
Je hoort het wijnkenners zo mooi zeggen: ‘Ik proef tonen van chocola, gebrand hout, rood fruit…’ Ja, het is echt een vak apart, dat wijnproeven. Maar wist je dat dat óók voor koffie geldt? Sterker nog, koffie bevat maar liefst twee keer zoveel aroma’s als wijn. Wow! Er valt op het gebied van smaak en geur dus heel wat te ontdekken bij koffie. Om het proeven en beschrijven van koffiearoma’s makkelijker te maken, zijn verschillende hulpmiddelen gemaakt. Het bekendste (en fijnste) hulpmiddel is het SCA Flavour Wheel. Daar vertellen we je vandaag meer over.
Het SCA Flavour Wheel (of SCA Coffee Tasters Flavour Wheel) bestaat al sinds 1995. Toen kwamen de World Coffee Research (WCR) en de SCA (Specialty Coffee Association) samen om dit product, wat later hét proefmodel voor de hele specialty coffee industrie werd, te ontwikkelen. In 2016 kreeg het een update. Deze vernieuwde versie is inmiddels al weer een paar jaar de steun en toeverlaat voor vele koffieproevers, zowel professionals als amateurs.
Aroma’s beschrijven is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Tuurlijk, je zult vast herkennen of iets zoet, zuur, zout, bitter of umami smaakt. Dat zijn namelijk de basissmaken die je tong kan onderscheiden. Maar als je écht wil ontdekken welke smaaknuances een product heeft, zul je ook goed moeten kunnen ruiken. Vandaar dat eten dus gewoon nergens naar smaakt als je snotverkouden bent! Ook als je koffie proeft, heb je zowel het smaakvermogen van je tong als het reukvermogen van je neus nodig. Als die met elkaar samenwerken, kun je hele bijzondere ontdekkingen doen. Het SCA Flavour Wheel helpt je daarbij.
Met behulp van het SCA Flavour Wheel kun je aroma’s ontdekken die vrijkomen van koffie. Je doet daarvoor een zintuiglijke waarneming via je neus- en keelholte. Hoe gaat dat? Om een goede zintuiglijke waarneming te doen, adem je de aroma’s in via je keel en laat je ze via je neus weer naar buiten gaan. En dan is het een kwestie van beschrijven wat je zojuist waargenomen hebt. Wat herken je? Iets bloemigs? Fruitigs? Chocoladetonen? Soms lukt dat vanuit een herinnering die je hebt, maar als die niet opkomt, dan kun je het SCA Flavour Wheel erbij pakken.
Het SCA Flavour Wheel heeft de vorm van een wiel – vandaar Flavour Wheel natuurlijk. Je ziet in het wiel 3 ringen, die bestaan uit allerlei begrippen en kleurtjes. De binnenste ring is de ring met hoofdcategorieën. Daar zie je bijvoorbeeld in het rood de categorie Fruit staan. In de tweede ring, de middelste ring dus, zie je subcategorieën die onder de hoofdcategorie vallen. Bij Fruit zijn dat onder andere Citrusfruit en Bessen. Ook die subcategorieën zijn weer onderscheiden met een eigen (in het geval van de Fruit-categorie rood getinte) kleur. Het wiel eindigt met een derde, buitenste ring, die sub-subcategorieën bevat. Onder Fruit – Bessen kun je bijvoorbeeld Aardbeien, Frambozen en Bosbessen schalen. Net als de subcategorieën hebben de sub-subcategorieën een eigen kleur in de tint van hun hoofdcategorie. Hieronder zie je een afbeelding van het SCA Flavour Wheel. Kijk eens hoeveel aroma’s je wel niet kunt ontdekken!
SCAA Coffee Flavor Wheel
Of je nu een professionele koffieproever bent of niet, iedereen kan het SCA Flavour Wheel gebruiken om koffie-aroma’s te leren herkennen. Leuk om flink indruk mee te maken bij je vrienden en familie! ???? Je weet nu hoe het SCA Flavour Wheel eruitziet en in elkaar steekt, maar hoe gebruik je het wiel dan precies? De bedoeling is dat je van binnen naar buiten werkt. Eerst probeer je dus de hoofdcategorie te herkennen uit alle hoofdcategorieën in de binnenste ring. Daarna ontdek je de subcategorie in de tweede ring, en dan eindig je met de smaaknuances in de derde, buitenste ring. Stap voor stap kun je het professionele koffieproeven (want eerlijk, dit is natuurlijk niet vergelijkbaar met gewoon een slok koffie nemen) als volgt aanpakken:
Op deze manier bepaal je stap voor stap de aroma’s van je koffie. Hoe vaker je koffie met behulp van het SCA Flavour Wheel proeft, hoe beter je wordt in het herkennen van de aroma’s. Het wordt extra leuk als je verschillende koffies op een gegeven moment kunt onderscheiden. En als je uiteindelijk je eigen smaakvoorkeuren leert herkennen!
Natuurlijk kun je online een foto van het SCA Flavour Wheel vinden. In deze post zie je ook al een afbeelding staan. Wil je ‘m echt in posterformaat, zodat je hem thuis kunt ophangen? Ga dan eens naar de webshop van het SCA. Daar kun je een SCA Flavour Wheel-poster bestellen en thuis laten bezorgen.
Had jij al wel eens van het SCA Flavour Wheel gehoord? En lijkt het je leuk om hier eens mee aan de slag te gaan?
Het SCA Flavour Wheel is een hulpmiddel dat je kunt gebruiken bij het proeven van koffie. Dit wiel biedt ondersteuning in de herkenning van aroma’s, die bij koffie vrij kunnen komen.
Het SCA Flavour Wheel is een ‘wiel’ met 3 ringen: een binnenste ring met hoofdcategorieën, een middelste ring met subcategorieën en een buitenste ring met sub-subcategorieën. Een voorbeeld van een hoofdcategorie is Fruit, waarvan de subcategorieën onder andere Bessen en Citrusfruit zijn, en waarvan de sub-subcategorieën onder andere Frambozen en Bosbessen (Bessen) en Grapefruit en Limoen (Citrusfruit) zijn. De koffieproever werkt van de binnenste ring van het Flavour Wheel naar de buitenste ring toe. Zo probeert hij/zij steeds meer de aroma’s van de koffie af te bakenen.
Er staan 110 smaakverwijzingen op het SCA Flavour Wheel.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.