Barista(s) Roosmarijn van Dijk
Zetmethode Hario V60
Aantal kopjes 2
Tijd 2.45
21 januari 2021 Door Sam 571 Views

Het Hario V60 recept van Roosmarijn van Dijk

Roosmarijn van Dijk werkt als barista bij SIP First in Breda. Ze is grappig, leuk en onwijs goed in het zetten van koffie. Haar expertise blendt lekker bij deze geweldige specialty koffiebar waarbij koffie centraal staat. Roosmarijn legt je uit hoe je thuis een heerlijke V60 koffie kan zetten.

“Ik ben gek op filterkoffie, alle soorten koffie eigenlijk wel, maar momenteel heb ik een nieuwe favoriet. DAK Coffee Roasters uit Amsterdam met hun filterbranding Nuna (Antioquia, Colombia). Deze koffie heeft zo’n mooie zoete maar ook frisse smaakbelevenis dat ik dit kan blijven drinken.”, aldus Roos.

Als standaard recept voor een filterkoffie gebruik ik graag de 4-6 methode van Tetsu Kasuya. Een collega had dit aan mij uitgelegd en ik was helemaal verkocht. Deze methode heeft de theorie dat je met de eerste 40% de zuurgraad of zoetheid van de koffie bepaalt en de overige 60% de sterkte van je brew.

Benodigdheden

  • 15 gram koffie van DAK Coffee Roasters Nuna (Antioquia, Colombia)
  • Gefilterd water op 91 graden
  • Hario V60 01 dripper
  • Papieren Hario 01 filter
  • Weegschaal
  • Timer

Instructies

1
Verwarm 300 gram gefilterd water tot 91 graden.
2
Maal in de tussentijd 15 gram koffie tussen het punt van fijn naar grof (EK stand 10). Het kan natuurlijk ook op een handmolen, medium grof.
3
Maak de filter nat en spoel het water weg.
4
Probeer de gemalen koffie zo voorzichtig mogelijk in de V60 te gieten, zodat de koffiebonen gelijk verdeeld zijn.
5
Zet de filterset klaar op de weegschaal, alles op nul en start de timer.
6
[00:00 - 00:45] Begin met 40 gram op te schenken.
7
[00:45 - 1:10] Schenk 'm daarna door tot 100 gram.
8
[1:10 - 2:45] Daarna schenk je het water rustig van buiten naar binnen tot 250 gram in totaal.
9
[2:45] Laat het leeglopen tot maximaal 2:45. Enjoy your coffee! 👊🙌

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1x per maand tips voor de beste koffiebars, aankomende winacties en de lekkerste recepten voor filterkoffie.