0
Panama: land met een rijke koffiecultuur
1 augustus 2023 Door 564 Views

Panama: land met een rijke koffiecultuur

Panama is het kleine koffiezusje van grote broers Brazilië en Colombia. Maar wel een zusje dat hard aan het groeien is! Wist je dat Panama echt upcoming is in de specialty coffee wereld? Er zijn best wel wat zeldzame koffiesoorten te vinden, met unieke smaakprofielen die je nergens anders tegenkomt. Tijd om een reisje naar dit Centraal-Amerikaanse land te maken. Een profiel van koffieland Panama.

Meer over de geschiedenis van koffieland Panama

De koffiegeschiedenis van Panama begint nogal lang geleden, in de 18e eeuw. Toen was het land nog een kolonie van Spanje. Het waren dan ook de Spanjaarden die naar Panama kwamen met de eerste koffieplanten. Zo begon de allereerste kleinschalige koffieproductie van het Zuid-Amerikaanse land. Later, in de 19e eeuw, heeft Panama’s koffieproductie pas een echte boost gekregen. Dat kwam onder andere door de aanleg van een heel treinspoornetwerk. Steeds meer boeren begonnen met koffie verbouwen en dat gaf een enorme impuls aan de economie van het land.

Moderne praktijken

Het mooie is dat Panama zich altijd als koffieland is blijven ontwikkelen. Nog niet zo lang geleden zijn koffieboeren zich steeds meer gaan richten op duurzaamheid en ecologische landbouw. Heel veel boeren zien steeds meer de waarde in van biologische en milieuvriendelijke productiemethoden. En terecht: het is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de koffie zelf. Die is namelijk een stuk kwaliteitsvoller geworden en dat levert uiteindelijk gewoon meer op.

De gunstige geografische ligging van koffieland Panama

Ooit van de koffiegordel gehoord? Dat is een soort strook rondom de evenaar, tussen de Kreeftskeerkring en Steenbokskeerkring. Het is een gebied waar de omstandigheden supergunstig zijn voor de teelt van koffie. Panama ligt ook in de koffiegordel. Een aantal geografische eigenschappen die van Panama zo’n gunstig koffieland maken:

  • Geschikte hoogtes en klimaatomstandigheden: Panama is niet enorm groot, maar wel vrij uitgestrekt. Er komen dan ook allerlei microklimaten voor die op hun beurt ideaal zijn voor de productie van koffie. Over het algemeen valt er genoeg regen, is er veel zonlicht en heeft het land een hoge luchtvochtigheid. Ook gunstig: de verschillende hoogtes. Er zijn veel bergketens en vulkanische gebieden, die goede temperaturen én vruchtbare bodems hebben.
  • Gunstige regenval: Je las het net al, maar de regenachtige periodes in Panama zijn heel prettig voor de koffieplantages. Er is een regenseizoen van mei tot december en een droogseizoen van januari tot april. In het regenseizoen kunnen de koffieplanten lekker groeien, terwijl in het droogseizoen de koffiebessen doorrijpen.
  • Grote biodiversiteit: De biodiversiteit in Panama is gigantisch. Dat levert prachtige plaatjes op voor toeristen, maar ook hele goede koffiesoorten. De rijke biodiversiteit draagt namelijk bij aan een supergezond ecosysteem, dat onder andere koffieplanten beschermt tegen allerlei koffieziekten.

Verschillende koffievariëteiten in Panama

In Panama vind je veel verschillende koffievariëteiten. Arabica-koffie voert in dit land echt de boventoon. Je komt vrijwel geen Robusta-plantages tegen. Dit zijn de belangrijkste Arabica-variëteiten in Panama:

  • Geisha: Zonder twijfel de allerbekendste én -populairste Arabica-variëteit van het land. Deze koffiesoort heeft wereldwijde erkenning gekregen voor het fantastische smaakprofiel, met veel complexiteit en bloemige aroma’s. Dit is misschien wel de meest gewilde koffie ter wereld.
  • Typica: Deze Arabica-variëteit wordt wereldwijd geteeld. Ook in Panama dus. Het is een koffie met een zacht smaakprofiel, volle body en lage zuurgraad. Je proeft vooral noten, chocola en citrus.
  • Bourbon: Een Arabica-variëteit die oorspronkelijk van het eiland Réunion komt. Réunion heette in een ver verleden Bourbon, dus je raadt vast waar deze variëteit z’n naam van heeft. Het is een zoete soort met tonen van karamel, chocolade en bessen.
  • Caturra: Een mutatie van de Bourbon-variëteit. Het heeft een fijne balans tussen zoet en zuur en is daarom best wel een populaire koffiesoort.

Over de verwerkingsmethoden van koffie in Panama

In Panama wordt behoorlijk wat geëxperimenteerd met verwerkingsmethoden voor koffie. Omdat er veel Arabica-variëteiten zijn, kiezen de meeste boeren voor de gewassen methode. Ze ontdoen de koffiebessen dan van hun schil en pulp en stoppen ze een aantal dagen in fermentatietanks. Dit fermentatieproces is van invloed op de smaak van de bonen. Na de fermentatie worden de bonen gewassen en te drogen gelegd.

Koffieregio’s in Panama

In heel Panama kom je verschillende koffieregio’s tegen. Elke regio staat bekend om koffie met een heel eigen smaakprofiel. Dit zijn de belangrijkste koffieregio’s van Panama:

Boquete

Ligging: In de provincie Chiriquí, in het zuidwesten van Panama
Kenmerken regio: Ligt op hoge hoogte, met veel nevelige bergen en een mild klimaat. Het grootste gedeelte van de bodem is vulkanisch en dus vruchtbaar
Smaakprofiel koffiebonen:
Heldere zuurgraad, medium body en complexe aroma’s

Volcán

Ligging: In de regio van de vulkaan Barú, in het westen van Panama
Kenmerken regio:
Volop vruchtbare vulkanische bodems en veel hoogtemeters  
Smaakprofiel koffiebonen:
Zachte zuurgraad, zoet, rijk van smaak

Bocas del Toro

Ligging: Eilandengroep in het noordwesten van Panama
Kenmerken regio:
Bocas del Toro staat bekend om haar parelwitte zandstranden, knalblauwe zee en wuivende palmbomen. Een echt paradijs voor toeristen dus. Maar het is ook een steeds bekender wordende koffieregio. Er zijn veel vulkanische bodems en het gebied ligt over het algemeen vrij hoog. Voor veel kleinschalige koffieboerderijen zijn dat perfecte omstandigheden voor koffieteelt
Smaakprofiel koffiebonen:
Medium body, fruitige en bloemige aroma’s en smaken, milde zuurgraad

Coclé

Ligging: In centraal Panama
Kenmerken regio:
Hoogtes variërend van 600 tot 1200 meter boven zeeniveau. Het gebied bestaat uit veel vulkanische bodems die rijk zijn aan voedingsstoffen. Dat maakt de regio heel geschikt voor koffieteelt 
Smaakprofiel koffiebonen:
Medium body, milde zuurgraad, zoet met tonen van chocolade en noten

Renacimiento

Ligging: In de provincie Chiriquí, in het zuidwesten van Panama
Kenmerken regio:
Verschillende hoogtegebieden, variërend van 1200 tot 1800 meter boven zeeniveau. Er zijn prachtige berglandschappen met vruchtbare vulkanische bodems. Perfect voor koffieteelt
Smaakprofiel koffiebonen:
Complex, met een goede balans tussen de smaken. Je komt er heel wisselende smaakprofielen tegen, van citrus tot karamel

Fun facts over koffieland Panama

Wist je dat…

  • Geisha-koffie al heel wat internationale koffieprijzen heeft gewonnen?
  • Elk jaar het Best of Panama-koffieconcours is? Koffieproducenten zenden hun beste koffieproducties in en krijgen dan een beoordeling. Een internationaal bekend evenement dat elk jaar weer veel aandacht krijgt in de koffiewereld.
  • Koffietoerisme echt een ding is in Panama? Veel toeristen bezoeken koffieplantages, zodat ze de lokale koffies kunnen proeven en een kijkje kunnen nemen op de koffieboerderijen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van het koffielandschap in Panama?

Het landschap van Panama is heel geschikt om koffie op te verbouwen. Er zijn veel hoogteverschillen en vruchtbare vulkanische bodems: eigenschappen waar koffie heel goed op gaat. Tel daar het gematigde klimaat bij op en je snapt waarom er steeds meer koffie wordt verbouwd in Panama.

Panama heeft verschillende koffieregio’s, allemaal met eigen unieke kenmerken. Je komt dus in het hele land verschillende koffiesmaken tegen. In Coclé, in centraal Panama, proef je koffie met tonen van chocolade en noten. Op het eiland Bocas del Toro voeren juist fruitige en bloemige aroma’s en smaken de boventoon. Koffieproeven tijdens je tripje naar Panama levert dus altijd verrassende ontdekkingen op.

Geisha-koffie is een unieke, hoog gewaardeerde koffiesoort die exclusief in Panama te vinden is. De smaken zijn zó complex en bijzonder, dat het door veel koffiekenners als de beste koffiesoort ter wereld wordt aangewezen. De textuur is zijdezacht, de zuurgraad helder en het smaakprofiel delicaat en complex. Je kunt tonen van jasmijn, bergbloemen en citrusvruchten proeven, maar ook smaken van tropisch fruit en bergamot worden herkend. Geisha-koffie heeft wereldwijd al meerdere prijzen gewonnen. Zeker proeven als je op reis in Panama bent!

De laatste blogposts

Populaire producten

AeroPress - Original

Aeropress Coffee Maker

Verse filterkoffie met één duw! De AeroPress Coffee Maker is de ideale filter zetmethode voor thuis. Geschikt voor 1 tot 2 kopjes per keer.

Op voorraad
33,00
Comandante C40 MK4 - Liquid Amber

Comandante C40 MK4 – Liquid Amber

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een Liquid Amber kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Op voorraad
249,00
Acaia Lunar 2021 Black

Acaia Lunar 2021 weegschaal

De Acaia Lunar, hetzelfde strakke en stijlvolle ontwerp, maar nu in een kleiner en compacter formaat. Verkrijgbaar in Zwart, Zilver of Wit.

Op voorraad
309,00
Comandante C40 MK4 - American Cherry

Comandante C40 MK4 – American Cherry

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een American Cherry kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Nog maar 2 op voorraad
249,00
Fellow Stagg EKG White

Fellow Stagg EKG – Wit

De Fellow Stagg EKG is dé perfecte elektrische waterketel voor iedere (thuis)barista. Tot op de graad nauwkeurig. En in maagdelijk wit.

Op voorraad
162,50
Chemex Classic Coffee Maker - 6 kops

Chemex Classic Koffiemaker 6 kops

De Chemex Classic Koffiemaker 6 kops is de meest populaire variant. Perfect voor 4 tot 6 koppen koffie per keer.

Op voorraad
39,95
Sage The Barista Express

Sage The Barista Express

Sage The Barista Express is de eerste koffiemachine van Sage met ingebouwde bonenmaler, dosering en extractie. Perfect voor beginners en experts.

Op voorraad
729,90
Hario V60 02 glazen dripper VDG-02B

Hario V60 Glazen Dripper 02 – VDG-02B

Deze Hario V60 dripper is uitgevoerd in glas en afgewerkt met een zwart plastic voet en houder. Maat 02, dus geschikt voor 2-4 kopjes.

Op voorraad
21,00
Moccamaster KGB Select Forest Green

Moccamaster KBG Select

De Moccamaster KBG Select doet door z'n retro looks denken aan een oldschool koffiezetapparaat. De smaak van de koffie is echter van topklasse.

Op voorraad
219,00249,00
AeroPress Clear

AeroPress Clear

De allernieuwste versie van de AeroPress; de AeroPress Clear. Dezelfde gepatenteerde techniek, nu in een kristalhelder transparant jasje.

Op voorraad
58,95
Hario V60 Buono 1.2L Zilver

Hario V60 Buono 1.2L – Zilver

De Hario V60 Drip Kettle Buono is de ideale waterketel voor filterkoffie. Geschikt voor vrijwel iedere warmtebron. Perfect voor de beginner.

Op voorraad
47,95
Clever Dripper 500ml

Clever Dripper 500 ML

De Clever Dripper 500ml Large is de grote variant. Geschikt voor 2 - 4 kopjes. Een van de eenvoudigste zetmethodes. In grijs, sepia of transparante kleur.

Op voorraad
24,95