Wat is een koffieketen en welke zijn er in Nederland?
Door 65 Views

Wat is een koffieketen en welke zijn er in Nederland?

Als wij koffiebars bezoeken in een bepaalde stad, dan gaan we meestal op zoek naar unieke tentjes die alléén in die stad te vinden zijn. Daar horen we bijzondere verhalen van koffiebareigenaren en proeven we de lekkerste specialty coffee (dat we dat toch ons werk mogen noemen!). Behalve unieke koffiebars kunnen we in vrijwel elke stad ook terecht bij een koffieketen. Minder uniek, maar in de meeste gevallen ook erg goed. Wat is een koffieketen precies? En welke kunnen we in Nederland vinden?

Wat is een koffieketen?

Een koffieketen is een bedrijf dat meerdere vestigingen heeft waar koffie wordt geserveerd. De vestigingen worden soms ook wel koffiehuizen genoemd. Soms worden de vestigingen gerund door franchisenemers, soms ook niet. Niet elke koffieketen serveert specialty coffee. Als dat wel zo is, dan kun je vaak in de vestigingen van de koffieketen zelf veel informatie vinden over de achtergrond van de specialty coffee. Of je kunt het vragen aan de medewerkers die in de zaak staan.

Dit zijn de bekendste koffieketens in Nederland

Ga je een dagje of weekendje weg naar een stad in Nederland? Dan is de kans groot dat je een van onderstaande koffieketens een keer tegenkomt.

Barista Café

Barista Café heeft meer dan 20 vestigingen door heel het land, van Groningen tot Breda. Opvallend: in Amsterdam zit deze koffieketen (nog) niet. Alle vestigingen zijn omgetoverd tot gezellige ontmoetingsplekken. Aan sfeer en gezelligheid is in geen enkele vestiging gebrek!

De koffie
In Barista Café wordt een single origin koffie uit Brazilië geserveerd. Het is geen specialty coffee, maar wel koffie van uitstekende kwaliteit. Naast ‘standaard’ koffies kun je hier ook Barista Specials proeven. Denk aan een Popcorn Latte Macchiato. Lekker!

Iets te eten?
Honger gekregen tijdens het shoppen of cultuur snuiven en wil je neerploffen bij Barista Café? Dan zit je hier helemaal goed. De ontbijt- en lunchkaart is uitgebreid (maar niet te groot) en ook als je zin hebt in zoet, zoals een puntje cheesecake, heb je hier niks te klagen. Goed om te weten: je kunt er ook gezellig borrelen. Perfect als je om 16.00 uur ’s middags zin hebt in iets hartigs te eten en sterkers te drinken.

Anne&Max

In heel Nederland vind je vestigingen van Anne&Max. Sinds de opening van de eerste vestiging in Haarlem, in 2005, is het aantal gegroeid naar 28 (in 2022). De meeste vestigingen worden gerund door franchisenemers. Het doel van Anne&Max is om een huiskamer in de drukke stad te zijn en als je het ons vraagt, slagen ze daar goed in.

De koffie
Anne&Max serveert single origin koffie uit Peru. Het is een specialty coffee met een zeer zachte body, die hoog zit in z’n zoetheid. Supergoed: bij Anne&Max wordt een eerlijke prijs voor de bonen betaald. Fair trade is een belangrijk streven van deze koffieketen.

Iets te eten?
Gek op duurzaam en gezond eten? Dan is Anne&Max de ideale plek voor jou. Je hebt hier ruime keuze uit ontbijt- en lunchgerechten, waarvan het grootste gedeelte lokaal, seizoensgebonden, glutenvrij, vega/vegan en palm-olievrij is. En het is óók nog eens allemaal ontzettend lekker en vers. Wow!

Coffeecompany

Van alle koffieketens in dit artikel heeft Coffeecompany de meeste vestigingen: 36. En daarvan zitten er héél veel in Amsterdam: 22 maar liefst. Veel keuze in de hoofdstad dus!

De koffie
De 2 espressoblends van Coffeecompany (Oude School en Nieuwe School) worden volgens recept gebrand in de branderijen van Lincoln en York, in Engeland. Alle single origin koffies en tijdelijke espresso’s worden gebrand in de branderij in Amsterdam-Oost (locatie Zeeburgerpad 1a). De koffies zijn licht gebrand en hebben voornamelijk een zoet smaakprofiel. Er wordt geen specialty coffee geserveerd.

Iets te eten?
Yes, bij Coffeecompany kun je ook lekker iets eten. Vooral de tosti’s zijn hier erg goed en daarom een echte aanrader. Top als je je honger wil stillen tijdens of na een dagje struinen door de stad.

Coffeelovers

Coffeelovers is een koffieketen die je vooral in het zuiden van Nederland ziet. In 2022 waren er 9 vestigingen, waarvan 6 in Maastricht. De andere vestigingen vind je in Roermond, Eindhoven en Nijmegen. Heerlen heeft geluk, want daar opent (soon!) de 10e vestiging. Nog een leuk feitje: Roald en ik hebben elkaar in de Coffeelovers in Eindhoven leren kennen!

De koffie
Bij Coffeelovers kun je Blanche Dael-koffie drinken: koffie van koffiebranderij Blanche Dael uit Maastricht. Het is een hoge kwaliteit specialty coffee met een rijk smaakprofiel en een eerlijke herkomst. Wie een Coffeelovers in Maastricht bezoekt, kan ook een bezoekje brengen aan de Blanche Dael-branderij en -winkel.

Iets te eten?
Zowel voor de grote als de kleine trek zit je helemaal goed bij Coffeelovers. Bij grote trek moet je denken aan goed gestapelde burgers, dik belegde sandwiches en soepen en salades. Wie wat minder honger heeft (en trek in zoet) neemt iets uit de Cake & Sweets-lijst. Ontbijten kan ook. Een goed begin van je dagje Maastricht (of Roermond, Eindhoven of Nijmegen natuurlijk)!

Lebkov & Sons

In de randstad vind je Lebkov & Sons. In 2022 waren er 7 vestigingen van deze koffieketen. De meeste vind je in Amsterdam: daar zijn 3 locaties gevestigd, waarvan eentje op de campus van de Universiteit van Amsterdam. Lucky studenten daar 😉

De koffie
Bij Lebkov & Sons serveren ze koffie van koffiebonen die geroosterd zijn door Single Estate. De koffiebonen worden verbouwd en geoogst in Antigua, Guatemala, door een boer met een hoge sociale en ecologische verantwoordelijkheid. De specialty coffee van Lebkov & Sons kun je dus écht met een goed gevoel drinken.

Iets te eten?
Dat kan hier zeker. Je kunt hier heerlijk ontbijten en lunchen. De ontbijtgerechten kun je de hele dag door bestellen. Er zijn meerdere goede ontbijt- en lunchdeals, waarbij je voor een leuke prijs lekker kunt eten. Tip: proef zeker het verse brood dat ze hier maken van slechts 6 natuurlijke ingrediënten. Dat wil je elke dag wel!

Veelgestelde vragen

Wat is een koffieketen?

Een koffieketen is een bedrijf dat meerdere vestigingen heeft waar koffie wordt geserveerd. De vestigingen worden ook wel koffiehuizen genoemd. Er kunnen franchisenemers aan het roer staan van een vestiging van een koffieketen, maar dat hoeft niet.

Nederlandse koffieketens zijn Anne&Max, Coffeecompany, Coffeelovers, Lebkov & Sons en Barista Café.

De grootste koffieketen met koffiehuizen in de wereld is Starbucks. Wereldwijd zijn er 17.000 Starbucks-vestigingen (fun fact: in de Verenigde Staten vind je er maar liefst 11.000!).

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.