0
Cake & gebak
8-10 personen
3 uur en 30 minuten
Door Sam 1211 Views

Koffie pecantaart

Zin om de show te stelen? Maak dan deze oogverblindende koffie-pecantaart. Inclusief knapperige bodem, rijke koffievulling en hele pecannoten on top.

Verrassend detail: je eet deze taart koud. Dat is misschien even wennen, maar – en dat is met alles zo – eens moet de eerste keer zijn. En geloof ons, na die eerste keer ga je deze overheerlijke taart ongetwijfeld vaker maken.

Ingrediënten

  • 225 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 80 gram poedersuiker (gezeefd)
  • 125 gram ongezouten, koude roomboterblokjes
  • 2 eidooiers
  • 1 eetlepel ijswater
  • VOOR DE VULLING👇
  • 2 eetlepels koffiebonen
  • 4 eieren
  • 175 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 250 milliliter ahornsiroop
  • 60 gram ongezouten roomboter (gesmolten)
  • 50 gram bloem
  • 2 kopjes afgekoelde espresso
  • 180 gram ongebrande pecannoten

Ook nodig

  • Keukenmachine
  • Vijzer
  • Bakpapier
  • Springvorm (20 centimeter doorsnede en 3,5 centimeter hoog)
  • Blindbakvulling (of ongekookte rijst)
  • Mixer
  • Kom
  • Vork

Zo maak je het

1

Zet allereerst de 2 espresso’s. Zo hebben ze genoeg tijd om af te koelen.

2

Pak de keukenmachine en maal hierin de bloem, boter en het poedersuiker tot fijn kruim. Terwijl de machine draait, voeg je de eidooiers en het ijswater toe. Laat draaien totdat je een samenhangend deeg krijgt.

3

Haal het deeg uit de keukenmachine en kneed het op een met bloem bestoven oppervlakte tot een deegbal. Rol het deeg vervolgens tussen 2 vellen bakpapier uit tot een ronde deeglap. Hiermee kun je straks de springvorm bekleden. Laat de deeglap opstijven in de koelkast.

4

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de springvorm met bakpapier en zet deze op de bakplaat. Haal de deeglap uit de koelkast en bekleed hiermee de bodem en zijkanten van de vorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg vervolgens het bakpapier op de bodem met daarop de blindbakvulling (of, als je dit niet hebt: ongekookte rijst). Zet de bodem voor ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven. Na deze 15 minuten verwijder je het bakpapier en de vulling en bak je de bodem nog eens 10 minuten, totdat deze gaar is.

5

Ondertussen kun je de vulling maken. Pak de vijzel en stamp hierin de koffiebonen fijn. Mix vervolgens in een grote kom de eieren, eidooiers, suiker, ahornsiroop, boter, bloem en afgekoelde espresso glad. Hak de helft van de pecannoten fijn en verdeel deze over de taartbodem. Giet het espressomengsel over de bodem met pecannoten. Bestrooi tot slot met de gemalen koffiebonen en de rest van de (hele) noten

6

Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C. Zet de taart ongeveer 40 tot 45 minuten in de oven, totdat de vulling net gestold is. Haal uit de oven en laat afkoelen. Plaats de taart vervolgens nog een uurtje in de koelkast, zodat deze verder kan opstijven. Serveer koud.

Deel dit recept

Andere recepten proberen?