
Ben jij een koffie-met-melk-drinker? Je bent niet de enige: 25% van alle koffiedrinkers drinkt hun koffie met melk, 40% met melk én suiker. Het is de ideale toevoeging als je je koffie zwart te bitter vindt. Ooit was er een tijd dat je alleen ‘normale’ koffiemelk kon kiezen. Dat is nu wel anders. Loop maar eens de supermarkt binnen. Hoeveel plantaardige melksoorten tel je?
Sojamelk, havermelk, amandelmelk, kokosmelk… Het is er allemaal. En je kunt ze allemaal opschuimen voor je koffie. Toch zal niet elk resultaat hetzelfde zijn. Hoe kan dat? En welke plantaardige melk kun je dan het best kiezen als je het wil opschuimen?
Allereerst nemen we plantaardige melk even wat meer onder de loep. Want wat is nou eigenlijk het verschil met dierlijke melk, als we puur en alleen kijken naar het opschuimen van de melk voor koffies? Dierlijke melk, zoals koemelk, schuimt makkelijker op dan plantaardige melk. Dat heeft alles te maken met het vetpercentage en eiwitgehalte van de dierlijke melk. Van nature bevat dierlijke melk een hoger vetpercentage en eiwitgehalte dan plantaardige melksoorten, zoals sojamelk en havermelk. En precies dat is nodig om de melk lekker schuimig te maken voor je koffie.
Zó lekker, dat laagje opgeschuimde melk op je cappuccino. Moet je nu meteen aan de beroemde ‘havercappu’ denken? Logisch, die wordt nog altijd massaal besteld. Maar het grappige is dat havermelk niet de allerbeste plantaardige melk is om op te schuimen. Nee, dat is namelijk sojamelk. Dat komt omdat in deze melksoort het hoogste eiwitgehalte en vetpercentage van alle plantaardige melkvarianten heeft. En – je las het al eerder – dat zijn dé magische onderdelen voor die schuimige laag op je koffietje!
Tegenwoordig heb je ook heel veel baristavarianten van havermelk. Oatly Barista Havermelk is bijvoorbeeld niet aan te slepen. Deze baristasoort schuimt wél heel goed op, dankzij het vetpercentage van 3% dat in de plantaardige melk zit. Wil je dus toch lekker een havercappu’tje maken, dan kun je het best voor deze havermelksoort kiezen.
Van de eerder genoemde plantaardige melksoorten zullen amandelmelk en kokosmelk je het meest teleurstellen. Tenminste, als het je doel is om een lekkere schuimlaag te creëren. Deze plantaardige melkvarianten bevatten namelijk amper tot geen eiwitten en precies dat is nodig om ze lekker foamy te krijgen. Amandelmelk en kokosmelk zullen daarnaast ook het sterkste smaakje geven aan je koffie. Maar dat is natuurlijk een kwestie van… smaak.
Plantaardige melksoort gekozen? Opschuimen maar! Het allermakkelijkst is om de plantaardige melk op te schuimen met een elektrische melkopschuimer. Je hoeft er dan zelf vrijwel geen moeite voor te doen: het apparaat zet precies de juiste hoeveelheid kracht om de plantaardige melk lekker schuimig te maken. Opschuimen met de hand kan ook, maar let er dan wel op dat je er niet teveel lucht bijpompt. Dan wordt je plantaardige melk waterig en dat is niet lekker. Of gebruik het stoompijpje van je koffiemachine: ook supermakkelijk.
Je hebt de juiste (plantaardige) melksoort gekozen en de juiste opschuim-tools in huis. Hoe kun je er nou voor zorgen dat je opschuimt zoals de pro’s dat doen? Een belangrijke tip is om altijd te werken met koude melk. Rechtstreeks uit de koelkast dus. Daardoor krijg je namelijk meer tijd om lucht in de melk te pompen, zonder dat de melk oververhit raakt. Maak je gebruikte tool naderhand áltijd schoon – je wil geen vieze oude melkresten die achterblijven. En de belangrijkste tip: blijf oefenen! Hoe meer je plantaardige melk opschuimt, hoe beter je erin wordt. Totdat jij dé koning(in) van de soja- en havercappu’s bent.
Jazeker, je kunt heel goed voor plantaardige melk kiezen als je cappuccino of lattes wil maken. Kies dan wel voor sojamelk of de baristavariant van havermelk. In deze plantaardige melksoorten zitten genoeg eiwitten en vet om lekker te schuimen.
Van alle vegan melksoorten schuimt sojamelk het best. Hier zit van nature al een hoog eiwitgehalte en vetpercentage in en precies dat is nodig voor de melk om goed te schuimen.
Van alle plantaardige melksoorten is amandelmelk (en kokosmelk) het minst geschikt om op te schuimen. In amandelmelk zitten namelijk geen eiwitten. En eiwitten maken schuim. Het enige wat je zult krijgen als je amandelmelk probeert op te schuimen, zijn een aantal luchtbelletjes. Geen succes dus.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.