Van alle likeurkoffies is de Irish Coffee veruit de bekendste. Je hebt dit drankje dan ook ongetwijfeld al eens op menukaarten van restaurants, cafés en koffiebarretjes zien staan. Veel mensen vinden het een lekkere afsluiter van hun diner, maar ook als traktatie tussendoor doet deze koffiespecialiteit het goed. Of wat dacht je van een heerlijk warme Irish Coffee na een winterse wandeling? De combinatie van koffie en whisky warmt je gegarandeerd op!
Irish coffee is de bekendste onder de likeur koffies, maar zeker niet de enige. Er bestaan een heleboel varianten op de bekende koffie met sterk. Deze varianten hebben allemaal hun eigen unieke ingrediënten. Zo wordt de Italiaanse classico gemaakt met Amaretto en de Amerikaanse met Bourbon.
Klop 50 milliliter slagroom stijf met de mixer en zet het koud in de koelkast.
Zet een espresso en voeg 2 eetlepels rietsuiker toe. Meng totdat de suiker is opgelost in de koffie.
Verwarm je glas door het met kokend water te vullen. Zo zal de alcohol een beetje verdampen, waardoor de smaak wat zachter wordt. Je Irish Coffee komt op deze manier het best tot z’n recht.
Schenk 50 milliliter whisky in het glas. Schenk vervolgens de koffie erbij en roer goed, zodat de koffie en de whisky goed met elkaar mengen.
Haal de slagroom uit de koelkast en schep hiervan een beetje bovenop de Irish Coffee. Maak af door er wat verse nootmuskaat overheen te raspen. Gemalen nootmuskaat uit een potje is natuurlijk ook goed, mocht je geen verse nootmuskaat kunnen vinden of nog een potje thuis hebben staan.
Zorg dat de slagroom echt koud is. Het contrast tussen de koude slagroom en hete koffie zorgt ervoor dat je smaakpapillen op scherp komen te staan.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.