Filterkoffie: het oude vertrouwde kopje koffie dat je waarschijnlijk vanuit thuis kent. Tegenwoordig noemen we het ‘Slow Coffee‘. Het is super hip in koffiebars, waarmee de specialty koffiebonen beter tot zijn recht komen. Gelukkig weten koffieliefhebbers de filterkoffie voor thuis ook weer te waarderen. Voor degene die nog geen idee hebben: Filterkoffie is the shit!😉
Filterkoffie of slow coffee zijn termen voor koffie die niet onder hoge druk worden gezet. Het vraagt misschien iets meer tijd om te zetten, maar dat is het helemaal waard! Het drinken van een “heet bakkie koffie” is verleden tijd! Met de kennis van nu, betere koffiebonen en ondersteuning van lokale koffiebranders kun je tegenwoordig heerlijke filterkoffie drinken. Je kunt op twee manieren filterkoffie zetten: onderdompelen en/of opgieten.
De gemalen koffie meng je met warm water in een pot, waarna je de koffie een bepaalde tijd laat trekken. Meestal tussen de 1 à 4 minuten, afhankelijk van je gekozen methode. Uiteindelijk scheid je de drab en vloeistof en dan heb je koffie. De gemalen koffiedeeltjes komen gelijkmatig in contact met het warme water, waardoor er homogene extractie plaatsvindt. Het onderdompelen van koffie gebeurt bij een Cafetière, AeroPress, Clever Dripper en Sifon. Het is de makkelijkere versie van de twee.
Anders dan bij de onderdompelmethode, giet je hier het water over de gemalen koffie. Voor deze methode heb je altijd een papieren of metaal filter nodig. Het warme water bevochtigt de koffie en door de zwaartekracht loopt de koffie onder het filter door in een geplaatst kannetje. De drab blijft achter in de filter. Doordat je water over de koffie giet, is het moeilijker om alle koffiedeeltjes gelijkmatig in contact te laten komen met het warme water. Dit betekent dat het lastiger is om homogene extractie te kunnen laten plaatsvinden. Het opgieten van koffie gebeurt bij een Hario V60, Chemex, Kalita, Moka-koffiepot (ook wel percolator genoemd), Clever Dripper en Sifon.
Om van filterkoffie te genieten moet je een beetje tijd investeren, een paar spullen kopen, informatie lezen (met name recepten) en natuurlijk proeven. Het drinken van een filterkoffie is te vergelijken met het drinken van een heerlijk rood wijntje. Het wemelt van de details!
Net als van wijn, moet je van filterkoffie genieten.
De ervaring van filterkoffie begint al bij het ruiken van vers gemalen koffiebonen. De geur van koffie is misschien nog wel lekkerder dan het drinken van koffie. Vooral in de ochtend!🙌
Het zetten van filterkoffie is qua techniek niet heel moeilijk en ontzettend leuk om te doen. Je drinkt nu eenmaal de beste koffie met een klein beetje meer toewijding, dan een druk op de knop van een volautomatische koffiemachine, nietwaar?👊
Koffie bestaat uit twee ingrediënten (gemalen koffie + water) en beide bepalend voor de smaak van je kopje koffie. Filterkoffie is verfijnd, licht, elegant, aromatisch en zonder een cremalaag! De langzame bereiding zorgt voor smaken als fruit, chocolade, karamel, bloemen, noten en kruiden. Elke andere smaak geldt eerder als een tekortkoming.👈
Filterkoffie is in principe goedkoper dan een volautomaat. Je hebt nodig: een koffiemolen, weegschaal, een timer, een ketel, een kopje, en natuurlijk jouw ideale koffiepot! Dit kost eenmalig tussen de 100 – 200 euro. 💰 De koffiebonen zelf (goede koffiebonen, althans) kosten vaak wel iets meer dan een simpel zakje uit de supermarkt.
Naast gemalen koffie en water heb je ook een aantal andere spullen nodig om filterkoffie te zetten. Hieronder de belangrijkste spullen om te kopen:
Deze ketel geeft je veel meer controle over de hoeveelheid water die je opgiet tijdens het zetten van filterkoffie. Daarnaast bevordert het de extractie van de koffiebonen en dit geeft weer een beter resultaat aan de smaak van je koffie. Je kunt deze kopen in onze webshop.
Een weegschaal is onmisbaar voor het zetten van filterkoffie. Een maatschepje of maatbeker is te onnauwkeurig. Het is veel exacter om de koffie en het water af te wegen. Koop een weegschaal die tot op de 0,1 gram nauwkeurig weegt en groot genoeg is. Vaak hebben deze weegschalen ook een timer, wat alleen maar handiger is! Je kunt ook deze kopen in onze webshop.
Wil je echt lekkere filterkoffie voor thuis zetten? Dan moet je een koffiemolen aanschaffen! Het is namelijk belangrijk om hele koffiebonen te kopen en die telkens af te wegen en vers te malen voor beste resultaat van een kop filterkoffie. Je kunt kiezen uit een handmolen of elektrische bonenmaler met opvangbakje. Alleen de handmolen is te koop in onze webshop.
Zoals al eerder vermeld in dit artikel zijn er verschillende manieren om filterkoffie te zetten. Bij elke methode wordt de koffie ondergedompeld of wordt er water over de koffie gegoten. Dit zijn de bekendste zetmethodes voor thuis:
Lees ook:
Om met de deur in te huis te vallen, er is niet één juiste verhouding voor filterkoffie. De verhouding tussen hoeveelheid koffie en water hangt sterk af van de gekozen zetmethode. Wel kun je 15 gram koffie op 250 gram water als eventuele standaardverhouding kiezen bij het zetten van filterkoffie. Andere verhoudingen en koffie recepten vind je hier.
Simpel! Koop een Hario V60, Kalita of een AeroPress, investeer in een goede handmolen (of elektrische bonenmaler) en kies een waterketel waar je precies mee kunt schenken (of zelfs de temperatuur mee kunt regelen). Door vervolgens de juiste verhouding koffie en water te kiezen, kun je de lekkerste filterkoffie thuis zetten. Inspriratie voor koffie recepten vind je hier.
In kun je geen espresso zetten met filterkoffie. Althans, niet met specialty coffee. Koffiebonen die gebruikt worden voor espresso worden doorgaans iets langer gebrand, waardoor ze wat donkerder worden en daarmee een sterkere (vaak meer bittere) smaak krijgen. Filterkoffie (de moderne variant, niet die troep uit de supermarkt) wordt licht gebrand en heeft een lichtbruine kleur. Hierdoor krijg je minder bitters, en maar zoete en zure tonen. Wel kun je een espresso maken met een Aeropress.
Wil je zelf filterkoffie zetten, dan zul je verse koffiebonen eerst moeten malen. De maalgraad heeft een enorme invloed op de uiteindelijke smaak van de door jou gezette koffie. Hoe fijner de maalgraad, hoe sterker de smaak van de koffie. Vaak wordt echter een fijne maalgraad voor espresso gebruikt. Voor filterkoffie gebruik je een grovere maalgraad, vergelijkbaar met zand- of suikerkorrels. Nu hoor ik je denken, “hoe grof is dat dan!?”. Nou, je moet de korrels goed kunnen zien en ze moeten ongeveer 1mm groot zijn. Is de koffie te sterk, of loopt hij te lang door? Dan kies je voor een grovere maalgraad. Is de koffie te slap, of is de doorlooptijd te snel? Dan kies je voor een fijnere maalgraad. De juiste maalgraad bepaal je dus vooral door een aantal keren filterkoffie te zetten, te proeven en bij te stellen.