Wie vooral koffie drinkt voor de cafeïnekick die je ervan krijgt, zal het niet zoveel uitmaken hoe een koffie smaakt. Tuurlijk, je wilt geen slootwater drinken. Maar al die genuanceerde smaakprofielen herkennen? Dat gaat de cafeïnejunkie te ver. Echte specialty coffee liefhebbers krijgen juist een kick van het proeven van koffie. Die vinden het een sport om de verschillende aroma’s van koffie te ontdekken. Ben jij lid van die club en wil je de kunst van het koffieproeven nog beter onder de knie krijgen? Met deze 7 tips ontwikkel jij je proefskills.
Een open deur misschien, maar oefening baart kunst. Proef dus vaak. Dat is dé truc om je smaakpallet – en dus je proefskills – zo goed mogelijk te ontwikkelen. Neem een keer een andere koffie dan je gewend bent. Van een andere boon bijvoorbeeld, of met een andere soort branding. Wat proef je nu? In welk opzicht verschilt deze koffie van de koffies die je eerder proefde? Schrijf op welke smaken en aroma’s je herkent. De echte proever heeft altijd een notitieboekje en een pen bij zich.
Je neemt een slok van je koffie, doet je ogen dicht en probeert je te focussen op de smaken en geuren. Wát is het nou dat je proeft? Het is zo herkenbaar, ligt op het puntje van je tong… Maar je komt er niet op. Dat is waar een Flavor Wheel, bijvoorbeeld die van de Specialty Coffee Association, je bij helpt. Het is een tool waarop meer dan 100 verschillende aroma’s beschreven staan. Daardoor leer je de aroma’s niet alleen beter herkennen, maar ook van elkaar onderscheiden. Handig om te hebben dus. Hang het Flavor Wheel op een poster op in je keuken of neem een kleinere, geprinte versie mee als je buiten de deur koffie gaat proeven. Dan heb je ‘m altijd bij de hand.
Er zijn heel veel verschillende manieren waarop je koffie kunt zetten. Batch brew (koffie zetten met een machine) vs. hand brew (handmatig koffiezetten) zijn de twee overkoepelende manieren. Daarbinnen is nog van alles mogelijk. Kijk alleen al wat voor methodes je kunt toepassen bij hand brew: Aeropress, Hario V60, French press… Al die manieren zijn van invloed op de smaak van koffie. Ze kunnen allemaal verschillende smaken naar voren halen. Experimenteer daarmee en probeer de verschillen bij elke methode te ontdekken. Een goede oefening om beter te worden in koffieproeven.
Je reukvermogen is essentieel als je koffie écht goed wilt proeven. Ga maar na: als je flink verkouden bent en je ruikt niks, proef je je eten ook amper. (Hallo corona…) Ruik dus goed aan je koffie als je de aroma’s uit je kopje wil herkennen. De kans is groot dat je daardoor ook hele subtiele aroma’s ontdekt.
Koffieproeven vereist al je aandacht. Tenminste, als je echt alle aroma’s eruit wil halen. Neem daarom de tijd om je koffie te proeven. Focus alleen op de smaak en de geur van de koffie. Neem kleine slokjes en laat de koffie goed over je tong en langs je gehemelte gaan. Wat proef je als eerst? Wat daarna? Veranderen de smaken en geuren en zo ja, hoe? Schenk aandacht aan alle aspecten.
Bonen kunnen verschillende roasts hebben. Filterkoffie is vaak gemaakt van licht gebrande bonen, espresso’s van donker gebrande bonen. De roast kan verschillende smaken in koffie naar boven halen. Interessant om waar te nemen! Probeer dus verschillende roasts en ontdek hoe die qua smaakprofiel van elkaar verschillen.
Waarom de liefde voor specialty coffee voor jezelf houden als je die ook kunt delen met anderen? Koffieproeven met andere specialty coffee lovers is niet alleen leuker, je leert er ook nog eens van. Misschien ontdekken anderen wel hele andere aroma’s dan jij! Deel met elkaar wat je proeft en ruikt en vergelijk je ontdekkingen. Het zal je proefskills alleen maar verbeteren.
Als je beter wilt worden in koffieproeven, dan moet je daar eigenlijk elke dag mee bezig zijn. Daarvoor hoef je niet eens per se elke dag aandachtig koffie te drinken. Wat je wel kunt doen, is jezelf aanleren aandachtig te zijn bij álles wat je proeft. Dus alles wat je eet en drinkt. Daardoor leer je nieuwe aroma’s herkennen, die je later misschien wel een keer tegenkomt in je koffie. Handig!
Je zou bijna kunnen zeggen dat alles van invloed is op de smaak van koffie. De omgeving waar de koffiebonen groeien, de manier van verbouwen, de roasting, de manier waarop de koffiebonen verpakt worden, hoe de barista de koffie brouwt… Daardoor is elke koffie uniek en kun je ontelbaar veel aroma’s herkennen.
Het Flavor Wheel van de Specialty Coffee Association is een hulpmiddel voor het proeven van koffie. Er staan meer dan 100 aroma’s op die je in je koffie kunt herkennen.
Er zijn een aantal tips die je kunt toepassen als je beter wilt leren koffieproeven: proef vaak, proef met aandacht, proef met anderen, proef koffie van verschillende brouwmethoden, proef verschillende roasts en proef met behulp van een Flavor Wheel. En: zet je neus ook goed aan het werk!