Bourbon

Bourbon en Typica vormen de samen de twee belangrijkste groepen van de arabica koffiesoorten ter wereld. De bekendste bourbon variëteit zijn de Red, Yellow en Orange Bourbon.

Bourbon is een grote variëteit die wordt gekenmerkt door een relatief lage productie, vatbaarheid voor de belangrijkste ziekten en heeft een uitstekende ‘cup’ kwaliteit. Ook heeft de bourbon ervoor gezorgd dat er veel nieuwe koffiesoorten zijn gemuteerd, zoals de Caturra en de Mundo Novo.

Waar komt de Bourbon vandaan?

De bourbon variëteit komt oorspronkelijk van het Franse eiland Bourbon. Dit eiland ligt voor de kust van Madagaskar en het eiland heet nu La Réunion. Vanaf ongeveer 1850 verspreidde de Bourbon-variëteit zich naar nieuwe delen van de wereld zoals Afrika en Amerika.

De bourbon werd in 1860 geïntroduceerd in Brazilië en verspreidde zich snel in andere delen van Amerika. Tegenwoordig zijn er veel Bourbon-achtige variëteiten te vinden die gemuteerd zijn zoals de bekende Caturra en Catuai uit Brazilïe.

Smaakeigenschappen Bourbon

De meeste koffies met een Bourbon-variëteit hebben veel ‘sweetness’.

Eigenschappen

Hieronder vind je enkele eigenschappen van de Bourbon.

Formaat boonGemiddeld
Grootte plantGroot
Groeit inAlle koffielanden

Ziektes

Koffieplanten krijgen regelmatig te maken met diverse ziektes. Hieronder is te zien in hoeverre de Bourbon bestand is tegen bladroest, koffiebessenziekte (CBD) en nematoden.

Bladroest
Koffiebessenziekte
Nematoden

Andere varieteiten

Bekijk alle varieteiten
Gesha / Geisha

Gesha / Geisha

Geisha, ook wel Gesha koffie genoemd, is een van de meest...