Door Sam 1950 Views

Wat is filterkoffie?

Thuis de beste filterkoffie zetten

Filterkoffie: het oude vertrouwde kopje koffie dat je waarschijnlijk vanuit thuis kent. Tegenwoordig noemen we het ‘Slow Coffee‘. Het is super hip in koffiebars, waarmee de specialty koffiebonen beter tot zijn recht komen. Gelukkig weten koffieliefhebbers de filterkoffie voor thuis ook weer te waarderen. Voor degene die nog geen idee hebben: Filterkoffie is the shit!😉

Wat is filterkoffie?

Filterkoffie of slow coffee zijn termen voor koffie die niet onder hoge druk worden gezet. Het vraagt misschien iets meer tijd om te zetten, maar dat is het helemaal waard! Het drinken van een “heet bakkie koffie” is verleden tijd! Met de kennis van nu, betere koffiebonen en ondersteuning van lokale koffiebranders kun je tegenwoordig heerlijke filterkoffie drinken. Je kunt op twee manieren filterkoffie zetten: onderdompelen en/of opgieten.

Onderdompelen van koffie

De gemalen koffie meng je met warm water in een pot, waarna je de koffie een bepaalde tijd laat trekken. Meestal tussen de 1 à 4 minuten, afhankelijk van je gekozen methode. Uiteindelijk scheid je de drab en vloeistof en dan heb je koffie. De gemalen koffiedeeltjes komen gelijkmatig in contact met het warme water, waardoor er homogene extractie plaatsvindt. Het onderdompelen van koffie gebeurt bij een Cafetière, AeroPress, Clever Dripper en Sifon. Het is de makkelijkere versie van de twee.

Wat is filterkoffie?

Opgieten van koffie

Anders dan bij de onderdompelmethode, giet je hier het water over de gemalen koffie. Voor deze methode heb je altijd een papieren of metaal filter nodig. Het warme water bevochtigt de koffie en door de zwaartekracht loopt de koffie onder het filter door in een geplaatst kannetje. De drab blijft achter in de filter. Doordat je water over de koffie giet, is het moeilijker om alle koffiedeeltjes gelijkmatig in contact te laten komen met het warme water. Dit betekent dat het lastiger is om homogene extractie te kunnen laten plaatsvinden. Het opgieten van koffie gebeurt bij een Hario V60, Chemex, Kalita, Moka-koffiepot (ook wel percolator genoemd), Clever Dripper en Sifon.

Waarom filterkoffie?

Om van filterkoffie te genieten moet je een beetje tijd investeren, een paar spullen kopen, informatie lezen (met name recepten) en natuurlijk proeven. Het drinken van een filterkoffie is te vergelijken met het drinken van een heerlijk rood wijntje. Het wemelt van de details!

Net als van wijn, moet je van filterkoffie genieten.

Geur

De ervaring van filterkoffie begint al bij het ruiken van vers gemalen koffiebonen. De geur van koffie is misschien nog wel lekkerder dan het drinken van koffie. Vooral in de ochtend!🙌

Het koffie ritueel

Het zetten van filterkoffie is qua techniek niet heel moeilijk en ontzettend leuk om te doen. Je drinkt nu eenmaal de beste koffie met een klein beetje meer toewijding, dan een druk op de knop van een volautomatische koffiemachine, nietwaar?👊

Smaak

Koffie bestaat uit twee ingrediënten (gemalen koffie + water) en beide bepalend voor de smaak van je kopje koffie. Filterkoffie is verfijnd, licht, elegant, aromatisch en zonder een cremalaag! De langzame bereiding zorgt voor smaken als fruit, chocolade, karamel, bloemen, noten en kruiden. Elke andere smaak geldt eerder als een tekortkoming.👈

Prijs

Filterkoffie is in principe goedkoper dan een volautomaat. Je hebt nodig: een koffiemolen, weegschaal, een timer, een ketel, een kopje, en natuurlijk jouw ideale koffiepot! Dit kost eenmalig tussen de 100 – 200 euro.  💰 De koffiebonen zelf (goede koffiebonen, althans) kosten vaak wel iets meer dan een simpel zakje uit de supermarkt.

Filterkoffie zetmethodes

Welke spullen heb je nodig om filterkoffie te zetten?

Naast gemalen koffie en water heb je ook een aantal andere spullen nodig om filterkoffie te zetten. Hieronder de belangrijkste spullen om te kopen:

  • Een ketel met zwanenhals
  • Een weegschaal
  • Een molen

Een must: geen goede filterkoffie zonder een ketel met zwanenhals!

Deze ketel geeft je veel meer controle over de hoeveelheid water die je opgiet tijdens het zetten van filterkoffie. Daarnaast bevordert het de extractie van de koffiebonen en dit geeft weer een beter resultaat aan de smaak van je koffie. Je kunt deze kopen in onze webshop.

Andere must: meten is weten!

Een weegschaal is onmisbaar voor het zetten van filterkoffie. Een maatschepje of maatbeker is te onnauwkeurig. Het is veel exacter om de koffie en het water af te wegen. Koop een weegschaal die tot op de 0,1 gram nauwkeurig weegt en groot genoeg is. Vaak hebben deze weegschalen ook een timer, wat alleen maar handiger is! Je kunt ook deze kopen in onze webshop.

De laatste must: koffiemolen

Wil je echt lekkere filterkoffie voor thuis zetten? Dan moet je een koffiemolen aanschaffen! Het is namelijk belangrijk om hele koffiebonen te kopen en die telkens af te wegen en vers te malen voor beste resultaat van een kop filterkoffie. Je kunt kiezen uit een handmolen of elektrische huishoudmolen met opvangbakje. Alleen de handmolen is te koop in onze webshop.

11 Tips bij het zetten van filterkoffie

  1. Koop hoeveelheden waarmee je één tot maximaal twee weken vooruit kunt ( 750 – 1000 gram koffie is genoeg voor 2 personen).
  2. Kwaliteit van koffie hangt af van de versheid van de koffie zelf.
  3. Gemalen koffie verliest snel haar versheid. Koop dus altijd hele koffiebonen!
  4. Gebruik gefilterd water voor filterkoffie (bijv. Spa Blauw, mineraalwater of koop een Brita waterfilter)
  5. Zoek bij elke methode de essentiële informatie (aantal kopjes, hoeveelheid water, hoeveelheid koffie, fijnheid van de maling & extractietijd).
  6. Spoel altijd je papieren filter door met warm water voordat je filterkoffie gaat zetten. Ruik maar eens zodra je dit doet, het stinkt en is onaangenaam. Dat wil je natuurlijk niet in je koffie!
  7. Filterkoffie wordt nooit met kokend water gezet. Laat het hete water een paar minuten afkoelen tot ongeveer 94 graden.
  8. De geur die opstijgt uit een filterkoffie moet aangenaam zijn met tonen van fruit, bloemen of noten. Tabak, grasachtig, houtachtig of een aangebrande geur is not done!
  9. Een goede filterkoffie smaakt bij elke temperatuur anders. Probeer de koffie eens op 60 graden te drinken, wat proef je? Vaak proef je meer wanneer de koffie een beetje is afgekoeld.
  10. Schenk de filterkoffie in een glazen kannetje. Zo kun je de kleur van de koffie goed zien. Licht gebrande koffiebonen geven filterkoffie een lichtbruine tot een rode gloed. Niet pikzwart dus.
  11. Verwarm je kopje en kannetje voor. Hierdoor blijft de koffie langer warm en komt het aroma van de koffie beter tot zijn recht. Hoe minder koffie je in een kopje schenkt, hoe groter de reden om je kopje voor te verwarmen.

Verschillende zetmethodes

Zoals al eerder vermeld in dit artikel zijn er verschillende manieren om filterkoffie te zetten. Bij elke methode wordt de koffie ondergedompeld of wordt er water over de koffie gegoten. Dit zijn de bekendste zetmethodes voor thuis:

De laatste blogposts

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1x per maand tips voor de beste koffiebars, aankomende winacties en de lekkerste recepten voor filterkoffie.