IJskoffie
2 - 4 glazen
3:00
Door Roald 3163 Views

Japanse V60 pour over iced coffee

Als het buiten warmer is, heb je niet altijd zin in hete koffie. En juist daarom is er ijskoffie. Die komt, zoals je wellicht weet, in vele soorten en maten. Zo heb je bijvoorbeeld de cold drip koffie in combinatie met een PUCKPUCK, maar daar heb je wel even tijd voor nodig. En soms heb je dat gewoon niet. Met deze Japanse versie van een V60 pour over iced coffee maak je een heerlijk koude koffie in slechts een paar minuten!

Deze Japanse V60 pour over iced coffee methode maakt gebruik van de “klassieke” v60 zetmethode, waarbij je koffie maalt en daar heet water overheen giet. Het grote verschil zit ‘m in de toevoeging van ijs (duh). Dat ijs voeg je aan je kannetje doe, waarna de koffie doorloopt rechtstreeks over de ijsblokjes. Dit zorgt ervoor dat de koffie razendsnel afkoelt, waardoor er voornamelijk zoete tonen overblijven.

Wanneer je dit Japanse V60 pour over iced coffee recept maakt, hou je een ratio aan van 1:16, maar hou je er rekening mee dat je ook ijs toevoegt. Dat betekent dat je minder water op moet gieten, waardoor je ongeveer op een ratio van 1:11 uitkomt. Omdat je minder water gebruikt, krijg je minder extractie. Dat kun je oplossen door de koffie iets fijner te malen dan je normaal op een V60 zou doen.

Ingrediënten

  • 26 gram koffie
  • 130 gram ijsblokjes
  • 286 gram water

Ook nodig

  • Hario V60 dripper
  • 1x papieren filter
  • Kannetje
  • Weegschaal

Zo maak je het

1

Spoel het papieren filter door met warm water.

2

Maal 26 gram koffie medium fijn (fijner dan een normale V60).

3

Voeg 130 gram ijsblokjes toe aan het kannetje.

4

[0:00 – 0:30] Giet de koffie in de V60 en bloom met 52 gram water (op 94ºC)

5

[0:30 – 3:00] Giet de rest van het water (234 gram) langzaam in cirkelbewegingen over de koffie. Raak daarbij NIET de zijkant van het filterpapier.

6

De koffie is doorgelopen na ongeveer 3 minuten waarna je direct kunt genieten van je Japanse V60 pour over iced coffee!

Deel dit recept

Andere recepten proberen?