Tijdens dit proces verlieze...

Ontgassen (ook wel degassen genoemd) is een natuurlijke reactie die begint zodra koffiebonen gebrand zijn. Tijdens dit proces verliezen koffiebonen kooldioxiderijke gassen, die gedurende het brandproces in de bonen zijn gevormd. Ontgassen is van invloed op de smaak van de koffie: niet goed ontgassen zal negatief van invloed zijn op de smaak.

Lees meer

organic coffee

Organic coffee, ook wel biologische koffie genoemd, is koffie die op verantwoorde wijze is geproduceerd. Bij het verbouwen van de koff...

Organic coffee, ook wel biologische koffie genoemd, is koffie die op verantwoorde wijze is geproduceerd. Bij het verbouwen van de koffie (van koffieplant tot koffieboon) is extra aandacht besteed aan het welzijn van milieu en mens.

Lees meer

peaberry coffee

Peaberry coffee is een natuurlijke mutatie van de Arabica- en Robustabes, waarbij één zaadje groeit in plaats van 2 aparte zaadjes. Di...

Peaberry coffee is een natuurlijke mutatie van de Arabica- en Robustabes, waarbij één zaadje groeit in plaats van 2 aparte zaadjes. Dit gemuteerde zaadje is vaak ronder en kleiner in vergelijking met niet-gemuteerde zaadjes. Peaberry coffee komt niet vaak voor: ongeveer 10-15% van alle geoogste koffiebonen zijn peaberry bonen. De bonen zijn daardoor zeer gewild.

Lees meer

piston machine

Een piston machine is een halfautomatische koffiemachine. Dit betekent dat een deel van het koffiezetten door de machine wordt gedaan,...

Een piston machine is een halfautomatische koffiemachine. Dit betekent dat een deel van het koffiezetten door de machine wordt gedaan, maar je ook een deel nog zelf moet doen. Je moet bijvoorbeeld de koffiebonen apart malen. Doordat je een deel van het koffiezetproces zelf doet, heb je meer invloed op de kwaliteit en smaak van de koffie.

Lees meer

portafilter

De portafilter, ook wel filterdrager genoemd, is een essentieel onderdeel van de espressomachine. Het houdt het koffiedik vast tijdens...

De portafilter, ook wel filterdrager genoemd, is een essentieel onderdeel van de espressomachine. Het houdt het koffiedik vast tijdens het trekken of extraheren van het espressoshot. Een portafilter lijkt een beetje op een grote lepel die je kunt vastzetten in de machine.

Lees meer

potato defect

Het Potato Defect is een koffieprocesfout die vooral voorkomt op koffieplantages in Burundi en Rwanda. Waarschijnlijk komt het doordat...

Het Potato Defect is een koffieprocesfout die vooral voorkomt op koffieplantages in Burundi en Rwanda. Waarschijnlijk komt het doordat er een bacterie in de schil van de koffiebes belandt en daarin een bepaalde gifstof produceert. Het resultaat: de koffie krijgt de smaak en het aroma van een aardappelschil.

Lees meer

puck

De puck is de aangestampte gemalen koffie in de portafilter van je koffiemachine. Met een puck kun je bepalen of je koffie goed in bal...

De puck is de aangestampte gemalen koffie in de portafilter van je koffiemachine. Met een puck kun je bepalen of je koffie goed in balans is. Door de puck goed te bekijken, kun je zien of het water te snel, te langzaam of juist perfect door de koffiemaling heen liep.

Lees meer

pulping

Pulping is een methode waarmee de buitenste schil van de koffiebes verwijderd wordt. De bes wordt vervolgens in de zon of in droogmach...

Pulping is een methode waarmee de buitenste schil van de koffiebes verwijderd wordt. De bes wordt vervolgens in de zon of in droogmachines te drogen gelegd.


q-grading

Q-grading is de evaluatie van de kwaliteit van koffie. Door te proeven en te ruiken wordt de koffie beoordeeld op 10 componenten: geur...

Q-grading is de evaluatie van de kwaliteit van koffie. Door te proeven en te ruiken wordt de koffie beoordeeld op 10 componenten: geur/aroma, smaak, nasmaak, aciditeit, body, balans, uniformiteit, clean cup, zoetheid en ‘overall’. Het proeven van de koffie wordt ook wel cuppen genoemd.

Lees meer

ristretto

Een ristretto is een geconcentreerde koffiesoort. De textuur is dikker en de smaak is intenser dan een espresso. Dat komt omdat bij he...

Een ristretto is een geconcentreerde koffiesoort. De textuur is dikker en de smaak is intenser dan een espresso. Dat komt omdat bij het zetten van een ristretto’s minder water wordt gebruikt dan bij espresso’s. Met een hoeveelheid van 15 tot 20 milliliter drink je een ristretto vaak in één teug op.

Lees meer

roast date

De roast date is de datum waarop de koffiebonen zijn geroosterd. Die vind je vrijwel altijd terug op de verpakking van de koffiebonen....

De roast date is de datum waarop de koffiebonen zijn geroosterd. Die vind je vrijwel altijd terug op de verpakking van de koffiebonen. Met behulp van de roast date kun je bepalen hoe vers de koffiebonen zijn die je hebt aangeschaft.

Lees meer

scaa

De SCAA is de Specialty Coffee Association of America. Het is een non-profit organisatie die specialty coffee definieert, ontwikkelt e...

De SCAA is de Specialty Coffee Association of America. Het is een non-profit organisatie die specialty coffee definieert, ontwikkelt en promoot. Dit is dé organisatie die de standaarden voor koffiekwaliteit en -consistentie bepaalt en handhaaft. Voldoet koffie aan de richtlijnen van de SCAA, dan mag het specialty coffee worden genoemd.

Lees meer

shot

Spreken we over een shot koffie of espresso, dan hebben we het vaak over niet meer dan 30 milliliter koffie. Je kunt een shot in één s...

Spreken we over een shot koffie of espresso, dan hebben we het vaak over niet meer dan 30 milliliter koffie. Je kunt een shot in één slok opdrinken.

silverskin

Silverskin is een natuurlijke stof in koffiebonen, die de vorming van vrije radicalen helpt te voorkomen. Vrije radicalen zijn molecul...

Silverskin is een natuurlijke stof in koffiebonen, die de vorming van vrije radicalen helpt te voorkomen. Vrije radicalen zijn moleculen die (vooral op de lange termijn) schade kunnen toebrengen aan lichamelijke cellen.

Lees meer

single origin coffee

Single origin coffee is koffie die gemaakt is van één soort boon, die op één locatie geoogst is. Dat kan bijvoorbeeld een bepaalde reg...

Single origin coffee is koffie die gemaakt is van één soort boon, die op één locatie geoogst is. Dat kan bijvoorbeeld een bepaalde regio zijn, maar het kan ook om een specifieke koffieboerderij gaan.

Lees meer

siphon pot

De siphon pot of sifon pot wordt ook wel een vacuümkoffiemaker of conakan genoemd. Het is een koffiemaker die bestaat uit 2 glazen del...

De siphon pot of sifon pot wordt ook wel een vacuümkoffiemaker of conakan genoemd. Het is een koffiemaker die bestaat uit 2 glazen delen: een onderste bol, waarin het water aan de kook wordt gebracht, en een bovenste kelk met buis, waarin de gemalen koffie komt. Het is een bijzondere zetmethode: niet de snelste en makkelijkste manier, maar wel spectaculair om te doen en te zien.

Lees meer

sorting

Sorting is het Engelse woord voor sorteren, wat in de koffiewereld verwijst naar het sorteren van de koffiebonen. Tijdens het sorteren...

Sorting is het Engelse woord voor sorteren, wat in de koffiewereld verwijst naar het sorteren van de koffiebonen. Tijdens het sorteren worden de goede kwaliteit bonen van de slechte kwaliteit gescheiden. Dat wordt onder andere bepaald op basis van de grootte van de koffieboon. Tegelijkertijd worden bijvoorbeeld takjes en zand tussen de koffiebonen vandaan gehaald.

Lees meer

specialty coffee

Specialty coffee is koffie van zeer hoge kwaliteit met unieke smaakeigenschappen. De Specialty Coffee Association heeft speciale richt...

Specialty coffee is koffie van zeer hoge kwaliteit met unieke smaakeigenschappen. De Specialty Coffee Association heeft speciale richtlijnen bedacht waaraan koffie moet voldoen, om de titel specialty coffee te mogen dragen.

Lees meer

stretchen

Stretchen, oftewel uitrekken, heeft te maken met de melk die wordt toegevoegd aan de koffie. Tijdens het stretchen wordt de melk in vo...

Stretchen, oftewel uitrekken, heeft te maken met de melk die wordt toegevoegd aan de koffie. Tijdens het stretchen wordt de melk in volume verdubbeld. Dat gebeurt door de melk op te schuimen met een stoompijpje.

Lees meer

tds

TDS staat voor Total Dissolved Solids. Dat heeft te maken met de sterkte van de koffie en wordt vaak aangeduid in een percentage. Als ...

TDS staat voor Total Dissolved Solids. Dat heeft te maken met de sterkte van de koffie en wordt vaak aangeduid in een percentage. Als we de TDS meten, dan kijken we naar de oplosbare concentratie van de koffie, oftewel hoeveel van de oplosbare delen van de koffie geconcentreerd zijn in het kopje.

Lees meer

tare

typica

Typica is een van de belangrijkste en bekendste subvarianten van de Arabicaboon. De Typica is van zeer hoge kwaliteit en daarom erg po...

Typica is een van de belangrijkste en bekendste subvarianten van de Arabicaboon. De Typica is van zeer hoge kwaliteit en daarom erg populair. Het is ook weer een variant op zichzelf: Kona en Blue Mountain Coffee, twee van de beste koffiebonen ter wereld, komen ook van de Typica-familie af.

Lees meer

variëteit

Er zijn 4 koffieplanten: de Arabica, de Robusta, de Liberica en de Excelsa. Die hebben allemaal weer variëteiten. De wereldkoffieprodu...

Er zijn 4 koffieplanten: de Arabica, de Robusta, de Liberica en de Excelsa. Die hebben allemaal weer variëteiten. De wereldkoffieproductie komt voor 99% van de Arabica- en Robusta-bonen en -variëteiten, met de Robusta als meest geproduceerde en meest verhandelde variëteit. De Arabica- en Robustabonen zijn geschikt voor consumptie.

Lees meer

washed koffie

Bij washed koffie wordt fermentatie toegepast om het slijmerige laagje rond de koffiepit los te weken. Dat gebeurt of in droge tanks (...

Bij washed koffie wordt fermentatie toegepast om het slijmerige laagje rond de koffiepit los te weken. Dat gebeurt of in droge tanks (vooral in Latijns-Amerika) of in water (vooral in Afrika). Hierna wordt de gewassen koffie te drogen gelegd op een patio of op een droogbed.

Lees meer

wet processed coffee

Wet processed coffee, ook wel washed processed coffee genoemd, is een manier om de schil van de koffiebes te ontdoen. Zoals de naam al...

Wet processed coffee, ook wel washed processed coffee genoemd, is een manier om de schil van de koffiebes te ontdoen. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt daarbij water gebruikt. Uiteindelijk blijft de koffieboon over, die wordt gedroogd en geroosterd.

Lees meer

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.