Review: La Marzocco Linea Micra

Je wilt een espressomachine dat goed werkt. Dat doet wat het belooft. Zonder ingewikkelde knoppen of functies die je toch nooit gebruikt. Maar ook een machine die er leuk uitziet, want het oog wil ook wat. En dan nog iets belangrijks: je wilt geen groot apparaat dat de helft van je keuken in beslag neemt. Zoveel ruimte heb je namelijk niet. Wat is dan je antwoord? De La Marzocco Linea Micra! Ik testte hem en kan je vertellen, dit is een cadeau dat de koffieliefhebber zichzelf moet gunnen.

Review: La Marzocco Linea Micra
Sám Lasaroms
Geschreven door
Gepubliceerd op

Inhoudsopgave

  Vraag een barista welk merk espressomachine er in zijn of haar koffiebar staat en de kans is groot dat het antwoord ‘La Marzocco’ is. La Marzocco is al bijna 100 jaar een van de grootste merken espressomachines ter wereld. Het komt uit Italië, Florence om precies te zijn. De espressomachines van La Marzocco staan bekend om hun kwaliteit en mooie details. Wist je dat La Marzocco-machines na al die jaren nog steeds met de hand worden gemaakt?

  La Marzocco in Nederland

  La Marzocco komt dus uit Italië. Om hun producten naar ons kikkerlandje te krijgen, is een importeur nodig. Espresso Service West (ESW) is voor Nederland de exclusieve importeur van La Marzocco espressomachines. Dit bedrijf is opgericht in 1990 door Henk Langkemper en zijn kantoor en showroom is gevestigd in Den Haag. Ben je geïnteresseerd in een espressomachine van La Marzocco, maak dan een afspraak via ESW, Alleborgh of op specialtycoffee.nl. De meeste machines worden opgehaald in de showroom van ESW of Alleborgh of in overleg bij je thuis geleverd. Uiteraard geven ze je een uitgebreide gebruiksinstructie.

  Welke verkooppunten zijn er in Nederland? 

  Maar zover zijn we nog niet! We gaan het eerst hebben over de La Marzocco Linea Micra. In december 2023 kreeg ik deze machine thuis geleverd door Pam van ESW ( Ze is een toppertje 🤗). Alles werd voor mij gedaan; machine werd voorzichtig uitgepakt, geplaatst op het aanrecht en het karton werd weer netjes mee teruggenomen. Wat een service!

  Algemene informatie over La Marzocco Linea Micra

  De La Marzocco Linea Micra komt uit het jaar 2022. De La Marzocco Linea Micra ging tijdens het Amsterdam Coffee Festival 2023 in première. Daar zagen wij haar voor het eerst ( Ja,ja.. de Linea Micra is een meisje 👧🏽).

  Eigenschappen van de Linea Micra
  Hoogte34 centimeter
  Breedte29 centimeter
  Diepte39 centimeter
  Gewicht19 kilo
  Boiler typeKoffie- en stoomboiler
  Capaciteit stoomboiler1,6 liter
  Capaciteit koffieboiler0,25 liter
  PomptypeRotatiepomp
  KleurenZilver, zwart, wit, grijs, blauw, geel, rood
  Prijs+/- € 2.980 ex. btw

   

  Vormgeving en design

  ‘Oh…!’ ‘Aahhh!’ 😍☕Dat waren zo ongeveer de eerste woorden die ik zei toen wij de La Marzocco Linea Micra uit de doos haalde. WAUW! Liefde op het eerste gezicht. Dit is het apparaat waar elke barista van droomt. Of je er nu écht eentje bent of eentje wilt worden. Wat me – naast het mooie uiterlijk – meteen opvalt, is de grootte van de machine. Want die valt me in positieve zin echt behoorlijk mee. Dit apparaat neemt zeker niet veel ruimte in beslag in je keuken, dat zie ik meteen.

  Dit is het apparaat waar elke barista van droomt. De slagzin van La Marzocco is niet voor niets ‘Bring the café home’.

  Een echte eyecatcher. Ik ben helemaal verliefd (sorry Roald). Superstrak, in een mooie zwarte kleur: alles klopt gewoon. Hiermee maak je van je keuken in één klap een koffiebar. Naast de mooie La Marzocco staat ook de nieuwste en enige bonenmaler van La Marzocco: Pico. Wederom een plaatje om naar te kijken!

  Voordelen

  Een echte eyecatcher in iedere keuken
  Verkrijgbaar in 7 verschillende kleuren
  Full front usability
  Subtiel La Marzocco logo aan de voorzijde
  Heeft zuigknopjes aan de onderkant, zodat de machine niet verplaatst tijdens brewen.
  Twee lampjes voor aan/uit en voor water

  Nadelen

  Waterbak kun je niet super makkelijk los koppelen
  Weegt 19 kilo, maar dan heb je wel allerbeste kwaliteit
  Wist je dat?

  De La Marzocco Linea Micra verkrijgbaar is in 7 verschillende soorten kleuren. Zit jouw perfecte kleur er niet tussen? Geen probleem! Want bij ESW kan iedere machine aangepast worden met poedercoaten of spuiten in Ral kleuren mat, zijdeglans of hoogglans. Deze krasbestendige coating kan in iedere kleur worden opgeleverd. Zo kan iedere machine aangepast worden aan je eigen interieur! 😍

  Bediening

  De La Marzocco Linea Micra is een halfautomaat. Hij is makkelijk in gebruik, maar het is wel handig als je een beetje ervaring hebt met koffie zetten. Weet je bijvoorbeeld hoe je handmatig een espresso zet en waar je op moet letten? Het maakt overigens niet uit, als je dat allemaal nog niet weet hoor, want alles valt te leren. Zeker met de super uitgebreide handleiding die je bij het apparaat krijgt.

  Hoe ga je te werk? ( Standaard recept)

  1. Meet je koffie af voor een dubbele espresso. Dat is ongeveer 18,9 gram.
  2. Tamp je koffie met de tamper die bij de machine zit.
  3. Open de La Marzocco-app. Daarop kun je de doorlooptijd van je koffie in de gaten houden.
  4. Doe de portafilter in de houder en zet het apparaat aan. Na ongeveer 28/29/30 seconden stop je het apparaat weer handmatig. Je hebt dan een dubbele espresso of 2 single espresso.
  5. Als je wilt, kun je nog melk opschuimen met het stoompijpje dat aan het apparaat zit. Of je doet het tegelijkertijd, want dan is mogelijk door de dubbele boiler.

  De La Marzocco app

  Je kunt de machine koppelen met de La Marzocco app. Dit zijn de instellingen die je o.a. kunt aanpassen via de app: aan- en uitzetten van de machine, reiniging van de machine starten, temperatuur boiler aanpassen ( tussen de 85 – 104,9 ℃), steam power bepalen ( level 1,2,3), pre-brewing on/off, pre-infusion on/off, automatische stand-by modus en je kunt zelfs zien hoeveel koffietjes je in de afgelopen 90 dagen heb gezet.

  Maar de allerbeste reden voor het installeren van deze app is de automatische aan/uit functie. Je kunt per dag instellen hoe laat je graag zou willen dat je machine aangaat en uitgaat. Zo chill!

  Je kunt namelijk ‘s ochtends vanuit je bed de Micra aanzetten via de app. Kun je weer langer in je bed blijven liggen 😋

   

  Voordelen

  La Marzocco app
  Dubbele boiler zodat je tegelijkertijd je espresso en de melk kan opschuimen
  Machine opgewarmd in 6 minuten
  Weinig lastige knoppen op de machine.
  Veel vrijheid voor het zetten van je espresso. Bepaalt zelf doorlooptijd, grammage, temperatuur.
  Multifunctionele filterdrager
  Temperatuurstabiliteit
  Cool grip stoompijpje
  Heetwateruitloop

  Nadelen

  Geen ingebouwde timer
  Doet je internet het niet, dan ben je de sjaak.
  Tip van Henk

  Laat de filter drager altijd in de machine zitten, dan koelt het niet af!

  Pluspunten van de La Marzocco Linea Micra

  Multifunctionele filterdrager
  De filterdrager heeft een drie-in-één functie. Dus je kunt snel wisselen tussen enkele uitloop, dubbele uitloop en een naked filterdrager.

  Temperatuurstabiliteit
  De Linea Micra heeft een dubbele boiler, een geïntegreerde groepskop en PID-regeling die samen zorgen voor temperatuurstabiliteit. Dat is super, want dat zorgt ervoor dat je brouwtemperatuur altijd goed is. Zo wordt jouw espresso altijd op juiste temperatuur gezet. Het opwarmen van een machine kost nu eenmaal wat tijd. Wist je dat het voor de La Marzocco Linea Micra maar 6 minuutjes duurt voordat ze opgewarmd is. Een gemiddelde opwarmtijd van zulke geavanceerde espressomachines is 15 minuten.

  Cool grip stoompijpje
  Het opschuimen van melk is een skill die je moet durven leren. De melk wordt namelijk opgewarmd totdat het een temperatuur heeft tussen de 55 á 65 graden. Ik kan je vertellen, ik heb mijn handen vaak zat verbrand aan de melkkannetjes. Gelukkig heeft de La Marzocco Linea Micra een stoompijp met cool grip. Dat betekent dat het stoompijpje koel blijft, zelfs als er gloeiend hete stoom doorheen komt. Je kunt ‘m dus gewoon aanraken zonder je vingers te verbranden!

  Heetwateruitloop
  Het spoelen van de filterhouder kun je eenvoudig en snel doen door middel van een handig heetwateruitloopje.

  Mini minpunten

  Geen display
  De Linea Micra heeft geen display waar je kunt zien wat de doorlooptijd is van je espresso. Wat eigenlijk essentieel is, want anders weet je totaal niet of je espresso is gelukt! Gelukkig heeft de La Marzocco app een automatische timer zodra je de espresso zet. Om die reden zou ik wel overwegen om een weegschaal voor espresso aan te schaffen. Dan zou ik altijd kiezen voor een Acaia Lunar.

  Waterbak
  Een ander klein minpuntje is dat de waterbak niet eenvoudig los te koppelen is van de machine. Deze moet je dus altijd voorzichtig vullen met water.

  Lees ook:

  Schoonmaak en onderhoud

  Eerlijk is eerlijk: niemand houdt van poetsen. Toch moet het gebeuren, want anders wordt het een grote bende op je keuken aanrecht. De La Marzocco Linea Micra verdient het eigenlijk ook wel om gepoetst te worden.

  Iedere keer na het zetten van een koffie (of met melk)

  • Verwijder koffiedrab uit de portafilter
  • Flush een paar seconden oude ‘koffieresten’ uit de lege portofilter
  • Maak lekbakje schoon na het flushen met een doekje
  • Als je een cappuccino hebt gezet, verwijder melkresten. Ontzettend belangrijk!
  • Iedere dag schone doekjes gebruiken

  Daarnaast heeft de espressomachine je feedback als bijvoorbeeld je lekbakje moet worden geleegd. Er komen dan twee rode pinnetjes naar boven. Deze moet je dan meteen legen en even omspoelen. Eens per keer reinig je de machine via de La Marzocco app.

  Wat heb je nog meer nodig voor het gebruik van de Linea Micra?

  Met de Linea Micra ben je al een heel eind op weg naar jouw allerlekkerste kop koffie. Maar nog niet helemaal. Want je hebt nog een aantal dingen écht nodig:

  • Een bonenmaler voor espresso. La Marzocco heeft een eigen espressomolen. De Pico-bonenmaler. Werkt snel, makkelijk en past mooi qua design mooi bij de Linea Micra, als je het mij vraagt.
  • Een weegschaal. Omdat je natuurlijk tot op de gram nauwkeurig wil werken. Ik tip je een kleine, dunne weegschaal, die makkelijk onder het apparaat past en met een timer. Mijn voorkeur gaat uit naar Acaia Lunar.
  • Tampermatje, zodat je portafilter en je keukenblad niet kan beschadigen.
  • Uitklopbak, voor koffiedrab uit je portofilter te kloppen. Handig als je prullenbak aan de andere kant van de keuken staat.
  • Een extra groot melkkannetje.
  • 2 doekjes voor melkpijpje en portafilter
  • Espressokopjes en cappuccino kopjes

  Waarom je wel of niet een La Marzocco Linea Micra moet kopen?

  Je bent op zoek naar een nieuwe espresso machine voor thuis, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen met zoeken. De ene espressomachine is de andere niet. Veel mensen kiezen hun apparaten uit op basis van prijs en kwaliteit, wat begrijpelijk is.

  Deze espressomachine is er eentje die aandacht en liefde nodig heeft. Je moet investeren in jezelf als koffiezetter, als beginnende latte-art, als koffiedrinker en je moet wel echt van koffie houden. Dit apparaat is een te grote investering voor mensen die bijv. maar 3x per week een koffie drinken thuis. Ik zou deze machine ook niet aanraden voor mensen die het eigenlijk niet ‘boeit’ wat voor koffie ze drinken.

  Voordelen

  Je koopt de micra, als je de koffiebar ervaring thuis wilt hebben.
  Je koopt de micra, als je geniet van lekkere koffiebonen.
  Je koopt de micra, omdat die altijd een eyecatcher zou zijn in je keuken.
  Je koopt de micra, als je het belangrijk vindt om zelf alles te bepalen. Het geeft je veel vrijheid.
  Je koopt de micra, als je genoeg geld hebt.
  Je koopt de micra, als je houdt van stilte tijdens het koffie zetten.

  Nadelen

  Je koopt de micra niet, als je er te weinig gebruik van gaat maken.
  Je koopt de micra niet, als je niet genoeg geld hebt. Want de La Marzocco Linea Micra is vrij prijzig.
  Tip van Pam

  Gebruik gefilterd water voor je espresso. Het liefste half Bar Le Duc en half Spa.

  Verschillen tussen Linea Micra, Linea Mini en GS3

  De La Marzocco Linea Micra is ná de Linea Classic S en GS3 uitgebracht. Het grote verschil tussen allebei is dat de Linea Micra veel kleiner en compacter is. Hij neemt niet veel ruimte in, maar levert wel net zulke goede prestaties. De Linea Micra is niet de enige parel van La Marzocco. Nee, er zijn er – uiteraard – nog meer! De Linea Mini en GS3 zijn óók populaire koffiezetapparaten van het Italiaanse merk.

   Linea MicraLinea MiniGS3 (AV)
  Brew bedieningBrew paddleBrew paddleKnop
  Dubbele boilerJaJaJa
  PID-temperatuurJaJaJa
  Capaciteit stoomboiler1,6 liter3 liter3,5 liter
  Prijs+/- €  2800 ex. Btw+/- €  4350 ex. btw+/- €  6450 ex. btw
  Waterreservoir2 liter2,5 liter2,5 liter
  Te bedienen met appJaJaJa
  Analoog/digitaalAnaloogAnaloogDigitaal
  Barista verlichtingJaJaNee
  Converteerbare portafilterJaJaNee
  Afmetingen (hxbxd, in centimeters)34x29x3937,7×35,7×5335,5×40,6×53,3

  Mijn beoordeling: dit vind ik van de Linea Micra

  Het mag duidelijk zijn… Ik ben helemaal weg van de Linea Micra. Dit zijn wat mij betreft de hoogtepunten van de machine:

  Veel vrijheid
  De machine in combinatie met de bonenmaler geven je als barista/koffieliefhebber enorm veel vrijheid. Je kunt helemaal zelf de maalgraad en de doorlooptijd bepalen, waardoor je een espresso naar eigen smaak kunt zetten.

  Dubbele boiler
  Nog een zeldzaamheid bij espressomachines voor thuisgebruik: de dubbele boiler. Dat betekent dat het een machine is met twee ketels: een koffieboiler en een stoomboiler. Je kunt daarmee tegelijkertijd je espresso zetten en melk opschuimen, zonder dat het een van invloed is op het ander. Superfijn!

  3-in-1 portafilter
  Je krijgt er een naked filter bij: de portafilter. Daarmee kun je precies zien of er geen channeling is. Voor een ervaren koffiedrinker is dat echt hemels.

  Snelle opwarmtijd van 6 minuten
  De opwarmtijd van het apparaat is supersnel. Dit komt omdat beide boilers zijn ingepakt, en dus zuinig omgaat met energie. Je hoeft daardoor nooit lang op je kop koffie te wachten.

  Rotatiepomp
  Dat zie je zelden tot nooit bij espressomachines voor thuisgebruik. Een rotatiepomp zorgt ervoor dat je espressomachine veel langer meegaat dan bij een trilpomp. Zo’n pomp is veel betrouwbaarder: hij gaat echt niet zomaar stuk. En ook heel fijn… De pomp maakt bijna geen geluid. Geen gillende keukenmachine dus.

  Het is gewoon een beauty om naar te kijken
  De hele vormgeving is gewoon fantastisch. Het is een supermooi apparaat dat zowel in strakke, moderne keukens als vintage interieurs goed past. Hij neemt niet veel ruimte in beslag, waardoor hij in keukens van elk formaat wel past. En: je kunt hem in je favoriete kleur kopen. Genoeg mogelijkheden dus!

  Eindoordeel

  Laat ik het zo zeggen: ik hoop dat iedere koffieliefhebber ooit koffie mag zetten met de La Marzocco Linea Micra. Het is gewoon echt een feestje om mee te werken én om in je keuken te hebben staan. Handige functies, supermooi ontwerp, een snelle en stille machine… Ja, ik ben fan!

  De laatste blogposts

  Populaire producten

  Sage The Barista Express

  Sage The Barista Express

  Sage The Barista Express is de eerste koffiemachine van Sage met ingebouwde bonenmaler, dosering en extractie. Perfect voor beginners en experts.

  Op voorraad
  729,90
  Comandante C40 MK4 - American Cherry

  Comandante C40 MK4 – American Cherry

  De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een American Cherry kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

  Op voorraad
  249,00
  Fellow Stagg EKG White

  Fellow Stagg EKG – Wit

  De Fellow Stagg EKG is dé perfecte elektrische waterketel voor iedere (thuis)barista. Tot op de graad nauwkeurig. En in maagdelijk wit.

  Op voorraad
  162,50
  Clever Dripper 500ml

  Clever Dripper 500 ML

  De Clever Dripper 500ml Large is de grote variant. Geschikt voor 2 - 4 kopjes. Een van de eenvoudigste zetmethodes. In grijs, sepia of transparante kleur.

  Op voorraad
  24,9530,00
  AeroPress Clear

  AeroPress Clear

  De AeroPress Clear. Dezelfde gepatenteerde techniek, nu in een kristalhelder transparant jasje, verkrijgbaar in diverse kleuren.

  Op voorraad
  58,9560,00
  Comandante C40 MK4 - Liquid Amber

  Comandante C40 MK4 – Liquid Amber

  De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een Liquid Amber kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

  Op voorraad
  249,00
  Acaia Lunar 2021 Black

  Acaia Lunar 2021

  De Acaia Lunar, hetzelfde strakke en stijlvolle ontwerp, maar nu in een kleiner en compacter formaat. Verkrijgbaar in Zwart, Zilver of Wit.

  Op voorraad
  300,00
  Moccamaster KGB Select Forest Green

  Moccamaster KBG Select

  De Moccamaster KBG Select doet door z'n retro looks denken aan een oldschool koffiezetapparaat. De smaak van de koffie is echter van topklasse.

  Op voorraad
  219,00259,00
  AeroPress - Original

  Aeropress Coffee Maker

  Verse filterkoffie met één duw! De AeroPress Coffee Maker is de ideale filter zetmethode voor thuis. Geschikt voor 1 tot 2 kopjes per keer.

  Op voorraad
  33,50
  Chemex Classic Coffee Maker - 6 kops

  Chemex Classic Koffiemaker 6 kops

  De Chemex Classic Koffiemaker 6 kops is de meest populaire variant. Perfect voor 4 tot 6 koppen koffie per keer.

  Op voorraad
  41,95
  Hario V60 02 glazen dripper VDG-02B

  Hario V60 Glazen Dripper 02 – VDG-02B

  Deze Hario V60 dripper is uitgevoerd in glas en afgewerkt met een zwart plastic voet en houder. Maat 02, dus geschikt voor 2-4 kopjes.

  Op voorraad
  21,00
  Hario V60 Buono 1.2L Zilver

  Hario V60 Buono 1.2L – Zilver

  De Hario V60 Drip Kettle Buono is de ideale waterketel voor filterkoffie. Geschikt voor vrijwel iedere warmtebron. Perfect voor de beginner.

  Uitverkocht
  47,95