
We kunnen ons niet voorstellen dat we ooit zullen stoppen met het drinken van koffie. Toch is het in sommige gevallen wel verstandig om te doen. Bijvoorbeeld als je merkt dat je standaard boven de aanbevolen maximale hoeveelheid koffie per dag zit, je vindt dat je té afhankelijk bent van koffie of als je het idee hebt dat je je niet meer helemaal lekker voelt als je het drinkt. Maar als je dan besluit te stoppen met koffie, welke afkickverschijnselen kun je dan verwachten? Dat zochten we voor je uit.
Aan het drinken van koffie zitten vele gezondheidsvoordelen. Zo vermindert het de kans op hartziekten, beroertes en depressies. Er zitten ook best wel wat gezonde stoffen in koffie, zoals vitamine B2, B5, B1 en B3, magnesium en antioxidanten. Die dragen allemaal bij aan een goede lichamelijke gezondheid. Mooi nieuws! Maar als je de keuze maakt om te stoppen met koffie, dan zitten daar toch ook wel wat voordelen aan.
Wat je waarschijnlijk meteen zult merken als je stopt met koffiedrinken: je slaapt beter. Logisch ook, want de cafeïne in koffie maakt je energiek en alert en daardoor kun je zomaar uren naar het plafond liggen staren als je net wat teveel op hebt. Het vervelende is dat het wel eventjes duurt voordat cafeïne volledig uit je lichaam is. De halfwaardetijd van het stofje is 5 uur, wat wil zeggen dat je na 5 uur nog de helft aan cafeïne in je lijf hebt. Reken zelf maar uit wat dat voor jou betekent met de koffie die je vandaag op hebt.
Moet jij na het drinken van koffie snel naar de wc voor een nummer 2? Je bent niet de enige: veel mensen moeten poepen van koffie. Hoe dat precies komt, daar zijn wetenschappers nog niet helemaal over uit. Maar dat het zo is, is voor veel mensen een feit. Besluit je te stoppen met het drinken van koffie? Dan bestaat de kans dat je minder vaak naar het toilet moet voor een grote boodschap.
Je hebt het besloten: je gaat stoppen met koffie. Welke afkickverschijnselen kun je verwachten zodra je de koffie laat staan?
Als je gewend bent om veel koffie te drinken en je besluit met het drankje te stoppen, dan is de kans groot dat je last krijgt van hoofdpijn. Dat komt door het volgende: cafeïne zorgt ervoor dat de bloedvaten in je hersenen samentrekken, waardoor het bloed langzamer naar je hersenen stroomt. Stop je met koffiedrinken, dan verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen. Een verbetering natuurlijk, maar wel eentje die tijdens het afkicken scherpe hoofdpijn veroorzaakt.
We drinken koffie natuurlijk omdat het lekker is, maar eerlijk: ook omdat we meerdere keren per dag wel een oppepper kunnen gebruiken. En je raadt het al: stop je met koffiedrinken, dan krijg je die oppepper niet meer – en daardoor word je moe. Een mistig hoofd en concentratieproblemen worden ook wel eens genoemd in lijn met dit ontwenningsverschijnsel. Dat vermoeide gevoel is iets waar je echt even aan moet wennen in je koffieloze bestaan.
Dronk je elke dag écht veel koffie? Zat je elke dag flink boven de aanbevolen maximale hoeveelheid van 4 kopjes koffie per dag, en was je er dus echt best wel afhankelijk van? Dan kun je merken dat je onrustig wordt als je gaat stoppen met koffie. Soms gaat dat gepaard met zweten en trillen. Je lichaam moet er in dit geval echt aan wennen dat het dagelijks geen grote hoeveelheden cafeïne meer binnen krijgt: iets dat fysieke reacties veroorzaakt.
Ontwenningsverschijnselen zijn nooit fijn, maar deze is écht wel erg rot als je geen koffie meer drinkt: je kunt je een tijdje best somber voelen. Van (de cafeïne) in koffie krijg je namelijk een opgewekt, fijn gevoel, en dat mis je natuurlijk als je gaat stoppen met het drankje.
Natuurlijk zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je koffiedetox-periode zo aangenaam mogelijk te maken. Drink bijvoorbeeld genoeg water, zorg voor voldoende beweging, zoek de buitenlucht op en laat je lekker afleiden als je je neerslachtig voelt. En merk je nou dat je uiteindelijk de smaak van koffie teveel mist? Probeer dan eens decafé koffie. Dat is vaak net zo lekker, maar dan zonder de bijwerkingen van cafeïne.
Overweeg jij wel eens om te stoppen met koffie? Of heb je dat al wel eens gedaan en zo ja, wat merkte je van afkickverschijnselen toen je de koffie liet staan?
Hoe lang het duurt voordat je volledig afgekickt bent van koffie, is vooral afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je dronk. Gemiddeld duurt het 48 uur tot 2 weken.
De grootste nadelen van het drinken van koffie zijn dat je slechter kunt slapen en dat je vaker moet poepen. Hoeveel last je hiervan hebt, verschilt per persoon: de hoeveelheid koffie en je lichaam (dat voor iedereen anders is) zijn hierop van invloed. Voor veel mensen zijn dit redenen om te stoppen met koffie.
De bekendste afkickverschijnselen van koffie zijn hoofdpijn, vermoeidheid, een onrustig gevoel en somberheid. Hoeveel en hoelang je last hebt van deze afkickverschijnselen, verschilt per persoon.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.