Hoeveel koppen koffie kun je per dag drinken?
9 mei 2022 Door 486 Views

Hoeveel koppen koffie kun je per dag drinken?

Het is een drukke, stressvolle dag waarop je al je energie goed kunt gebruiken. Je moet van ’s ochtends tot ’s avonds presteren; verslappen is geen optie. En dus drink je koffie. Te veel koffie. Tenminste, dat denk je, want de tel houd je niet echt goed bij. Misschien zijn het er zeven, misschien ook acht. Je voelt in ieder geval dat er een hoop cafeïne in je lijf zit. Heb je nu een grens overschreden? Oftewel, hoeveel koppen koffie kun je eigenlijk per dag drinken? Wij zochten het voor je uit.

Advies van Het Voedingscentrum

Volgens Het Voedingscentrum kunnen gezonde volwassenen gemiddeld ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen, zonder dat zij last krijgen van negatieve bijwerkingen. Reken je dat om naar koppen koffie, dan kom je uit op maximaal 4 koppen per dag. Drink je op één dag dus meer dan 400 milligram cafeïne? Dan is de kans aanwezig dat je last krijgt van hoofdpijn, hartkloppingen, duizeligheid en slapeloosheid: de bekendste negatieve bijwerkingen van koffie. Dit geldt alleen niet in dezelfde mate voor iedereen. Sommigen zullen eerder last krijgen van negatieve bijwerkingen, terwijl anderen over de 400 milligram per dag kunnen zitten en nog steeds prima kunnen functioneren. Dat heeft onder andere te maken met je lichamelijke gesteldheid, je leeftijd en de afbraaksnelheid van cafeïne in je lichaam.

Een gezond voedingspatroon met koffie

Het antwoord op de vraag ‘Hoeveel koppen koffie kun je per dag drinken?’ is dus 4. Het kan zijn dat jouw lichaam gemiddeld genomen beter tegen cafeïne kan, maar toch is het raadzaam om dit advies van Het Voedingscentrum op te volgen. Maximaal 4 koppen koffie past volgens Het Voedingscentrum namelijk in een gezond voedingspatroon. Merk je dat je de laatste tijd meer koffie drinkt dan het advies aangeeft? Probeer dan te minderen. Stap bijvoorbeeld na 4 koppen koffie eens over op cafeïnevrije koffie. Dan geniet je alsnog van de smaak, zonder dat je cafeïne binnenkrijgt!

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.