
Of je nu specialty coffee bonen bij een specialist haalt of je koffiebonen in de supermarkt koopt, de kans is groot dat de bonen een lange weg hebben afgelegd voordat ze in jouw kopje belanden. In het proces van koffiebes tot koffie gebeurt namelijk een heleboel. De koffie-importeur speelt daar een hoofdrol in. Wat is een koffie-importeur precies? En wat doet hij of zij dan allemaal?
Jouw kopje koffie begint bij de koffiebes. Als je niet weet dat het om koffiebessen gaat, kun je zomaar denken dat de rode besjes kleine kersen zijn. Daar lijken ze enorm op. Koffiebessen groeien aan koffiestruiken. De meeste koffiestruiken groeien in landen die rondom de evenaar liggen. Hier zijn de groeiomstandigheden voor de koffiestruik perfect: de temperatuur is goed, het regent er genoeg en er is voldoende hoogteverschil. Dit gebied wordt ook wel de Coffee Belt genoemd. De Coffee Belt is het gebied waar veel koffieboeren het hele jaar door bezig zijn met het verbouwen van koffie. Van koffiebes tot koffieboon dus.
Bij het verbouwen van koffie komt een hoop kijken. Als de bessen na ongeveer zes tot negen maanden rijp zijn, worden ze handmatig door de koffieboeren geplukt. Daarna ontdoen machines ze van hun vruchtvlees en worden ze te drogen gelegd. De koffieboer kan verschillende verwerkingsmethodes kiezen om de koffiebonen te drogen. Elke methode heeft op z’n eigen manier invloed op de uiteindelijke smaak van de koffie. Als de bonen droog zijn, worden de laatste ongewenste laagjes van de bonen geborsteld. Tot slot pikt de koffieboer de allerbeste bonen handmatig uit de selectie. Alles om perfectie te garanderen. En dan? Dan worden ze gebrand. Dat doet de koffieboer niet zelf, maar de koffiebrander. Wat de koffieboer ook niet zelf doet, is de koffiebonen bij de brander brengen. Dat gaat via een tussenpartij: de koffie-importeur.
De koffie-importeur is de partij die de groene koffiebonen van de koffieboer inkoopt en doorverkoopt aan de koffiebrander. Ze onderhandelen over de prijs van de koffiebonen. Maar dat niet alleen. Een goede koffie-importeur regelt ook het transport van de bonen. Hij of zij zorgt bijvoorbeeld voor vrachtcontainers en regelt de douanepapieren. Belangrijk is dat de koffie-importeur zich aan allerlei wetgeving rondom de import van koffie houdt.
Koffie-importeurs doen dus belangrijk werk. Ze kunnen ervoor zorgen dat koffieboeren daadwerkelijk iets verdienen aan hun product. Kunnen ja, want in de praktijk valt dat vaak vies tegen. Er is al jaren veel sprake van corruptie in de koffie-industrie. Grote koffie-importeurs en multinationals onderbetalen de koffieboeren, zodat de boeren er geen cent aan verdienen. Onderzoek van de Coffee Barometer toont aan dat het merendeel van de koffieboeren in ontwikkelingslanden onder de armoedegrens van €1,60 per dag zit. Heel triest en onwijs oneerlijk. Je las eerder al hoeveel werk koffieboeren stoppen in hun mooie product. Daar komt ook nog eens bij dat koffieboeren het zwaar hebben door de veranderende klimaatomstandigheden.
Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer koffie-importeurs die zich tegen de corruptie in de koffie-industrie verzetten. Zij willen de ongelijkheid in de industrie bestrijden en een eerlijke prijs voor de koffieboer. Een mooie sociale onderneming die hier al veel stappen in heeft gezet, is This Side Up. Hun doel: volledige transparantie in de koffieketen. Ze zijn 100% eerlijk over het financiële plaatje van de koffie-import. Dat betekent dat ze precies laten zien wat ze betalen aan de koffieboer, de exporteur en de logistieke partij, én wat ze zelf verdienen. De koffie-import wordt daardoor een stuk minder anoniem. Ook hebben ze in verschillende koffielanden, zoals Rwanda en Colombia, mooie ecologische projecten lopen. Meer weten over hun hun werk? Ik sprak Maarten van Keulen van This Side Up over het ontstaan van deze bijzondere sociale onderneming.
De koffie-importeur is dus een belangrijke schakel in een eerlijke en duurzame koffieketen. Kun jij zelf daar ook een bijdrage aan leveren? Jazeker! Koop koffiebonen die op een eerlijke manier zijn geïmporteerd, waarvoor koffie-importeurs een eerlijke inkoopprijs hebben betaald. Bijvoorbeeld bonen die zijn geïmporteerd door This Side Up. Heb je hier vragen over? Stel ze gerust.
Een koffie-importeur is een tussenpartij die schakelt tussen de koffieboer en koffiebrander. Hij of zij onderhandelt over de prijs en regelt onder andere het transport. De koffie-importeur moet zich aan allerlei wetgeving houden.
De koffie-importeur onderhandelt over de prijs met de koffieboer. Machtige koffie-importeurs, zoals grote multinationals, kunnen die prijs flink naar beneden drukken. Daar kan een koffieboer nauwelijks tegenop. Het gevolg is dat de koffieboer ernstig onderbetaald wordt. Onderzoek van de Coffee Barometer toont zelfs aan dat het merendeel van de koffieboeren in ontwikkelingslanden onder de armoedegrens van €1,60 per dag leeft.
This Side Up is een sociale onderneming die naar eerlijkheid en transparantie streeft in de koffie-industrie. Zij zijn 100% open en eerlijk over de prijzen die zij als koffie-importeurs hanteren. Daardoor weet je bij hen precies hoeveel geld de koffieboer krijgt, hoeveel er naar de exporteurs en de logistieke partijen gaan en hoeveel zij er als onderneming zelf aan verdienen. Ze hebben ook verschillende mooie ecologische projecten opgezet. Meer weten over hun werk? Ga dan naar https://thissideup.coffee/.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.