Kalita
1 kopje
3:30
Brian Megens
Door Sam 2649 Views

Het kalita #155 recept van Brian Megens

In 2018 opent Brian Megens, samen met zijn vriendin Shivani Achrekar, een koffiebar in Valkenburg. Zijn passie en liefde voor fietsen, koffie en fotografie staat centraal bij Fixed Gear Coffee. Hoe tof is het dat hij deze drie dingen heeft weten te combineren!? Zijn community online en offline maakt dit een plek waar iedereen welkom en hartelijk ontvangen wordt.

Inmiddels hebben Brian en Shivani een tweede koffiebar geopend in het centrum van Maastricht. De kans is groot wanneer je een filterkoffie bestelt, dat Brian deze maakt op zijn favoriete zetmethode, namelijk de Kalita. In dit recept legt Brian je uit hoe je thuis zelf zo’n heerlijke Kalita #155 kunt zetten.

Tip: Als het water te snel (tijdsindicatie 3min 30sec) doorloopt maal de volgende keer dan iets fijner, loopt het water te langzaam door maal de volgende keer iets grover. Regels zijn er om gebroken te worden, dus proef altijd de koffie en ga vandaaruit aan de slag met je
recept!

— Brian Megens

Ingrediënten

  • 19 gram vers (vrij grof) gemalen koffie
  • 305 gram water

Ook nodig

  • Kalita #155
  • Kalita #155 filter
  • Weegschaal (het liefst met timer)
  • Waterkoker

Zo maak je het

1

Vul de waterkoker met water en laat tot kookpunt (100 graden Celsius) komen.

2

Doe een Kalita 155 filter in de Kalita 155 brewer.

3

Laat wat net gekookt water stromen door de filter, hierdoor haal je de papieren smaak weg en tegelijkertijd warm de je Kalita brewer op zodat deze nauwelijks warmte onttrekt tijdens koffie zetten.<i class=”far fa-info-circle tooltipster padding-left” title=”Indien je het gekookte water overgiet van waterkoker naar ketel zorg dat de ketel ook al voorverwarmt is zodat deze geen warmte onttrekt tijdens het koffie zetten.”></i>

4

Giet net gekookt water (±97 graden Celsius) in vloeiende cirkelbeweging op tot 35-40 gram, laat dit dan 30 seconden bloomen. Indien je met een temperatuur gecontroleerde waterkoker werkt, zet deze naar 94 Graden Celsius.

5

Giet 70gr water vrij agressief maar met een vloeiende cirkelbeweging op zodat alle koffie met het water in aanraking komt. Wacht totdat het water door de koffie gelopen is (±30sec)

6

Herhaal stap 5 totdat je ±305gr op de weegschaal hebt staan.

7

Bij 3:30 min. zou de koffie klaar moeten zijn. Laat de koffie 5 min. afkoelen en geniet van je koffietje!

Tip van Brian
Tip van Brian

“Indien je het gekookte water overgiet van waterkoker naar ketel, zorg dat de ketel ook al voorverwarmd is zodat deze geen warmte onttrekt tijdens het koffie zetten. Werk je met een standaard waterkoker, de temperatuur van het water zal iets zakken waardoor het ook tussen 92-96 graden zal zijn gedurende het koffiezetten.”

Deel dit recept

Andere recepten proberen?