Zo’n 10 jaar geleden hadden we er nog nooit van gehoord, maar inmiddels is het zo ongeveer het meest gebakte baksel in de Nederlandse keuken: het bananenbrood. Niet zo gek ook, want het is lekker, supermakkelijk te maken en in veel gevallen ook nog best wel gezond. Dit recept voor bananenbrood tikt ook al deze kenmerken af, met een extraatje dat het voor ons nóg een stukje beter maakt: koffie! Waarom hebben we dat niet eerder bedacht? Wij wijden het in ieder geval in als ons nieuwe lievelingsontbijtje of tussendoortje: koffie met een plak koffie bananenbrood. Jummie 😋
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Leg de dadels in een kommetje met warm water. Zo worden ze wat zachter. Verwijder vervolgens de pit en snijd de dadels in kleine stukjes.
Doe de bananen met de eieren, dadels, koffie en kaneel in de keukenmachine en mix tot een glad beslag. Schep het beslag in een andere kom en spatel hier de speltbloem, het amandelmeel en het bakpoeder doorheen. Hak de helft van de chocolade en pecannoten in stukjes en schep door het beslag.
Giet het beslag in een cakevorm, halveer een banaan en leg deze twee halve stukken op de bovenkant van de cake. Bak het bananenbrood vervolgens in ongeveer 50 minuten gaar in de oven. Je controleert of het bananenbrood gaar is door er op een paar plekken met een lange satéprikker in te prikken. Komt de satéprikker er schoon uit? Dan is het koffie bananenbrood gaar en klaar om te eten.
Smelt de rest van de chocolade au bain-marie en sprenkel over het koffie bananenbrood. Maak af met de rest van de gehakte pecannoten.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.