Waarom moet je poepen van koffie?
Door 73 Views

Waarom moet je poepen van koffie?

Koffie is wat ons betreft de beste start van de werkdag. Wat zeggen we, van iedere dag. We voelen ons er energiek door, zijn meer gefocust en het is gewoon heel erg lekker. Maar als we één nadeel van zo’n eerste koffietje mogen noemen, dan is dat toch wel dat we heel snel het gevoel krijgen dat we naar de wc moeten. Voor een nummer 2, zeg maar. En dat is vooral op het werk – tijdens een belangrijke vergadering, bijvoorbeeld – niet de allerbeste timing. Hoe komt dat nou? Wij zochten het uit.

Poepen van koffie: mythe of waarheid

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen of het écht zo is dat je moet poepen van koffie. Kan het niet gewoon zijn dat je sowieso in de ochtend moet poepen, omdat je darmen na een nacht slaap weer uit hun ruststand komen en actief worden? Je hebt vast ook wel eens gehad dat je na een glas water in de ochtend al moest poepen, toch? Al ruim 20 jaar geleden vroegen wetenschappers van de University of Iowa en de George Regents University in Amerika zich dit ook af. Daarom hebben zij destijds een onderzoek uitgevoerd om antwoord te kunnen geven op de brandende, borrelende vraag: zorgt koffie er nou echt voor dat je moet poepen?

Het onderzoek van de University of Iowa

De onderzoekers van de University of Iowa verzamelden 13 proefpersonen die een manometrische sonde van achteren in moesten brengen. Deze sonde kon op verschillende punten in de darm activiteit meten. Nadat de sonde was ingebracht, mochten de proefpersonen de rest van de dag koffie of water drinken en een maaltijd eten. De metingen van de manometrische sonde toonden aan dat de darmactiviteit flink toenam nadat de proefpersonen koffie dronken. Veel meer dan na een glas water! Dat gebeurde zelfs al enkele minuten nadat ze een slok van hun koffie hadden genomen.

Het onderzoek van de George Regents University

Ook voor het onderzoek van de George Regents University moesten de proefpersonen een anale manometrische sonde dragen. Dit keer ging het om 12 deelnemers. De proefpersonen mochten 10 uur lang dezelfde soort koffie, decafé koffie en heet water drinken én een burger van 1000 calorieën eten. Uiteindelijk bleek dat de burger voor de grootste darmactiviteit zorgde, maar dat de koffie dezelfde krachtige samentrekkingen van de darmen veroorzaakte. De intensiteit van de darmactiviteit na een glas water was 60% minder en na een kop decafé koffie 23% minder.

Poepen na koffie: hoe komt dat nou?

Uit de onderzoeken blijkt dus dat de darmen inderdaad actief worden nadat er koffie wordt gedronken. Wat er ook uit blijkt, is dat cafeïne niet de (enige) veroorzaker is van de darmactiviteit. Proefpersonen van het onderzoek van de George Rents University voelden hun darmen namelijk ook rommelen nadat ze een kop decafé koffie dronken. Wat veroorzaakt dan die verhoogde darmactiviteit?

De invloed van de maag

Het antwoord: wetenschappers zijn er na al die jaren nog steeds niet 100% over uit. Maar wat ze wel sterk vermoeden, is dat je maag ermee te maken heeft. Nadat je koffie hebt gedronken, bereikt de drank de maag al na enkele minuten. In de maag zitten wel honderd verbindingen, waarvan één of meer de productie van bepaalde hormonen in je lichaam stimuleert. Dat zijn de hormonen motiline en gastrine. Motiline zorgt ervoor dat de darmen samentrekken, gastrine scheidt maagzuur uit. Dit zijn hormonen die het gevoel kunnen veroorzaken dat je na je bak koffie naar de wc moet.

Maar zoals je al las, kunnen niet alle wetenschappers deze theorie met volle overtuiging bevestigen. Er zijn ook wetenschappers die zeggen dat je hele ochtendroutine ervoor zorgt dat je in de vroege uren met spoed moet toiletteren. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat je dikke darm ’s ochtends sowieso al veel actiever is door je biologische klok. Als je dan ontbijt én een kop koffie drinkt, kun je de klok er bijna op gelijk zetten dat je binnen enkele minuten de behoefte voelt om naar de wc te gaan.

Kan ik voorkomen dat ik zo snel moet poepen na mijn kop koffie in de ochtend?

Meteen een grote boodschap doen als je aankomt op kantoor: je zit er niet op te wachten. Zeker niet als die belangrijke meeting je eerste afspraak van de dag is. Hoe kun je dit voorkomen? Het slimste is om je eerste kop koffie van de dag thuis te drinken. Trek er iets meer tijd voor uit, zodat je nog vóórdat je de deur uitgaat naar de wc kunt. Een andere optie is om je koffie pas te drinken als je twee uur wakker bent. Dan krijgt je dikke darm voldoende tijd om wakker te worden.

Klinkt de poepen-na-de-eerste-bak-koffie-situatie herkenbaar voor jou? Of heb jij er niet zo’n last van ’s ochtends?

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.