Gesha / Geisha

Geisha, ook wel Gesha koffie genoemd, is een van de meest exclusieve koffiesoorten ter wereld. Het komt oorspronkelijk uit Ethiopië, maar pas bekend geworden door een koffiewedstrijd in Panama. Geisha koffie heeft een uniek smaakprofiel van bloemige en zoete tonen en heeft nogal een duur prijskaartje.

Iedereen, die van koffie houdt én er een beetje verstand van heeft, weet dat je ooit een keer een geisha koffie moet proberen. De populairste specialty koffiebranders uit Nederland hebben daarom deze variëteit graag in hun assortiment. En de koffiedrinkers weten ze héél snel te kopen. Wat maakt deze variëteit zo populair? En waarom is het zo duur?

Waar komt Geisha vandaan?

De koffievariëteit Geisha komt oorspronkelijk uit Ethiopië (1930). Het verwijst naar een dorp in het Westen van Ethiopië en daarbijhorende bergtopje in de regio Gori Gesha. In 1953 werd deze variëteit voor onderzoek verplaatst naar Tanzania en vervolgens gebracht naar Middne-Amerika. Vanuit daar verspreidde de variëteit zich in de jaren zestig naar o.a. Panama, Costa Rica, Guatemala en Colombia.

Hacienda La Esmeralda is hét succesverhaal van de Geisha!

Zoals hierboven beschreven is deze koffievarieteit populair geworden in Panama door een koffiewedstrijd. Hacienda La Esmeralda is een koffieplantage in Boquete en bracht in 2004 zijn eerste oogst van de Geisha naar ‘Best of Panama’ wedstrijd. De smaken van deze koffie waren ongekend en verrassend en dat resulteerde in een prijsrecord van 21 dollar per pond. In 2006 en 2007 werd dit prijsrecord van een geisha koffie verslagen met 130 dollar per pond. 🤑

Wat is er zo speciaal aan geisha?

Deze variëteit heeft bepaalde eisen om de koffieboon te verbouwen. Zo heeft de Geisha een consistente zon nodig, vulkanische grond, groot oppervlakte en moet flink de hoogte in (1500m). Dit vergt veel tijd, energie en aandacht.

Daarnaast staat de geisha bekend om zijn unieke smaakeigenschappen. Zo komen de smaakomschrijvingen ‘floraal’, ‘citrus’ en ‘sweet’ altijd wel terug op de verpakkingen van een koffiezak. Ook wordt de geisha vergeleken met de body van een thee. Kortom: een spannende koffie met veel verschillende smaaktonen.

  • Wist je dat in Nederland gemiddeld al snel 10 euro wordt betaald voor een kopje Geisha koffie?
  • En in Dubai al snel 68 Dollar per kopje kost?

Eigenschappen

Hieronder vind je enkele eigenschappen van de Gesha / Geisha.

Formaat boonGemiddeld
Grootte plantGroot
Groeit inPanama, Colombia, Ethiopië, Costa Rica, Guatemala

Ziektes

Koffieplanten krijgen regelmatig te maken met diverse ziektes. Hieronder is te zien in hoeverre de Gesha / Geisha bestand is tegen bladroest, koffiebessenziekte (CBD) en nematoden.

Bladroest
Koffiebessenziekte
Nematoden

Andere varieteiten

Bekijk alle varieteiten
Bourbon

Bourbon

Bourbon en Typica vormen de samen de twee belangrijkste groepen van...