0

Single Estate Coffee Roasters

Wij beoordeelden ze met een dikke 10: Single Estate Coffee in Den Haag. Wat is het geheim van hun succes? Hoe is deze koffiebar ooit begonnen? En die goddelijke croissantjes… Welk succesrecept hoort daarbij? We spraken met Bas Burghoorn van Single Estate Coffee en vroegen hem – onder het genot van een kop koffie – alles over zijn mooie bedrijf.

Single Estate Coffee Roasters
Sám Lasaroms
Geschreven door
Gepubliceerd op

Inhoudsopgave

    Hoe is Single Estate Coffee Roasters ontstaan?

    ‘In 2007 werd ik gevraagd om te komen kijken naar een koffieplantage in Brazilië. Ik wist toen echt helemaal niks van koffie. Maar als je eenmaal op zo’n koffieplantage staat, dan denk je echt: holy shit… Wat gebeurt hier allemaal?! Het is zo mooi om te zien wat er op zo’n plantage gebeurt qua natuur en mensen, maar ook hoe vreselijk veel arbeid erin koffie zit en hoe ingewikkeld het proces is. Kortom, hoe vreselijk complex koffie is.’

    Toen zag ik dus die plantage en dacht ik: dit moeten mensen weten. En dit moeten mensen ook proeven.

    ‘Toen ik terugkwam dacht ik: hier wil ik iets mee gaan doen. Ik wil met name die verbinding maken, ik wil laten zien wat ze daar aan het doen zijn. In 2007 was al die informatie nog behoorlijk nieuw hier in Nederland. Dus singles waren nog nieuw, wat lichter branden was redelijk nieuw. Overal in de horeca stonden nog volautomaten. Dus het was echt wel een heel andere wereld. Toen zag ik dus die plantage en dacht ik: dit moeten mensen weten. En dit moeten mensen ook proeven. Ik ben toen samen gaan werken met Patrick Groenewold, die veel ervaring had als barista en in de keuken. Zo is het allemaal begonnen.’

    En toen zijn jullie dus in 2007 meteen het bedrijf begonnen?

    ‘Ja. Het eerste jaar hebben we een beetje gepionierd, een beetje gezocht naar mogelijkheden. Eerst begonnen we met branden in België. Een jaar of anderhalf later heb ik een kleine brander gekocht en zijn we begonnen. Toen heette het ook al Single Estate Coffee Roasters. Na Brazilië gingen Pat en ik naar Guatemala om ook daar samenwerkingen op te zetten. Midden- en Zuid-Amerika zit wel een beetje in ons koffie-DNA.

     

    Pas in 2019 openden jullie Single Estate Coffee in Den Haag. Is er een reden dat jullie Den Haag kozen als locatie?

    ‘Eigenlijk niet echt, al heb ik zelf wel een binding met de stad. We wilden wel iets wat een beetje in de buurt was van de branderij. Dat blijkt ook best wel prettig, omdat je vaak even heen en weer rijdt. Maar eigenlijk vonden we vooral gewoon de plek en de wijk heel leuk, heel relaxed. Het is ook leuk om te zien dat er in Den Haag steeds meer aanbod in specialty coffee komt. Dat was 5 jaar geleden, in 2019, wel anders. Hoewel het aanbod nog steeds niet te vergelijken is met dat van Amsterdam of Rotterdam.’

    Waarom blijven mensen terugkomen naar jullie koffiebar?

    ‘Het is bizar, maar we hebben dus heel veel mensen die elke dag terugkomen. Een hoop gasten kennen we ook van naam. Het zijn mensen die bijvoorbeeld hier komen werken, maar ook mensen die thuiswerken en dan in hun pauze hier langskomen voor een kop koffie en een croissantje. Het is denk ik de mix van de sfeer die we hier neerzetten, dus de gastvrijheid, en de producten die we hebben.’

    Het is de mix van de sfeer die we hier neerzetten, dus de gastvrijheid en de producten.’

    Ach ja, die croissantjes… Zo lekker! Kun je daar wat meer over vertellen?

    ‘Jazeker! Toen we begonnen, kwamen we erachter dat er Nederland eigenlijk heel weinig plekken waren waar álles klopte. Dus de koffie, food en gastvrijheid. We zeiden: we gaan iets neerzetten waar je bijzondere koffies krijgt, waar je fantastisch eten kunt bestellen, wat de service heeft van een sterrenrestaurant en waar je aan tafel geserveerd wordt. Na corona hebben we het concept wel een beetje bijgeschaafd. Zo is de lunch er uit en hebben we gekozen voor meer focus op de kern: koffie.

    Eigenlijk alles wat je hier eet is zelfgemaakt en dat vind ik gewoon tof.

    In het begin hebben we een klein assortiment pastries gedaan, alles op basis van croissantdeeg. Nu zie je dat veel meer, maar in 2019 zag je dat nog niet zoveel. We kregen toen veel verbaasde reacties. ‘Gaan jullie écht zelf croissants maken? Je bent gek! Wat een werk, dat kan niet’. Maar het is nog steeds een onwijs gaaf product waar je heel veel mee kunt variëren. Die basis is goed neergezet in het begin, daar teren we nog steeds op. Dat werkt gewoon goed.’

    Koffietje.nl - Single Estate Coffee (4)

    Lees ook:

    Welke zetmethodes gebruiken jullie?

    ‘Door de bar flow doen we veel batch brew en we doen veel origami’s, puur omdat we dat een prettige zetmethode vinden. Er zijn heel veel pour over zetmethodes en voor alles is wat te zeggen, maar origami werkt voor ons gewoon goed. Aeropress vinden we ook goed en leuk, maar dat zien we toch iets minder in de bar. Je moet gewoon methodes vinden die goed passen in je routine. Neem het Conversatorium Hotel in Amsterdam, waar we mee samenwerken. Zij wilden graag filterkoffie op het menu. Het is een superdrukke plek, met een hele drukke bar flow en veel verschillende personeelsleden. Daar kun je moeilijk een methode pakken die lang duurt en meer werk kost. Daarom werken we daar met Tone. Dat is een systeem dat automatisch hetzelfde doet als wat jij als barista zou doen, zodat je het reproduceerbaar maakt en ook redelijk snel maakt.’

     

    Wat maakt Single Estate écht Single Estate?

    ‘Toen we startten, wilden we heel graag dat specialty coffee toegankelijker werd gebracht. Dus dat mensen die zulke koffies niet gewend zijn, dat gaan ontdekken. Maar we wilden ook dat alles op een laagdrempelige manier gebeurde. In een informele setting dus. Dus dat je ook gewoon lekker de krant hier kunt lezen met een kop koffie erbij. Het kan namelijk prima zo zijn dat je de koffie wel gewoon lekker vindt, maar dat het jou niet interesseert dat-ie bijvoorbeeld uit Guatemala komt. Je moet je welkom voelen, lekkere koffie kunnen drinken en hopelijk denken: wat leuk dat dit soort koffies bestaan. Het moet allemaal minder elitair voelen, want dat is vroeger wel lang zo geweest. Hier staan we nog steeds achter.’

    ‘Waar we ook nog altijd veel waarde aan hechten, is het centraal stellen van het product. Koffie dus. Of specifieker, mooie koffies inkopen met koffieproducenten waar we graag mee samenwerken. Alles eromheen is natuurlijk ook interessant en tof maar het product staat altijd centraal. Die continuïteit houden we al 16 jaar vast.’

    Gerelateerde producten

    Espresso
    Op voorraad
    6,50
    Origami Dripper M - Purple

    Origami Dripper M – Purple

    De stijlvolle Origami Dripper in maat M, uitgevoerd in een paarse kleur.

    Op voorraad
    39,00

    Jullie werken ook veel samen met restaurants. Kun je daar wat meer over vertellen?

    ‘Dat klopt ja. We vinden het onwijs leuk om samen te werken met restaurants van een hoog niveau. Dat komt gewoon omdat die echt in smaak denken. Die hoeven niet per se een onwijze coffee mind te hebben, maar die zijn wel zó met smaken bezig. Als je dan praat met een sommelier of chef, dan gaat het gesprek al heel snel de diepte in. Koffie is vaak bij chefs en sterrenrestaurants iets waar ze tegenaan hikken, iets wat ze moeilijk vinden. Ze vinden het wel interessant, maar het is zo’n ander wereldje dan de keuken. Dat is ergens ook wel logisch. Supergoede restaurants hebben soms plekken voor 40 á 50 gasten, die ze aan het eind van een heel gangendiner nog van koffie moeten voorzien. Daarop moeten ze dan net zo’n hoog niveau leveren als bij de rest van wat ze doen. Dat is gewoon best wel ingewikkeld, en daar helpen we ze bij. We werken bijvoorbeeld ook samen met De Librije in Zwolle en al meer dan 10 jaar met koffie guru Francois Geurds.’

    Restaurant-De-Librije
    Restaurant-De-Librije

    Terug naar de koffies. Wat betekent een goede kop koffie voor jou?

    ‘Dat is heel persoonlijk, maar voor mij bestaat het uit een aantal dingen. Wat ik heel belangrijk vind, en dat is dus ook wat Single Estate heel belangrijk vindt, is: waar komt het vandaan? Wie heeft het gemaakt? Is dat op een goede manier gebeurd? Zit daar toekomst in? Kunnen mensen daarvan leven? Kunnen we daar in het gebied waar het vandaan komt ook mee verder? Dus vooral geen afbreuk doen aan die omgeving, maar kijken hoe je vanuit je rol als koffiebrander – en dus ook als importeur – bij kan dragen aan wat daar gebeurt. Dat betekent: een eerlijke prijs. Qua smaak houd ik van dingen die niet één keer lekker zijn, maar die heel vaak lekker zijn. Dus die ‘de tijd overleven’. We hebben bijvoorbeeld een koffie gehad die aardbeien ‘infused’ was. Dat is op dat moment heel interessant en ook lekker, maar zeker ook trendgevoelig. Een vluchtige koffie dus. Maar de ontdekking daarvan is dan wel weer heel leuk.’

    Welke koffies zijn echte hardlopers bij jullie?

    Hier in de bar werkt het altijd: hoe gekker, hoe beter. Dat soort koffies zijn er vaak kort, maar na 3 maanden komen mensen nog steeds vragen: ‘Heb je nog die ene koffie die naar aardbeien smaakt?’ Nu doet de Costa Rica het bijvoorbeeld echt supergoed. We hebben die niet zolang meer, maar ik denk dat hierna wel weer een andere mooie seasonal komt. Hier proberen we altijd heel divers in smaak te serveren. Dus heel uitgesproken, maar ook iets dat meer richting zoetheid gaat. Als je bijvoorbeeld een heel fruitige Colombia hebt die een heel speciaal proces heeft gehad, dan is het ook wel leuk om daarnaast een hele mooie washed Guatemala te bieden. Zodat je echt ook een keuze kan geven aan de mensen. Er zit namelijk nogal verschil in voorkeur.’

    ‘In de branderij zijn onze meest verkochte koffies wel onze classics.

    ‘In de branderij zijn onze meest verkochte koffies wel onze classics. Onze Brazil en onze Guatemala, de Puerta Verde. We hebben de Classic Line, dat zijn koffies die er altijd zijn. Mooie, stabiele koffies, echte crowd pleasers. En daarnaast hebben we een Seasonal Line, dat zijn 1, 2 of soms 3 koffies die er korter zijn. Vaak alleen in het seizoen. Weet je wat tof is? Alle Seasonal koffies zitten in de Abonnementenbox. Je sluit het online af en dan krijg je elke maand 2 andere koffies. Dus 24 verschillende koffies per jaar. Dat is leuk, want het wisselt heel veel en zo kun je op de hoogte te blijven van Single Estate.’

    En tot slot… Wat zijn de Superspecials?

    ‘De Superspecials doen we vaak met onze importeurs. Als bijvoorbeeld Colombia in het seizoen is, dan vragen we een aantal importeurs een paar mooie Colombiaanse koffies en dan gaan we daar iets uit kiezen. Omdat het zulke bizarre gave koffies zijn, mag het ook wat meer kosten. Dus dat betekent ook dat als je koffies inkoopt, dat je dan wat meer mag besteden aan goede koffies. We proberen dit 4/5 keer per jaar te doen. Superspecials zijn er dus niet altijd.’

    Veelgestelde vragen

    Ze verkopen heerlijke koffiebonen voor espresso en filter. Bekijk hier het hele aanbod! ✌️

    Jazeker! Ik ( Sám) ben erg fan van deze koffiebar. Het is mijn nummer 1 plek in Den Haag. Bekijk hier de review: https: Single Estate koffiebar

    ‘Ja, heel hard! In de branderij zoeken we nog mensen. Voor het branden, de productie, het cuppen, evaluaties, logistieke verzendingen… Heel gevarieerd dus. Hier in de bar hebben we ook altijd plek voor talent. Dus geïnteresseerden zijn altijd welkom.’

    De laatste blogposts

    Populaire producten

    Comandante C40 MK4 - Liquid Amber

    Comandante C40 MK4 – Liquid Amber

    De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een Liquid Amber kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

    Op voorraad
    249,00
    Hario V60 Buono 1.2L Zilver

    Hario V60 Buono 1.2L – Zilver

    De Hario V60 Drip Kettle Buono is de ideale waterketel voor filterkoffie. Geschikt voor vrijwel iedere warmtebron. Perfect voor de beginner.

    Op voorraad
    47,95
    AeroPress Clear

    AeroPress Clear

    De allernieuwste versie van de AeroPress; de AeroPress Clear. Dezelfde gepatenteerde techniek, nu in een kristalhelder transparant jasje.

    Op voorraad
    58,95
    Clever Dripper 500ml

    Clever Dripper 500 ML

    De Clever Dripper 500ml Large is de grote variant. Geschikt voor 2 - 4 kopjes. Een van de eenvoudigste zetmethodes. In grijs, sepia of transparante kleur.

    Op voorraad
    24,95
    Hario V60 02 glazen dripper VDG-02B

    Hario V60 Glazen Dripper 02 – VDG-02B

    Deze Hario V60 dripper is uitgevoerd in glas en afgewerkt met een zwart plastic voet en houder. Maat 02, dus geschikt voor 2-4 kopjes.

    Op voorraad
    21,00
    Moccamaster KGB Select Forest Green

    Moccamaster KBG Select

    De Moccamaster KBG Select doet door z'n retro looks denken aan een oldschool koffiezetapparaat. De smaak van de koffie is echter van topklasse.

    Op voorraad
    219,00259,00
    Sage The Barista Express

    Sage The Barista Express

    Sage The Barista Express is de eerste koffiemachine van Sage met ingebouwde bonenmaler, dosering en extractie. Perfect voor beginners en experts.

    Op voorraad
    729,90
    Acaia Lunar 2021 Black

    Acaia Lunar 2021 weegschaal

    De Acaia Lunar, hetzelfde strakke en stijlvolle ontwerp, maar nu in een kleiner en compacter formaat. Verkrijgbaar in Zwart, Zilver of Wit.

    Op voorraad
    309,00
    Chemex Classic Coffee Maker - 6 kops

    Chemex Classic Koffiemaker 6 kops

    De Chemex Classic Koffiemaker 6 kops is de meest populaire variant. Perfect voor 4 tot 6 koppen koffie per keer.

    Op voorraad
    41,95
    AeroPress - Original

    Aeropress Coffee Maker

    Verse filterkoffie met één duw! De AeroPress Coffee Maker is de ideale filter zetmethode voor thuis. Geschikt voor 1 tot 2 kopjes per keer.

    Op voorraad
    33,00
    Fellow Stagg EKG White

    Fellow Stagg EKG – Wit

    De Fellow Stagg EKG is dé perfecte elektrische waterketel voor iedere (thuis)barista. Tot op de graad nauwkeurig. En in maagdelijk wit.

    Op voorraad
    162,50
    Comandante C40 MK4 - American Cherry

    Comandante C40 MK4 – American Cherry

    De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een American Cherry kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

    Nog maar 2 op voorraad
    249,00