Het bekendste toetje met koffie is ongetwijfeld tiramisu. Er bestaan inmiddels ontelbaar veel recepten voor, waarbij koffie niet eens meer altijd een hoofdingrediënt is. Zo hebben we al regelmatig tiramisu met limoncello voorbij zien komen en zijn ook chocola en speculaas populaire ingrediënten.
Toch kun je ons pas écht wakker maken voor de klassieke tiramisu: met lange vingers gedoopt in koffie. Gelukkig kunnen we die met dit overheerlijke en makkelijke recept tot in den eeuwigheid blijven maken.
Zet 5 espresso’s en laat deze afkoelen. Zet ondertussen vier champagnecoupes of Martiniglazen klaar.
Breek de lange vingers boven de glazen. Schenk hier 4 espresso’s overheen.
Klop de eieren met de overgebleven espresso en basterdsuiker los. Voeg de mascarpone toe en klop tot een luchtig mengsel. De basterdsuiker moet volledig oplossen. Blijf kloppen totdat je ziet dat het mengsel weer wat stijver wordt. Schep het mascarponemengsel in de vier glazen.
Maal de koffiebonen grof in de vijzel. Strooi de gemalen bonen over de tiramisu heen en serveer.