Zo verzorg en onderhoud je een koffieplant
Door 560 Views

Zo verzorg en onderhoud je een koffieplant

Het is de laatste jaren een heel populaire kamerplant geworden: de koffieplant. Vooral omdat ‘ie hele mooie en grote bladeren heeft, maar ook omdat er koffiebonen aan groeien die je zelf kunt verwerken. En dat laatste is vooral voor de echte koffieliefhebber natuurlijk erg interessant.

Heb je de koffieplant op het oog? Of toevallig laatst in huis gehaald? Het is belangrijk dat je weet hoe je deze plant moet verzorgen. Zo heb je er namelijk het langst plezier van. In dit blog geven we je daarom allerlei tips over het onderhoud en de verzorging van de koffieplant.

De koffieplant: wat voor plant is het en waar komt hij vandaan?

De officiële naam van de koffieplant is Coffea Arabica. Het is een plant die zijn oorsprong vindt in Ethiopië. Waarom ‘Arabica’ dan verwerkt is in de naam? Kort na zijn oorsprong is de plant naar Arabië overgebracht. Daar is ‘ie nu niet meer te vinden (want: geen tropisch klimaat), maar de naam is altijd gebleven.

De plant is in verschillende maten verkrijgbaar. Heb je de grotere maat, dan kan deze uiteindelijk 1 tot 2 meter hoog worden. Hier kan de plant in totaal wel 20 jaar over doen. De minimale lengte is 20 centimeter. Het is verder een plant die rechtop groeit, zijn bloeiperiode van april tot mei heeft en sterk geurig is.

De koffiebonen van de koffieplant

De naam verraadt het al (en we hadden het in de eerste alinea al verklapt), maar aan de koffieplant kunnen koffiebonen groeien. Kúnnen, ja, want daarvoor is wel een aantal jaren goede verzorging van de koffieplant voor nodig én een goede plek in de woonkamer. Bovendien moet je er behoorlijk wat tijd en geduld voor over hebben om uiteindelijk zelf koffie te kunnen maken met deze bonen. Na het plukken moet je de koffiebonen namelijk zelf branden en roosteren. Niet heel makkelijk, wel heel leuk!

Verzorging en onderhoud van de koffieplant

De verzorging en het onderhoud van de koffieplant is niet zo moeilijk. Je moet alleen even weten hoe je dit het best aanpakt.

Hoeveel water moet ik aan de koffieplant geven?

De koffieplant heeft niet zoveel water nodig. Het is voldoende als je ervoor zorgt dat de grond continu vochtig is. Wees gedoseerd met water geven: de plant houdt er meer van om een aantal keren per week een klein beetje water te krijgen, dan in één keer overspoeld te raken met een grote plens. En vergeet niet om de bladeren vochtig te houden. Besproei deze het liefst om de dag met wat water. Zo blijven de bladeren mooi glimmend.

Hoe vaak moet ik mijn koffieplant voeden?

De koffieplant houdt van plantenvoeding, maar alleen in de zomer. Sterker nog, in de winter moet hij er niks van hebben. Dan raakt de plant namelijk in ruststand en kan hij al die extra voeding niet opnemen. Je doet er goed aan om de plant in de zomer ongeveer één keer in de maand te voeden met kwalitatief hoogwaardige plantenvoeding. Let daarbij ook op de juiste dosering. Teveel voeding kan schadelijk zijn voor de plant.

Waar zet ik de plant het best neer?

Schaduw is niets voor de koffieplant. Om goed te kunnen bloeien en groeien, heeft hij veel licht nodig. Maar pas op dat je hem niet in de volle zon achter het glas zet: dan kunnen de bladen verbranden. Plaats de plant in de zomer op ongeveer 2 á 3 meter afstand van het raam en in de winter direct ervoor. Met lekker veel licht kan er volop vers blad worden aangemaakt.

Wanneer moet ik mijn koffieplant verpotten?

Als je koffieplant goed doorgroeit, dan zal hij na ongeveer 2 jaar te groot zijn voor zijn pot. Het is dan tijd om de plant te verpotten naar een pot die minimaal 20% breder is. Doe dit het liefst in de lente, dan is het er de perfecte tijd voor. Normale potgrond is trouwens prima om te gebruiken als je de plant overzet naar zijn nieuwe pot.

Waarom verkleuren de bladeren van mijn plant?

Onderhoud van je koffieplant is erg belangrijk. Verzorg je de plant niet goed, dan kan de plant kuren vertonen. De bladeren kunnen bijvoorbeeld geel of bruin verkleuren. Wat betekent het als de bladeren bruin zijn geworden? Waarschijnlijk staat je plant dan langdurig in de tocht of is de lucht in de ruimte te droog. Verplaats je plant in dit geval naar een betere plek. Als enkel de bladranden bruin kleuren, dan heb je de plant waarschijnlijk structureel teveel water gegeven. En zijn de bladeren geel verkleurd, dan is de kans groot dat ze teveel in het licht hebben gestaan. Ook dan zet je de plant op een betere plaats.

Moet ik de koffieplant snoeien?

Vind je dat je koffieplant te hoog is geworden? Dan kun je hem best een stukje snoeien. Dat doe je door de stam voorzichtig af te zagen. Zorg er altijd voor dat je de stam ‘dichtmaakt’ met wax. De afgezaagde stam van deze plant is namelijk heel gevoelig voor schimmelinfecties en bacteriën. Ook de bladeren en stengels kun je snoeien. Doe dit ook weer zo dicht mogelijk bij de stam. De beste tijd om de stam af te zagen is de lente of zomer en de beste tijd voor het snoeien van het blad is de herfst. In deze periodes loopt de koffieplant namelijk heel mooi uit.

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.