Roosmarijn van Dijk werkt als barista bij SIP First in Breda. Ze is grappig, leuk en onwijs goed in het zetten van koffie. Haar expertise blendt lekker bij deze geweldige specialty koffiebar waarbij koffie centraal staat. Roosmarijn legt je uit hoe je thuis een heerlijke V60 koffie kan zetten.
“Ik ben gek op filterkoffie, alle soorten koffie eigenlijk wel, maar momenteel heb ik een nieuwe favoriet. DAK Coffee Roasters uit Amsterdam met hun filterbranding Nuna (Antioquia, Colombia). Deze koffie heeft zo’n mooie zoete maar ook frisse smaakbelevenis dat ik dit kan blijven drinken.”, aldus Roos.
Als standaard recept voor een filterkoffie gebruik ik graag de 4-6 methode van Tetsu Kasuya. Een collega had dit aan mij uitgelegd en ik was helemaal verkocht. Deze methode heeft de theorie dat je met de eerste 40% de zuurgraad of zoetheid van de koffie bepaalt en de overige 60% de sterkte van je brew.
Verwarm 300 gram gefilterd water tot 91 graden.
Maal in de tussentijd 15 gram koffie tussen het punt van fijn naar grof (EK stand 10). Het kan natuurlijk ook op een handmolen, medium grof.
Maak de filter nat en spoel het water weg.
Probeer de gemalen koffie zo voorzichtig mogelijk in de V60 te gieten, zodat de koffiebonen gelijk verdeeld zijn.
Zet de filterset klaar op de weegschaal, alles op nul en start de timer.
[00:00 – 00:45] Begin met 40 gram op te schenken.
[00:45 – 1:10] Schenk ‘m daarna door tot 100 gram.
[1:10 – 2:45] Daarna schenk je het water rustig van buiten naar binnen tot 250 gram in totaal.
[2:45] Laat het leeglopen tot maximaal 2:45. Enjoy your coffee! 👊🙌
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.