Moccamaster
1 - 2 kopjes
4:00
Jesper van Stek
Door Sam 3085 Views

Het Moccamaster recept van Jesper van Stek

Jesper van Stek is de eigenaar van NAKED Espressobar in Amsterdam. Deze koffiebar heeft misschien wel het beste uitzicht van alle koffiebars in Amsterdam, namelijk over de Dam. Het is een perfecte plek voor een pitstop tijdens het shoppen en slenteren door deze prachtige stad. Jesper legt uit hoe je thuis heerlijke koffie kunt zetten met een Moccamaster.

Hij is ervan overtuigd dat des te meer je uit handen kunt geven aan apparaten, des te constanter je kwaliteit wordt. Vandaar dus dit Moccamaster recept! 👊🙏

Ook kan een recept per koffie veranderen, sommige koffies hebben meer water nodig, andere minder. Doordat ze bijvoorbeeld lichter zijn gebrand. Als je niet helemaal tevreden bent, begin dan bij de hoeveelheid water aan te passen in kleine beetjes, daarna de maalgraad en als laatste pas de dosering van koffie. Des te meer je constant kan houden, des te makkelijker je het jezelf maakt.

– Jesper van Stek

Ingrediënten

  • 15 gram specialty koffie
  • 250 gram gefilterd of gebotteld water

Ook nodig

  • Moccamaster
  • Gebleekte (witte) Moccamaster filters maat 4
  • Koffiemolen
  • Weegschaal die tot 1 getal achter de komma meet en zo accuraat mogelijk is
  • Kommetje om in af te wegen
  • (houten) Lepel of roerstokje
  • Je favoriete mok of een met een blauwe of roze binnenkant

Zo maak je het

1

Eerst is het belangrijk dat je een goede koffie kiest, het liefst voor filterkoffie gebrand.

2

Dan weeg je 15,0 gram koffie af in het kommetje.

3

Weeg 250 gram gefilterd water af. Onze gouden regel is 60 gram koffie per liter water, dus 15 gram koffie voor 250 gram water. Ervan uitgaande dat 250 gram 1 kop koffie is.

4

Vouw de samengedrukte randen van het filter dezelfde kant op, zodat hij precies in de filterdrager past.

5

Maak het filter nat en zorg er voor dat het met heet water doorweekt is. Je kan hiervoor vast wat water in het reservoir doen en de Moccamaster aanzetten. Let wel op dat je dan het water uit de kan weer moet verwijderen!

6

Doe de gewogen 15,0 gram koffie in het filter. Punt van aandacht hierbij is dat je het ontstaan van een “bergje” toelaat. Het filter is niet plat aan de onderkant, en dus zal de weg naar de onderkant van het filter bij een bergje in het midden van het koffiebed ongeveer even lang zijn als bij de steile zijden van het filter. Als deze wegen even lang zijn, zal de extractie gelijkmatiger verlopen.

7

Doe het afgewogen water (250 gr) in het reservoir van de Moccamaster.

8

Plaats de filterdrager in de Moccamaster, en doe het deksel erop. Je wil geen warmteverlies tijdens het brouwen van je koffie.

9

Zet nu pas je Moccamaster aan! Als je eerder je Moccamaster aanzet begint hij gelijk met brouwen.

10

Wacht tot alle koffie onder water staat (af en toe het deksel van de filterdrager openmaken) en pak dan je lepel om heel lichtjes te roeren, zodat je zeker weet dat ook onderin alle koffie nat geworden is. Plaats dan het deksel terug op de filterdrager.

11

Wacht… tot het puntje wat tussen de filterdrager en de koffiepot niet meer of heel af en toe een druppel doorlaat.

12

Pak je koffiepot en “wals” de koffie nog goed door. Dit zorgt ervoor dat de volledige extractie goed gemengd is en de temperatuur iets omlaag komt.

13

Schenk in je favoriete mok of een met een blauwe of roze binnenkant. Maar wacht nog heel even met drinken, zodat je koffie iets kan afkoelen. Ook daar wordt de koffie zoeter van. Geniet vervolgens van een heerlijke kop koffie in je favo mok! 🙌☕

Tip van Jesper
Tip van Jesper

“Waarom een blauw of roze kopje? Daar zit wel degelijk verschil in. Multi sensorisch proeven (wat elk mens automatisch doet) zal invloed hebben op de smaak van je koffie, en op deze manier pak je de voordelen ipv de nadelen. Een roze kopje zorgt er onbewust voor dat je koffie zoeter en lekkerder zal smaken.”

Deel dit recept

Andere recepten proberen?