Pour over koffie: zo maak je dat

We kiezen er tegenwoordig steeds vaker voor om een stapje terug te doen. Meer de tijd te nemen voor dingen. De reden: al die haast is niet goed voor ons. Ook koffie doet mee aan die trend. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun koffie op een bewuste manier te zetten. Niet – hop – het koffiezetapparaat aan en snel weer door, maar op het gemak koffie maken. Slow coffee wordt dat ook wel genoemd. Pour over koffie past daar perfect bij. Wat pour over koffie is en hoe je het maakt, vertel ik je vandaag.

Pour over koffie: zo maak je dat
Sám Lasaroms
Geschreven door
Gepubliceerd op

Inhoudsopgave

    Wat is pour over koffie precies?

    Pour over betekent ‘gieten over’ of ‘opgieten’. Dat is precies wat je bij pour over koffie doet. Het is een manier van koffiezetten waarbij je langzaam heet water over gemalen koffiebonen giet. Dat doe je op een gecontroleerde manier. Er komt zorgvuldigheid en timing bij kijken. Nee, geen simpel machineknopje indrukken dus! Wat je daarvoor terugkrijgt? Een heerlijk geurende, intens smakende en aromatische specialty coffee.

    Wat je moet weten over pour over koffie

    • Voor pour over koffie heb je een aantal tools nodig. De belangrijkste zijn een filterhouder, filter, kannetje, weegschaal met timer en een waterkoker. Vanzelfsprekend heb je ook gemalen koffiebonen en heet water nodig.
    • Een belangrijke term bij pour over koffie is bloomen. In principe is dat de term voor het rustig en gecontroleerd opgieten van het hete water. Je begint in het midden van het filter en giet langzaam verder naar buiten, naar de filterrand toe. Daardoor zwelt de gemalen koffie op: het gaat ‘bubbelen’.
    • Je zet met pour over koffie geen espresso, maar een grotere batch filterkoffie. In vergelijking met espresso is pour over veel zachter en minder sterk van smaak.
    • Over het algemeen geldt de regel: 60 gram gemalen koffie voor 1 liter water. Dus 30 gram voor 500 milliliter, enzovoorts.

    Hoe zet je pour over koffie?

    Pour over koffie is heerlijk. Je moet alleen even onder de knie krijgen hoe je het doet. Ik leg het stap voor stap aan je uit.

    Dit heb je nodig (voor 1 kop koffie):

    • Filterhouder (Chemex of Hario V60 zijn favoriet en fijn om mee te werken)
    • Papieren filter
    • 18 gram hele koffiebonen naar keuze
    • Bonenmaler
    • 300 milliliter water
    • Kannetje
    • Waterkoker (liefst met nauwkeurige temperatuurmeter)
    • Weegschaal met timer
    1
    Doe het water in de waterkoker en kook het tot 94 graden Celsius.
    2
    Maal ondertussen de koffiebonen fijn in de bonenmaler. Wij raden een fijne tot medium maalgraad aan.
    3
    Doe het papieren filter in de filterhouder. Giet er wat heet water overheen. Zo zorg je ervoor dat de papieraroma’s straks niet in je koffie zitten.
    4
    Maak je kannetje heet. Anders koelt je koffie straks te snel af.
    5
    Doe de gemalen bonen in de filter.
    6
    Zet meteen de timer aan.
    7
    Nu begin je met bloomen. Schenk 30 milliliter heet water op en maak langzaam ronddraaiende bewegingen. Begin vanaf het midden en werk langzaam naar buiten toe. Schenk op tot net onder de rand van het filter. Bloomen duurt ongeveer 30 seconden per keer.
    8
    Ga door totdat je in ongeveer 2:30 – 3:00 de 300 milliliter water hebt opgemaakt.

    Extra tips bij pour over koffie

    • Gebruik gefilterd water. Bij voorkeur Spa Blauw. Ongefilterd water bevat mineralen die de smaak van je koffie kunnen beïnvloeden.
    • Ga altijd voor verse koffiebonen voor je pour over koffie. Hele bonen dus! Het is een extra stap om de bonen te malen, ik weet het. Maar vers gemalen koffie is zoveel beter van kwaliteit dan gemalen koffie. Wist je dat gemalen koffie binnen no-time z’n aroma’s grotendeels verliest? Superzonde.
    • De beste temperatuur voor pour over koffie is tussen de 90 en 95 graden Celsius. 94 graden is in dit geval je beste optie.

    Voordelen

    Je zet een koffie met een rijke, diepe smaak, waarbij veel aroma’s vrijkomen. Dat krijgt een koffiezetapparaat niet voor elkaar.
    Je zet je koffie met veel meer aandacht.
    Pour over koffie is goedkoper dan een duur apparaat.

    Nadelen

    Je bent langer bezig om een kopje koffie te zetten dan wanneer je een koffiezetapparaat gebruikt. Als je haast hebt, is dit een minder fijne methode.
    Het is moeilijker dan koffiezetten met een koffiezetapparaat. Je moet de techniek echt even onder de knie krijgen.

    Veelgestelde vragen

    Welke koffiebonen gebruik je voor pour over koffie?

    Je kunt in principe de koffiebonen van je voorkeur gebruiken. Maar omdat je met de pour over-techniek filterkoffie zet en geen espresso, raden we aan om een lichtere of medium roast te kiezen met een fijne tot medium maalgraad.

    In principe is de regel 60 gram gemalen koffie op 1 liter water. Dus 30 gram op 500 milliliter enzovoorts.

    Slow coffee is koffie die langer de tijd nodig heeft om te zetten. Dus geen simpele druk op de knop van je koffiezetapparaat, maar koffiezetten met de hand. Pour over koffie past perfect bij die trend.

    De laatste blogposts

    Populaire producten

    Comandante C40 MK4 - American Cherry

    Comandante C40 MK4 – American Cherry

    De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een American Cherry kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

    Op voorraad
    249,00
    Clever Dripper 500ml

    Clever Dripper 500 ML

    De Clever Dripper 500ml Large is de grote variant. Geschikt voor 2 - 4 kopjes. Een van de eenvoudigste zetmethodes. In grijs, sepia of transparante kleur.

    Op voorraad
    24,9530,00
    Chemex Classic Coffee Maker - 6 kops

    Chemex Classic Koffiemaker 6 kops

    De Chemex Classic Koffiemaker 6 kops is de meest populaire variant. Perfect voor 4 tot 6 koppen koffie per keer.

    Op voorraad
    41,95
    Hario V60 Buono 1.2L Zilver

    Hario V60 Buono 1.2L – Zilver

    De Hario V60 Drip Kettle Buono is de ideale waterketel voor filterkoffie. Geschikt voor vrijwel iedere warmtebron. Perfect voor de beginner.

    Uitverkocht
    47,95
    Hario V60 02 glazen dripper VDG-02B

    Hario V60 Glazen Dripper 02 – VDG-02B

    Deze Hario V60 dripper is uitgevoerd in glas en afgewerkt met een zwart plastic voet en houder. Maat 02, dus geschikt voor 2-4 kopjes.

    Op voorraad
    21,00
    AeroPress Clear

    AeroPress Clear

    De AeroPress Clear. Dezelfde gepatenteerde techniek, nu in een kristalhelder transparant jasje, verkrijgbaar in diverse kleuren.

    Op voorraad
    58,9560,00
    Acaia Lunar 2021 Black

    Acaia Lunar 2021

    De Acaia Lunar, hetzelfde strakke en stijlvolle ontwerp, maar nu in een kleiner en compacter formaat. Verkrijgbaar in Zwart, Zilver of Wit.

    Op voorraad
    300,00
    Sage The Barista Express

    Sage The Barista Express

    Sage The Barista Express is de eerste koffiemachine van Sage met ingebouwde bonenmaler, dosering en extractie. Perfect voor beginners en experts.

    Op voorraad
    729,90
    Fellow Stagg EKG White

    Fellow Stagg EKG – Wit

    De Fellow Stagg EKG is dé perfecte elektrische waterketel voor iedere (thuis)barista. Tot op de graad nauwkeurig. En in maagdelijk wit.

    Op voorraad
    162,50
    Moccamaster KGB Select Forest Green

    Moccamaster KBG Select

    De Moccamaster KBG Select doet door z'n retro looks denken aan een oldschool koffiezetapparaat. De smaak van de koffie is echter van topklasse.

    Op voorraad
    219,00259,00
    AeroPress - Original

    Aeropress Coffee Maker

    Verse filterkoffie met één duw! De AeroPress Coffee Maker is de ideale filter zetmethode voor thuis. Geschikt voor 1 tot 2 kopjes per keer.

    Op voorraad
    33,50
    Comandante C40 MK4 - Liquid Amber

    Comandante C40 MK4 – Liquid Amber

    De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een Liquid Amber kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

    Op voorraad
    249,00