
Panama is het kleine koffiezusje van grote broers Brazilië en Colombia. Maar wel een zusje dat hard aan het groeien is! Wist je dat Panama echt upcoming is in de specialty coffee wereld? Er zijn best wel wat zeldzame koffiesoorten te vinden, met unieke smaakprofielen die je nergens anders tegenkomt. Tijd om een reisje naar dit Centraal-Amerikaanse land te maken. Een profiel van koffieland Panama.
De koffiegeschiedenis van Panama begint nogal lang geleden, in de 18e eeuw. Toen was het land nog een kolonie van Spanje. Het waren dan ook de Spanjaarden die naar Panama kwamen met de eerste koffieplanten. Zo begon de allereerste kleinschalige koffieproductie van het Zuid-Amerikaanse land. Later, in de 19e eeuw, heeft Panama’s koffieproductie pas een echte boost gekregen. Dat kwam onder andere door de aanleg van een heel treinspoornetwerk. Steeds meer boeren begonnen met koffie verbouwen en dat gaf een enorme impuls aan de economie van het land.
Het mooie is dat Panama zich altijd als koffieland is blijven ontwikkelen. Nog niet zo lang geleden zijn koffieboeren zich steeds meer gaan richten op duurzaamheid en ecologische landbouw. Heel veel boeren zien steeds meer de waarde in van biologische en milieuvriendelijke productiemethoden. En terecht: het is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de koffie zelf. Die is namelijk een stuk kwaliteitsvoller geworden en dat levert uiteindelijk gewoon meer op.
Ooit van de koffiegordel gehoord? Dat is een soort strook rondom de evenaar, tussen de Kreeftskeerkring en Steenbokskeerkring. Het is een gebied waar de omstandigheden supergunstig zijn voor de teelt van koffie. Panama ligt ook in de koffiegordel. Een aantal geografische eigenschappen die van Panama zo’n gunstig koffieland maken:
In Panama vind je veel verschillende koffievariëteiten. Arabica-koffie voert in dit land echt de boventoon. Je komt vrijwel geen Robusta-plantages tegen. Dit zijn de belangrijkste Arabica-variëteiten in Panama:
In Panama wordt behoorlijk wat geëxperimenteerd met verwerkingsmethoden voor koffie. Omdat er veel Arabica-variëteiten zijn, kiezen de meeste boeren voor de gewassen methode. Ze ontdoen de koffiebessen dan van hun schil en pulp en stoppen ze een aantal dagen in fermentatietanks. Dit fermentatieproces is van invloed op de smaak van de bonen. Na de fermentatie worden de bonen gewassen en te drogen gelegd.
In heel Panama kom je verschillende koffieregio’s tegen. Elke regio staat bekend om koffie met een heel eigen smaakprofiel. Dit zijn de belangrijkste koffieregio’s van Panama:
Ligging: In de provincie Chiriquí, in het zuidwesten van Panama
Kenmerken regio: Ligt op hoge hoogte, met veel nevelige bergen en een mild klimaat. Het grootste gedeelte van de bodem is vulkanisch en dus vruchtbaar
Smaakprofiel koffiebonen: Heldere zuurgraad, medium body en complexe aroma’s
Ligging: In de regio van de vulkaan Barú, in het westen van Panama
Kenmerken regio: Volop vruchtbare vulkanische bodems en veel hoogtemeters
Smaakprofiel koffiebonen: Zachte zuurgraad, zoet, rijk van smaak
Ligging: Eilandengroep in het noordwesten van Panama
Kenmerken regio: Bocas del Toro staat bekend om haar parelwitte zandstranden, knalblauwe zee en wuivende palmbomen. Een echt paradijs voor toeristen dus. Maar het is ook een steeds bekender wordende koffieregio. Er zijn veel vulkanische bodems en het gebied ligt over het algemeen vrij hoog. Voor veel kleinschalige koffieboerderijen zijn dat perfecte omstandigheden voor koffieteelt
Smaakprofiel koffiebonen: Medium body, fruitige en bloemige aroma’s en smaken, milde zuurgraad
Ligging: In centraal Panama
Kenmerken regio: Hoogtes variërend van 600 tot 1200 meter boven zeeniveau. Het gebied bestaat uit veel vulkanische bodems die rijk zijn aan voedingsstoffen. Dat maakt de regio heel geschikt voor koffieteelt
Smaakprofiel koffiebonen: Medium body, milde zuurgraad, zoet met tonen van chocolade en noten
Ligging: In de provincie Chiriquí, in het zuidwesten van Panama
Kenmerken regio: Verschillende hoogtegebieden, variërend van 1200 tot 1800 meter boven zeeniveau. Er zijn prachtige berglandschappen met vruchtbare vulkanische bodems. Perfect voor koffieteelt
Smaakprofiel koffiebonen: Complex, met een goede balans tussen de smaken. Je komt er heel wisselende smaakprofielen tegen, van citrus tot karamel
Wist je dat…
Het landschap van Panama is heel geschikt om koffie op te verbouwen. Er zijn veel hoogteverschillen en vruchtbare vulkanische bodems: eigenschappen waar koffie heel goed op gaat. Tel daar het gematigde klimaat bij op en je snapt waarom er steeds meer koffie wordt verbouwd in Panama.
Panama heeft verschillende koffieregio’s, allemaal met eigen unieke kenmerken. Je komt dus in het hele land verschillende koffiesmaken tegen. In Coclé, in centraal Panama, proef je koffie met tonen van chocolade en noten. Op het eiland Bocas del Toro voeren juist fruitige en bloemige aroma’s en smaken de boventoon. Koffieproeven tijdens je tripje naar Panama levert dus altijd verrassende ontdekkingen op.
Geisha-koffie is een unieke, hoog gewaardeerde koffiesoort die exclusief in Panama te vinden is. De smaken zijn zó complex en bijzonder, dat het door veel koffiekenners als de beste koffiesoort ter wereld wordt aangewezen. De textuur is zijdezacht, de zuurgraad helder en het smaakprofiel delicaat en complex. Je kunt tonen van jasmijn, bergbloemen en citrusvruchten proeven, maar ook smaken van tropisch fruit en bergamot worden herkend. Geisha-koffie heeft wereldwijd al meerdere prijzen gewonnen. Zeker proeven als je op reis in Panama bent!
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.