
Wie voor een kop specialty coffee van kwaliteit wil gaan, haalt vers gebrande koffiebonen in huis. Het is een van de 7 tips die we geven om betere koffiebonen te kopen. Verse koffiebonen zijn in dit geval hele koffiebonen. Gemalen koffie moet je vermijden: daar zijn de meeste aroma’s al uit. Maar let op, ook met verse koffiebonen moet je voorzichtig zijn. Té vers is namelijk niet goed. Wanneer kun je koffie van vers gebrande koffiebonen dan het best drinken? Wij leggen het je uit.
Misschien zou je het niet zeggen, maar verse koffiebonen die net zijn gebrand, smaken niet. Die proeven een beetje naar gras. Niet lekker dus. Waar heeft dat mee te maken? Vers gebrande koffiebonen moeten eerst ontgassen. Ze moeten dus allerlei gassen vrijlaten die tijdens het branden zijn vrijgekomen. CO2 bijvoorbeeld. Dit proces heeft heel veel invloed op de smaak van je koffie. Hoe lang duurt dat ontgassen precies? Dat ligt aan de roast-gradatie van de koffiebonen. Lichte tot medium lichte koffiebonen hebben ongeveer 4 tot 5 dagen nodig om te ontgassen. Donkere koffiebonen, bijvoorbeeld voor espresso, hebben langer nodig. Denk aan 7 á 8 dagen.
Dat ontgassen gebeurt al als de koffiebonen in de verpakking zitten. Maar heel belangrijk: er mag geen zuurstof bij de koffiebonen komen. Als de koffiebonen zuurstof opnemen, verliezen ze smaak. Hierdoor sta je voor een dilemma. De gassen moeten uit de koffiebonen, maar er mag geen zuurstof in de verpakking. Hoe los je dat op? Door een verpakking te maken met een valvesysteem, oftewel een eenwegsventiel. Dat is het ventieltje dat je op de meeste verpakkingen (kwaliteits)koffiebonen ziet. Dat zorgt dat de gassen uit de verpakking vrijkomen, maar laat geen zuurstof toe. Ideaal!
Je weet nu dus waarom je beter geen té vers gebrande koffiebonen kunt drinken. En je weet wat er gebeurt voordat de smaken van je koffiebonen optimaal ontwikkeld zijn. Dan is de vraag: wanneer kun je koffie van verse koffiebonen het best drinken? We gaven het antwoord net eigenlijk al prijs. Lichte tot medium koffiebonen 4 á 5 dagen na branddatum, donkere koffiebonen na 7 á 8 dagen. Gemiddeld genomen kun je dus een week aanhouden. Dan zijn de bonen volledig ontgast en de aroma’s en smaken van de koffie op hun best. Om deze reden is het zo belangrijk dat de branddatum op de verpakking staat. Anders weet je niet wanneer de bonen gebrand zijn en hoe lang ze nog moeten ontgassen.
Vers gebrande koffiebonen wil je natuurlijk zo lang mogelijk vers houden. Wat kun je doen om je koffiebonen optimaal te bewaren? De belangrijkste tip: koop en bewaar koffie áltijd in verpakkingen met een valvesysteem. Zonder dit ventiel is de optimale versheid van je koffiebonen niet gegarandeerd. Laat je koffiebonen ook niet te lang liggen. Een week na branddatum en uiterlijk binnen 4 tot 6 weken na deze datum, is het best. Bewaar je koffiebonen tot slot niet in de koelkast. Leg ze ook uit de buurt van warme objecten, zoals ovens of verwarmingen. Koel en donker bewaren: daar gaan je koffiebonen goed op.
Gemalen koffie verliest binnen enkele minuten al enorm veel aroma’s. Zonde! Daarom kun je beter verse, hele koffiebonen kopen.
Nadat koffiebonen gebrand zijn, moeten ze gassen en CO2 uitstoten. Ze zijn dan nog niet volledig ontwikkeld in smaak. Als ze vrij zijn van de gassen, zijn de smaken en aroma’s van de koffiebonen op hun best.
Een valvesysteem is een systeem dat helpt koffiebonen te ontgassen, maar geen zuurstof bij de koffiebonen toelaat. Dat laatste is belangrijk, want daardoor behouden koffiebonen zoveel mogelijk hun smaak. Een valvesysteem zit in de vorm van een eenwegsventiel op de verpakking koffiebonen.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.