Kun je afvallen door het drinken van (zwarte) koffie?
Door 642 Views

Kun je afvallen door het drinken van (zwarte) koffie?

Aan het drinken van koffie zitten, volgens ons, vele voordelen. Het is lekker, geeft je een energieboost en is vaak een momentje van ontspanning. Online vinden we hier en daar wat informatie die wijst op een vierde voordeel van het drinken van koffie: je zou er door afvallen. Dat zou nog eens een lekkere manier zijn om een paar kilo’s kwijt te raken! Maar is het ook echt zo? Kun je daadwerkelijk afvallen met koffie? Wij zochten het voor je uit.

Afvallen? Laat koffiespecialiteiten met suiker staan

Het is waarschijnlijk een beetje voor de hand liggend, maar als je koffiespecialiteiten met suiker, melk en allerlei andere zoete toevoegingen blijft drinken, zul je sowieso niet afvallen. Als je wilt afvallen, dan dient je keuze uit te gaan naar zwarte koffie zonder extra’s. Zwarte koffie staat in de Schijf van Vijf én bevat 0 calorieën. Je snapt het waarschijnlijk al, maar als je wat kilo’s kwijt wilt, dan kun je die lekkere latte macchiato met slagroom, mini-marshmallows en karamelsaus dus beter laten staan.

Wel of niet afvallen met koffie?

Er zijn onderzoeksresultaten die aantonen dat er een relatie is tussen het drinken van koffie en vetverbranding. Zo blijkt uit recent onderzoek (december 2021) dat een groep testpersonen die 3 milligram koffie nam voor een work-out, aanzienlijk meer vet verbrandde dan de groep die dit niet deed. Ook de Amerikaanse arts Bob Arnot schrijft in zijn boek The Coffee Lover’s Diet dat mensen die minstens 3 koppen koffie per dag drinken, meer vet verbranden dan mensen die dat niet doen. Volgens deze arts gaat je metabolisme sneller werken van cafeïne en dat stimuleert gewichtsverlies.

Toch geven veel kennisspecialisten en wetenschappers ook aan dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor een relatie tussen koffie en vetverbranding. Dat (zwarte) koffie je direct helpt bij afvallen, is dus een claim die niet zomaar gemaakt kan worden. Je kunt echter wel indirect afvallen als je koffiedrinkt. Omdat de cafeïne in koffie je energie een boost geeft, kun je meer gaan bewegen – en dus wat gewicht verliezen. Dit kan ook de reden zijn dat de proefpersonen uit het eerste onderzoek uiteindelijk meer vet verbranden. Een kop koffie voor je work-out kan daarom best wel effectief zijn!

Koffie kan ook je hongergevoel wat onderdrukken. Vooral als je 2 glazen water bij je koffie drinkt, zul je best een tijdje vol zitten. Er zijn mensen die zweren dat je hongergevoel extra vermindert als je kokosolie aan je koffie toevoegt. In kokosolie zitten namelijk verzadigde vetten, die ervoor zorgen dat je je snel vol voelt. Daarnaast zou kokosolie in koffie de opname van cafeïne versnellen, waardoor je sneller een energieboost krijgt. Nog niet helemaal overtuigd? De meeste kokosolies zijn vrijwel smaakloos, dus je hoeft niet bang te zijn dat je je geliefde koffiesmaak niet meer zult proeven.

De conclusie

Wat kunnen we nu concluderen? Een directe relatie tussen het drinken van koffie en afvallen is nu nog niet te claimen, simpelweg omdat er nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs voor bestaat. Een indirecte relatie bestaat wel. Als je je koffie op strategische momenten drinkt, bijvoorbeeld voor het sporten of wanneer je zin hebt in een tussendoortje, dan kan koffie indirect bijdragen aan afvallen. Ofwel omdat je een extra energieboost krijgt en meer gaat bewegen, ofwel omdat je geen honger meer hebt en (ongezond) eten laat staan. Zwarte koffie past bovendien prima in een gezond dieet. Het bevat namelijk 0 kilocalorieën en staat in de Schijf van Vijf van Het Voedingscentrum. Houd je het op maximaal 4 kopjes per dag, dan kan zwarte koffie heel goed onderdeel van je dieet zijn.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.