Wat kun je doen met koffiedrab?
Door 531 Views

Wat kun je doen met koffiedrab?

Als je dagelijks een pot verse koffie zet, dan kom je het elke keer tegen in het filter: koffiedrab, ook wel koffiedik genoemd. De meesten gooien deze drab linea recta de prullenbak in. Want wat moet je er nog mee? Nou, een hele hoop! Vooral in het kader van duurzaamheid is koffiedrab hergebruiken een goede zet. Het doet namelijk fantastische dingen voor je tuin. Benieuwd wat? Lees dan verder.

Koffiedrab: een wondermiddel voor je tuin

Koffiedrab is hét betaalbare voedingsmiddel voor de planten in je tuin. Heel veel planten zijn namelijk gek op bepaalde bestanddelen die in koffiedrab zitten. Het gaat in dit geval vooral om de stoffen fosfor, stikstof en kalium. En laten dat nu net stoffen zijn die ook in (kunst)mest voorkomen: dé bodemvoeding voor planten.

Planten die dol zijn op koffiedrab, zijn voornamelijk planten die goed gedijen op een licht zurige grond. Denk aan rozen, hortensia’s en lavendelplanten. Maar ook wortelen, tomaten en pompoenen die in je tuin groeien vinden koffiedrab heel fijn. Omdat de grond in je tuin mild zuur wordt van koffiedrab, is het wel erg belangrijk om altijd gedoseerd te werk te gaan. Planten die niet goed tegen zurige grond kunnen, zullen koffiedrab niet zo waarderen. Dat geldt trouwens ook voor planten die er wél tegen kunnen, maar teveel koffiedrab tot zich nemen. Het resultaat is dan vaak een slappe plant of – bij een teveel aan koffiedrab – enorm veel bladeren en weinig groenten. En dat wil je natuurlijk niet.

Nog een reden waarom koffiedrab zo’n wondermiddel is voor je tuin: het houdt een hoop ongedierte weg van je planten. Slakken, bijvoorbeeld, vinden de cafeïne in koffiedrab echt verschrikkelijk. Dat geldt ook voor mieren. Wil je dus voorkomen dat dit ongedierte al je planten opvreet? Verjaag ze met koffiedrab!

Tot slot zijn katten ook zeker geen koffiedrab-fan. Nu vindt wellicht niet iedereen het een probleem als de kat van de buren op verkenning gaat in hun tuin, maar voor zij die dit liever niet hebben, is koffiedrab dé oplossing. Dit spul blijft namelijk aan de pootjes van katten plakken en daar kunnen ze niet goed tegen. Ook de smaak van koffie vinden ze erg vies, waardoor het schoonlikken van hun pootjes geen pretje is. Katten zullen dus minder snel in je tuin gaan graven als je er her en der koffiedrab neerlegt.

Koffiedrab hergebruiken in huis

Koffiedrab is niet alleen geschikt om te hergebruiken in je tuin. Ook in huis kun je dit goedje op allerlei verrassende manieren opnieuw gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een donkere bank of fauteuil waar krassen op zitten? Verwijder ze met koffiedrab! Meng daarvoor 1 eetlepel koffiedrab met 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel water. Pak een wattenschijfje, doop deze in het mengsel en dep vervolgens op de kras. Laat het mengsel eventjes intrekken en boen de plek na met een pluisvrije doek. De kras zal helemaal verdwenen zijn (of in ieder geval een stuk minder zichtbaar).

Ook je aangekoekte pannen zijn weer als nieuw nadat je ze hebt schoongeboend met koffiedrab. Het trucje daarvoor is heel simpel: pak 1 á 2 eetlepels koffiedrab, doop een schuursponsje erin en boen je pannen schoon. De koffiedrab werkt in dit geval als een soort organisch schuurmiddel. Superhandig, duurzaam én het kost je niets.

Conclusie? Gooi je koffiedrab nooit meer weg, maar hergebruik het in je huis en tuin. Houd er wel rekening mee dat je het goedje niet te lang bewaart. Dan kan het gaan schimmelen. Spaar het dus niet op, maar gebruik het direct of binnen maximaal 2 dagen.

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.