Cake & gebak
10 stukjes
1 uur en 10 minuten (inclusief 30-35 minuten oventijd)
9 maart 2022 Door Sam 135 Views

Torta al ciocolato e meringa con sciroppo di caffè

Een hele mond vol is het, dit Italiaanse toetje. En straks ook letterlijk, want van deze brownietaart met koffie, kersen en merengueschuim – dat betekent het dus – wil je straks gewoon alleen maar grote happen nemen. Zo lekker issie! Je moet er wat meer moeite voor doen dan voor een kant-en-klare browniemix, maar het is het helemaal waard. Lekker om te serveren als toetje na de maaltijd of als bijzondere traktatie.

Ingrediënten

  • 200 gram pure chocolade, in stukjes
  • 200 gram boter, in stukjes + extra om de vorm mee in te vetten
  • 1 pot pitloze kersen op siroop (ongeveer 350 gram)
  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 175 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 30 gram cacaopoeder
  • 1 espresso
  • 4 eetlepels Monin-karamelsiroop
  • 225 gram suiker
  • 3 eiwitten

Ook nodig

  • 1 vierkante taart- of brownievorm
  • Mixer
  • Keukenthermometer
  • 3 steelpannen (of 2 of 1, als je in de tussentijd zin hebt om af te wassen)
  • Mengkom
  • Pollepel

Zo maak je het

1

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet ondertussen de taart- of brownievorm in met boter en bestuif met wat bloem. Zet even apart.

2

Pak een steelpan en doe er de chocolade en boter in. Laat op heel laag vuur smelten. Roer af en toe.

3

Pak een tweede steelpan en doe er de siroop van de pot kersen in. Laat de siroop op hoog vuur inkoken, totdat je een paar eetlepels siroop overhoudt. Meng de kersen door de siroop en laat afkoelen.

4

Pak een mengkom en doe er de suiker en de eieren in. Meng dit goed door elkaar met een pollepel. Voeg het gesmolten chocolademengsel toe en roer goed. Zeef vervolgens de bloem, het bakpoeder en de cacao erboven en roer door elkaar. Schep tenslotte de kersen er doorheen en stort het mengsel in de bakvorm. Zet de brownietaart in de voorverwarmde oven en bak in 30 minuten nét gaar. Merk je na deze baktijd dat de binnenkant nog vloeibaar is? Bak de brownietaart dan nog vijf tot tien minuutjes langer. Laat de taart, als hij gaar is, buiten de oven afkoelen.

5

Terwijl de brownietaart in de oven staat, kun je de siroop maken. Doe hiervoor 200 gram suiker en 6 eetlepels water in een steelpan en laat op laag vuur smelten. Zodra het gesmolten is, zet je het vuur hoog en verhit je het mengsel (zonder te roeren) tot 118 °C. Gebruik de thermometer om de temperatuur te bepalen. Heb je geen keukenthermometer? Houd het mengsel dan zelf goed in de gaten. Haal het mengsel in dit geval vlak voordat het gaat verkleuren van het vuur.

6

Maak tijdens het bakken ook alvast het schuim. Klop hiervoor de eiwitten met het restje suiker schuimig met een mixer. Blijf op hoge snelheid kloppen totdat je een schuim begint te krijgen. Meng, terwijl je klopt, de hete siroop erdoor. Ga door met kloppen totdat het schuim is afgekoeld.

7

Stort de afgekoelde taart op een schaal en verdeel het zelfgemaakte schuim erover. Meng voor de koffiesiroop de koffie met 4 eetlepels van de Monin-karamelsiroop. Besprenkel de koffiesiroop over de brownietaart met schuim en serveer direct.

Deel dit recept

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.