Churros behoren al jaren tot één van de ontbijtklassiekers binnen de Spaanse cultuur. Veel Spanjaarden eten deze gefrituurde en gesuikerde deegstaven nog op de traditionele manier, namelijk door ze in een kopje warme chocolademelk te dopen.
Nu denken we dat deze manier van ontbijten niet zo snel in de Nederlandse ontbijtcultuur zal worden ingewijd (of we moeten spontaan allemaal zin krijgen om elke ochtend de frituurpan aan te zetten), maar toch is het een leuke en lekkere snack om eens zelf te maken. Probeer bijvoorbeeld deze variant met koffiesmaak eens!
Breng allereerst het water aan de kook. Pak vervolgens de mengkom en doe er de bloem, vanillesuiker, koffiepoeder, het bakpoeder en zout in. Roer het kokende water met een pollepel door het mengsel heen. Het mengsel zal nu een beetje dik en taai worden.
Breek het ei boven het mengsel en meng er met de pollepel doorheen. Als je dat fijner vindt, kun je ook de mixer met deeghaken gebruiken. Schrik niet als het mengsel glibberig en klonterig wordt. Als je rustig blijft roeren, wordt het vanzelf weer een deeg.
Schep het deeg in een spuitzak met kartelmondje. Leg even weg.
Pak de hapjespan of wok en schenk er een laag olie van ongeveer 6 centimeter hoog in. Let op dat de olie niet boven de helft van de pan uitkomt. De olie kan namelijk gaan spetteren en dat kan gevaarlijk zijn. Je kunt uiteraard ook je frituurpan gebruiken. Verhit de olie vervolgens tot 180 °C.
Pak de spuitzak met het deeg en draai hem stevig aan. Knijp de churros boven de hele olie uit de spuitzak en knip het deeg af op de gewenste lengte. Laat de churros steeds voorzichtig in de olie vallen. Je kunt je pan of wok vullen met ongeveer 3 of 4 churros per keer.
Frituur de churros voor ongeveer 6 minuten. Na 3 minuten keer je ze om, zodat ze gelijkmatig bruin worden. De churros zijn klaar als ze goudbruin zijn. Als je niet zeker bent of de churros gaar zijn, kun je een stukje churros afknippen om dit te controleren. De binnenkant mag nog een beetje zacht zijn, maar niet meer rauw. Stop de churros in een puntzak of leg ze op een schaal en serveer.