0
Zo leer je beter koffieproeven
23 maart 2023 Door 729 Views

Zo leer je beter koffieproeven

Wie vooral koffie drinkt voor de cafeïnekick die je ervan krijgt, zal het niet zoveel uitmaken hoe een koffie smaakt. Tuurlijk, je wilt geen slootwater drinken. Maar al die genuanceerde smaakprofielen herkennen? Dat gaat de cafeïnejunkie te ver. Echte specialty coffee liefhebbers krijgen juist een kick van het proeven van koffie. Die vinden het een sport om de verschillende aroma’s van koffie te ontdekken. Ben jij lid van die club en wil je de kunst van het koffieproeven nog beter onder de knie krijgen? Met deze 7 tips ontwikkel jij je proefskills.  

1. Proef vaak

Een open deur misschien, maar oefening baart kunst. Proef dus vaak. Dat is dé truc om je smaakpallet – en dus je proefskills – zo goed mogelijk te ontwikkelen. Neem een keer een andere koffie dan je gewend bent. Van een andere boon bijvoorbeeld, of met een andere soort branding. Wat proef je nu? In welk opzicht verschilt deze koffie van de koffies die je eerder proefde? Schrijf op welke smaken en aroma’s je herkent. De echte proever heeft altijd een notitieboekje en een pen bij zich.

2. Gebruik een Flavor Wheel

Je neemt een slok van je koffie, doet je ogen dicht en probeert je te focussen op de smaken en geuren. Wát is het nou dat je proeft? Het is zo herkenbaar, ligt op het puntje van je tong… Maar je komt er niet op. Dat is waar een Flavor Wheel, bijvoorbeeld die van de Specialty Coffee Association, je bij helpt. Het is een tool waarop meer dan 100 verschillende aroma’s beschreven staan. Daardoor leer je de aroma’s niet alleen beter herkennen, maar ook van elkaar onderscheiden. Handig om te hebben dus. Hang het Flavor Wheel op een poster op in je keuken of neem een kleinere, geprinte versie mee als je buiten de deur koffie gaat proeven. Dan heb je ‘m altijd bij de hand.

3. Experimenteer met verschillende brouwmethoden

Er zijn heel veel verschillende manieren waarop je koffie kunt zetten. Batch brew (koffie zetten met een machine) vs. hand brew (handmatig koffiezetten) zijn de twee overkoepelende manieren. Daarbinnen is nog van alles mogelijk. Kijk alleen al wat voor methodes je kunt toepassen bij hand brew: Aeropress, Hario V60, French press… Al die manieren zijn van invloed op de smaak van koffie. Ze kunnen allemaal verschillende smaken naar voren halen. Experimenteer daarmee en probeer de verschillen bij elke methode te ontdekken. Een goede oefening om beter te worden in koffieproeven.

4. Ruik goed

Je reukvermogen is essentieel als je koffie écht goed wilt proeven. Ga maar na: als je flink verkouden bent en je ruikt niks, proef je je eten ook amper. (Hallo corona…) Ruik dus goed aan je koffie als je de aroma’s uit je kopje wil herkennen. De kans is groot dat je daardoor ook hele subtiele aroma’s ontdekt.

5. Proef mindful

Koffieproeven vereist al je aandacht. Tenminste, als je echt alle aroma’s eruit wil halen. Neem daarom de tijd om je koffie te proeven. Focus alleen op de smaak en de geur van de koffie. Neem kleine slokjes en laat de koffie goed over je tong en langs je gehemelte gaan. Wat proef je als eerst? Wat daarna? Veranderen de smaken en geuren en zo ja, hoe? Schenk aandacht aan alle aspecten.

6. Probeer verschillende roasts

Bonen kunnen verschillende roasts hebben. Filterkoffie is vaak gemaakt van licht gebrande bonen, espresso’s van donker gebrande bonen. De roast kan verschillende smaken in koffie naar boven halen. Interessant om waar te nemen! Probeer dus verschillende roasts en ontdek hoe die qua smaakprofiel van elkaar verschillen.

7. Proef met anderen

Waarom de liefde voor specialty coffee voor jezelf houden als je die ook kunt delen met anderen? Koffieproeven met andere specialty coffee lovers is niet alleen leuker, je leert er ook nog eens van. Misschien ontdekken anderen wel hele andere aroma’s dan jij! Deel met elkaar wat je proeft en ruikt en vergelijk je ontdekkingen. Het zal je proefskills alleen maar verbeteren.

8. Geef aandacht aan álles wat je proeft

Als je beter wilt worden in koffieproeven, dan moet je daar eigenlijk elke dag mee bezig zijn. Daarvoor hoef je niet eens per se elke dag aandachtig koffie te drinken. Wat je wel kunt doen, is jezelf aanleren aandachtig te zijn bij álles wat je proeft. Dus alles wat je eet en drinkt. Daardoor leer je nieuwe aroma’s herkennen, die je later misschien wel een keer tegenkomt in je koffie. Handig!

Veelgestelde vragen

Wat bepaalt de smaak van koffie?

Je zou bijna kunnen zeggen dat alles van invloed is op de smaak van koffie. De omgeving waar de koffiebonen groeien, de manier van verbouwen, de roasting, de manier waarop de koffiebonen verpakt worden, hoe de barista de koffie brouwt… Daardoor is elke koffie uniek en kun je ontelbaar veel aroma’s herkennen.

Het Flavor Wheel van de Specialty Coffee Association is een hulpmiddel voor het proeven van koffie. Er staan meer dan 100 aroma’s op die je in je koffie kunt herkennen.

Er zijn een aantal tips die je kunt toepassen als je beter wilt leren koffieproeven: proef vaak, proef met aandacht, proef met anderen, proef koffie van verschillende brouwmethoden, proef verschillende roasts en proef met behulp van een Flavor Wheel. En: zet je neus ook goed aan het werk!

De laatste blogposts

Populaire producten

Hario V60 Buono 1.2L Zilver

Hario V60 Buono 1.2L – Zilver

De Hario V60 Drip Kettle Buono is de ideale waterketel voor filterkoffie. Geschikt voor vrijwel iedere warmtebron. Perfect voor de beginner.

Op voorraad
47,95
AeroPress Clear

AeroPress Clear

De allernieuwste versie van de AeroPress; de AeroPress Clear. Dezelfde gepatenteerde techniek, nu in een kristalhelder transparant jasje.

Op voorraad
58,95
Comandante C40 MK4 - Liquid Amber

Comandante C40 MK4 – Liquid Amber

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een Liquid Amber kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Op voorraad
249,00
AeroPress

Aeropress Coffee Maker

Verse filterkoffie met één duw! De AeroPress Coffee Maker is de ideale filter zetmethode voor thuis. Geschikt voor 1 tot 2 kopjes per keer.

Uitverkocht
39,95
1Zpresso X-Pro S

1Zpresso X-Pro S

De 1Zpresso X-Pro S is het instapmodel handmolen van 1Zpresso die geschikt is voor zowel filter als espresso. Een prima molen voor de beginnende thuisbarista.

Uitverkocht
190,00
1Zpresso JX-Pro

1Zpresso JX-Pro handmolen

De 1Zpresso JX-Pro handmolen is geschikt voor zowel filterkoffie als espresso. De molen is 12.5 micron per klik af te stellen.

Op voorraad
205,00
Moccamaster KGB Select Forest Green

Moccamaster KBG Select

De Moccamaster KBG Select doet door z'n retro looks denken aan een oldschool koffiezetapparaat. De smaak van de koffie is echter van topklasse.

Op voorraad
219,00249,00
Clever Dripper 500ml

Clever Dripper 500 ML

De Clever Dripper 500ml Large is de grote variant. Geschikt voor 2 - 4 kopjes. Een van de eenvoudigste zetmethodes. In grijs, sepia of transparante kleur.

Op voorraad
24,95
Comandante C40 MK4 - American Cherry

Comandante C40 MK4 – American Cherry

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een American Cherry kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Uitverkocht
249,00
Hario V60 02 glazen dripper VDG-02B

Hario V60 Glazen Dripper 02 – VDG-02B

Deze Hario V60 dripper is uitgevoerd in glas en afgewerkt met een zwart plastic voet en houder. Maat 02, dus geschikt voor 2-4 kopjes.

Op voorraad
21,00
Fellow Stagg EKG White

Fellow Stagg EKG – Wit

De Fellow Stagg EKG is dé perfecte elektrische waterketel voor iedere (thuis)barista. Tot op de graad nauwkeurig. En in maagdelijk wit.

Op voorraad
162,50
Acaia Lunar 2021 Black

Acaia Lunar 2021 weegschaal

De Acaia Lunar, hetzelfde strakke en stijlvolle ontwerp, maar nu in een kleiner en compacter formaat. Verkrijgbaar in Zwart, Zilver of Wit.

Op voorraad
309,00
Chemex Classic Coffee Maker - 6 kops

Chemex Classic Koffiemaker 6 kops

De Chemex Classic Koffiemaker 6 kops is de meest populaire variant. Perfect voor 4 tot 6 koppen koffie per keer.

Op voorraad
39,95
Sage The Barista Express

Sage The Barista Express

Sage The Barista Express is de eerste koffiemachine van Sage met ingebouwde bonenmaler, dosering en extractie. Perfect voor beginners en experts.

Op voorraad
729,90