WMF Perfection: Dé volautomaat voor thuis

#perfect, willen we dat niet allemaal in ons leven?! Superbenieuwd waren we dan ook naar de WMF Perfection volautomaat uit de 800L-series. Die beloofde ons namelijk het perfecte kopje koffie binnen handbereik te brengen. Maakt dit apparaat onze koffiedromen waar?

WMF Perfection: Dé volautomaat voor thuis
Sám Lasaroms
Geschreven door
Bijgewerkt op

Inhoudsopgave

  Eerste indruk

  Bij het uitpakken van de doos zijn we meteen blij verrast. We krijgen er een zakje koffiebonen bij! Op de verpakking van de bonen staat dat het om een medium dark roast uit Colombia gaat. Daarmee kunnen we gelijk een kop koffie zetten.

  Het uitpakken van de WMF Perfection is een feestje!

  De WMF Perfection volautomaat zelf is vrij groot en zwaar. We zien direct dat deze machine best wel wat ruimte gaat innemen op ons aanrecht. Maar we spotten ook meteen dat het apparaat er heel mooi uitziet. Het heeft een clean uitstraling, die wat ons betreft bij elke soort keuken wel past. Behalve een machine pakken we nog meer spullen uit de grote doos. Er zit een zwarte etui in met allerlei schoonmaakaccessoires, zoals een Aquafilter-starterset. Daar zitten een antichloor- en antikalkfilter in om het watersysteem mee te reinigen. We toveren er ook een doosje uit met daarin een glazen melkreservoir. Zo’n groot melkreservoir hebben we nog niet eerder gezien. Hier past misschien wel 1,5e liter melk in. Daar kun je héél wat cappuccino’s mee zetten.

  Features

  Afmetingen (hxbxd, in mm) 395x285x480
  Koffiebonenreservoir 250 gram
  Waterreservoir 2 liter
  Inhoud opvangbak gemalen koffie 15 porties ongeveer
  Gewicht 12 kilo
  Garantie 2 jaar en/of 8000 koffiezetbeurten (met een maximum van 4000 koffiezetbeurten per jaar)
  Adviesprijs €1799,99
  Kleur Zilver en zwart
  Te koop bij Coolblue, Mediamarkt, Expert

  Review

  We hebben de WMF Perfection volautomaat getest op 4 onderdelen: vormgeving en ontwerp, bediening, schoonmaak en onderhoud en de smaak van de koffie. Ook hebben we gecheckt of er extra functionaliteiten zijn die je – in vergelijking met andere apparaten – niet zo snel ziet.

  Vormgeving en ontwerp

  De WMF Perfection 800-series volautomaat is gemaakt van Cromargan. Dat is een materiaal dat ontworpen is door WMF zelf. Behalve dat het er supersjiek en strak uitziet, heeft het ook nog eens hele handige eigenschappen: het is roestvrij en onbreekbaar. Oké, je moet er niet mee gaan gooien… Maar dat was je vast ook niet van plan. Al is het maar omdat het apparaat 12 kilo weegt.

  We vinden het ontwerp van de machine erg mooi. De uitstraling is heel clean. Dat komt vooral door het strakke touchscreen op het apparaat. Er zitten bijna geen losse, uitstekende knopjes op, iets dat een machine volgens ons best rommelig kan laten lijken.

  We vinden wel dat het apparaat best wat ruimte in beslag neemt. Vooral in de hoogte. Als je keukenkastjes hebt die wat lager op de muur hangen, dan moet je misschien wel rekening houden met de plek van het apparaat op je aanrecht. Wat daarnaast een groot pluspunt is dat de WMF Perfection bijna een full front usability heeft. Dat wil zeggen dat alles vanaf de voorkant bedienbaar is. Dus dat betekent weer meer kansen voor op je aanrecht. Dikke pluspunt!

  De WMF Perfection komt in 2 kleuren: zilver en zwart. Wij hebben het zilveren exemplaar. Wat ons betreft een hele neutrale, nette kleur die in elk huishouden wel past.

  Een pluspunt vinden we het mooie en grote melkreservoir.

  Een pluspunt vinden we het mooie en grote melkreservoir. Er kan veel melk in, het staat netjes en je kunt het gevulde reservoir in de koelkast bewaren. Let wel op dat het van glas is gemaakt en dus breekbaar is.

   

  Voordelen

  Strakke touchscreen & design
  Full front usability
  Bijna geen uitstekende knopjes en dingetjes
  Mooi clean model; past in elke keuken
  Mooie en grote melkreservoir
  LED verlichting kan je aan en uit zetten

  Nadelen

  Weegt 12 kilo
  Neemt redelijk wat ruimte in je keuken

  Bediening

  In de doos zit een dik informatieboekje met de beschrijving van het apparaat. We schrikken: moeten we meer dan 200 pagina’s lezen voordat we een kopje koffie kunnen zetten? Gelukkig blijkt dat niet zo te zijn. De gebruiksaanwijzing staat in 14 verschillende talen beschreven. Vandaar het dikke boekwerk.

  Het doornemen van het boekje is handig voordat je aan de slag gaat. Daardoor weten we bijvoorbeeld dat we eerst de Aqua-filterset moeten installeren en de hardheid van het water moeten meten. Voor dat laatste kunnen we een setje gebruiken dat is meegeleverd in het pakket. Aan de hand van de uitslag van deze test stellen we de hardheid van het water in op het apparaat.

  De bonen vul je boven in het apparaat bij. Je kunt de maalgraad van de bonen zelf instellen met een schuifje. Er zijn 5 maalgraadstanden, van heel fijn tot heel grof. Dat vinden we best weinig. We kennen apparaten die meer mogelijkheden hebben. Goed om te weten: je kunt ook gemalen koffiebonen in het apparaat doen. Dat kan in een klein uitschuifbaar bakje aan de zijkant. Blijkbaar kun je hier ook een reinigingstablet in stoppen.

  Naast het boekje heb je ook het touchscreen dat je door het hele proces heen helpt. De verschillende mogelijkheden voor koffie en heet water verschijnen door middel van plaatjes op het scherm. Daardoor weet je meteen wat voor koffie je krijgt. Handig als je even kwijt bent wat nu ook alweer een Lungo of Americano is. Het valt ons op dat het touchscreen snel reageert en soepel werkt.

  Een leuk pluspunt vinden wij dat je persoonlijke profielen kunt aanmaken. Daarin kun je de voorkeuren van een koffiedrinker uit je gezin opslaan.

   

  Pluspunten bij de bediening:

  • Je kunt de weergave van het touchscreen aanpassen. Dus je kunt grotere plaatjes van koffiesoorten swipen of een overzicht zien met kleinere afbeeldingen.
  • Je kunt producten resetten, bijvoorbeeld de sterkte door middel van aantal koffieboontjes, hoeveelheid melk en hoeveelheid koffie.
  • Je kunt persoonlijke profielen toevoegen
  • Je kunt automatisch uitschakelen instellen. Daardoor schakelt het apparaat zichzelf na bijvoorbeeld een half uur uit.
  • Je kunt zelf de temperatuur van het water instellen, in drie verschillende standen.
  • Je kunt terugzoeken hoeveel drankjes je tot nu toe met het apparaat hebt gemaakt. Dat is handig als je bijvoorbeeld garantie nodig hebt voor de machine (je hebt garantie bij maximaal 8000 koffiebeurten).
  • Hulp nodig? Dan kun je op het touchscreen een QR-code scannen. Die leidt je naar de veelgestelde vragen-pagina op de website van WMF.

  Schoonmaak en onderhoud

  Eerlijk: het reinigen van het koffiezetapparaat is niemand favoriete bezigheid. Dat wil je het liefst zo snel mogelijk gedaan hebben. We merken bij de WMF Perfection dat het reinigen van het apparaat best goed te doen is. Na een aantal gezette drankjes krijg je een rood uitroepteken op je scherm, en dat betekent meestal poetsen! Deze meldingen kan je overigens wel uitzetten, maar of dat handig is? Daar twijfel ik aan…want zoals ik al zei, is poetsen niemand favoriete bezigheid en vergeet je het sneller als je zulke meldingen uitzet.

  De uitneembare onderdelen en accessoires zijn bovendien niet vaatwasserbestendig. Die moet je dus zelf nog schoonmaken na gebruik.

  Houd er daarnaast rekening mee dat het apparaat zichzelf vaak spoelt. Bijvoorbeeld als je de machine uitzet. We raden daarom aan om een opvangbakje voor het water onder de machine te plaatsen.

  Zet je veel melkkoffies? Dan is het schoonmaken van je apparaat al helemáál belangrijk. Al die oude melkresten zijn niet heel hygiënisch. Het apparaat vraagt na elke keer dat je een melkkoffie zet of je het melksysteem wil reinigen. Hoewel het goed is om dat te doen, duurt het steeds wel even voordat dat is gebeurd.

  Voordelen

  De WMF Perfection 800L-series volautomaat kan veel verschillende drankjes maken: 13 verschillende koffiesoorten, melk- en melkschuimopties en heet water-opties (voor thee)
  Het touchscreen werkt soepel en snel
  De uitstraling van het apparaat is heel clean
  Veel mogelijkheden qua instellingen (M/L/XL, milliliters, maalgraad)
  Je kunt makkelijk met melk werken
  Je hebt veel keuzes om de koffies in te stellen naar je eigen voorkeuren. Voor melkkoffies kun je kiezen uit M, L of XL. Gewone koffies uit verschillende hoeveelheden milliliters. Ook de maalgraad en de sterkte van de boon stel je zelf in.

  Nadelen

  Na elk melkdrankje wordt gevraagd om het melksysteem te reinigen.
  Hij spoelt vrij snel en vaak door, dus je moet er een bakje voor wateropvang onder houden
  Je kunt het apparaat niet bedienen met een app
  Geen warmhoudplaat waarmee je de kopjes voorverwarmt

  Hoe smaakt de koffie?

  Zoals bij elk koffiezetapparaat zijn de juiste instellingen van het apparaat heel belangrijk voor een goede koffie. Dat vergt wat uitzoekwerk (en dus geduld!). Toen we bijvoorbeeld de instellingen voor de espresso nog niet goed hadden gezet (3 sterkte-boontjes, 40 milliliter en stand 4/5 maalgraad), vonden we het eerst niet te drinken. Hieronder hebben we de instellingen gezet waarmee wij de koffiesoort het lekkerst vonden.

  Espresso
  Recept: 4 sterkte-boontjes, 30 milliliter, stand 1/5 maalgraad (fijnste maling)
  De espresso smaakt krachtig en heeft veel aroma’s.

  Koffie (crema)
  Recept: 3 sterkte-boontjes, 120 milliliter, stand 3/5 maalgraad
  Een aanrader als je een gewone koffie wil drinken. Het crema-laagje maakt de koffie vettiger, wat een lekkere smaak geeft.

  Cappuccino
  Recept: 4 sterkte-boontjes, maat M, stand 3/5 maalgraad
  De verhouding koffie-melk is goed. Een goede balans, beter dan wanneer je maat L zou pakken of minder sterkte-boontjes zou instellen.

  Leuke actie van WMF! 🥳🥳🥳

  Heb jij een nieuw koffieapparaat gekocht bij WMF? Registreer dit dan bij hun op de website en ontvang 6 kilo Arona Club koffiebonen cadeau. Deze actie loopt van 1 november tot en met 31 december 2023.

  Hoe werkt het?
  Om de gratis koffiebonen te claimen, registreer je hier jouw WMF volautomaat. Zodra je registratie is goedgekeurd, ontvang je per mail een code waarmee je zelf via de website van Aroma Club de bonen zelf, kosteloos kunt bestellen.

  De WMF Perfection 800L-series volautomaat is iets voor jou als je…

  • Op zoek bent naar een volautomatische koffiemachine
  • Bereid bent om meer uit te geven aan een goede koffiemachine
  • Meerdere koffiedrankjes lekker vindt
  • Van gemak houdt
  • Snel een kop koffie wil
  • Meerdere koffiedrinkers in huis hebt
  • Mooie, strakke keuken hebt waar deze perfect bij past

  Passen al deze punten bij jou? Koop dan hier de WMF Perfection 800L-series. Geniet ervan, je krijgt er zeker geen spijt van!

  Veelgestelde vragen

  Wat is de WMF Perfection 800L-series?

  De WMF Perfection 800L is een volautomaat waarmee je méér dan 15 verschillende koffiedrankjes kunt zetten.

  De adviesprijs is € 1799,99 en is o.a. te koop bij Coolblue, Expert en Mediamarkt.

  De laatste blogposts

  Populaire producten

  Hario V60 02 glazen dripper VDG-02B

  Hario V60 Glazen Dripper 02 – VDG-02B

  Deze Hario V60 dripper is uitgevoerd in glas en afgewerkt met een zwart plastic voet en houder. Maat 02, dus geschikt voor 2-4 kopjes.

  Op voorraad
  21,00
  Sage The Barista Express

  Sage The Barista Express

  Sage The Barista Express is de eerste koffiemachine van Sage met ingebouwde bonenmaler, dosering en extractie. Perfect voor beginners en experts.

  Op voorraad
  729,90
  AeroPress - Original

  Aeropress Coffee Maker

  Verse filterkoffie met één duw! De AeroPress Coffee Maker is de ideale filter zetmethode voor thuis. Geschikt voor 1 tot 2 kopjes per keer.

  Op voorraad
  33,50
  Clever Dripper 500ml

  Clever Dripper 500 ML

  De Clever Dripper 500ml Large is de grote variant. Geschikt voor 2 - 4 kopjes. Een van de eenvoudigste zetmethodes. In grijs, sepia of transparante kleur.

  Op voorraad
  24,9530,00
  Moccamaster KGB Select Forest Green

  Moccamaster KBG Select

  De Moccamaster KBG Select doet door z'n retro looks denken aan een oldschool koffiezetapparaat. De smaak van de koffie is echter van topklasse.

  Op voorraad
  219,00259,00
  Chemex Classic Coffee Maker - 6 kops

  Chemex Classic Koffiemaker 6 kops

  De Chemex Classic Koffiemaker 6 kops is de meest populaire variant. Perfect voor 4 tot 6 koppen koffie per keer.

  Op voorraad
  41,95
  Comandante C40 MK4 - Liquid Amber

  Comandante C40 MK4 – Liquid Amber

  De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een Liquid Amber kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

  Op voorraad
  249,00
  Fellow Stagg EKG White

  Fellow Stagg EKG – Wit

  De Fellow Stagg EKG is dé perfecte elektrische waterketel voor iedere (thuis)barista. Tot op de graad nauwkeurig. En in maagdelijk wit.

  Op voorraad
  162,50
  Comandante C40 MK4 - American Cherry

  Comandante C40 MK4 – American Cherry

  De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een American Cherry kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

  Uitverkocht
  249,00
  Hario V60 Buono 1.2L Zilver

  Hario V60 Buono 1.2L – Zilver

  De Hario V60 Drip Kettle Buono is de ideale waterketel voor filterkoffie. Geschikt voor vrijwel iedere warmtebron. Perfect voor de beginner.

  Nog maar 1 op voorraad
  47,95
  Acaia Lunar 2021 Black

  Acaia Lunar 2021

  De Acaia Lunar, hetzelfde strakke en stijlvolle ontwerp, maar nu in een kleiner en compacter formaat. Verkrijgbaar in Zwart, Zilver of Wit.

  Op voorraad
  300,00
  AeroPress Clear

  AeroPress Clear

  De AeroPress Clear. Dezelfde gepatenteerde techniek, nu in een kristalhelder transparant jasje, verkrijgbaar in diverse kleuren.

  Op voorraad
  58,9560,00