Koffieland Costa Rica
Door 1277 Views

Koffieland Costa Rica

het eerste Midden-Amerikaanse land met een koffie-industrie

Costa Rica is een bijzonder koffieland met een rijke koffiegeschiedenis. Het land is in al die jaren op koffiegebied flink gemoderniseerd, maar toch zijn er nog steeds Costa Ricanen die hun koffie op de ouderwetse, traditionele manier zetten: met een ‘chorreador’. Dat is een houten standaard met een stoffen sok eraan die wordt gebruikt als filter. Het stoffen filter geeft de koffie een superrijke smaak. Heel bijzonder! Er valt genoeg te vertellen over Costa Rica als koffieland. Wij hebben de belangrijkste informatie voor je verzameld.

De geschiedenis van koffie in Costa Rica

De geschiedenis van Costa Ricaanse koffie begint héél ver terug. Al aan het begin van de 18e eeuw ontdekte men dat het gebied in de Centrale Vallei heel geschikt was voor koffieproductie. Costa Rica maakte in deze periode kennis met Arabica-koffie uit Ethiopië; koffie die van supergoede kwaliteit bleek te zijn. Later, in de 19e eeuw, zag de Costa Ricaanse overheid grote kansen op het gebied van koffieproductie voor hun land. Het werd dus flink aangemoedigd om met koffie aan de slag te gaan. Dat leidde tot een enorme toename van koffie-export rond de jaren 1820. Zo’n 10 jaar later stond koffie aan de top van belangrijke exportproducten voor Costa Rica. Het was zelfs een belangrijker exportproduct dan suiker, cacao en tabak.

The road to coffee success?

Het Verenigd Koninkrijk is altijd al een belangrijke afnemer van Costa Ricaanse koffie geweest. Begin 1830 ging de koffie-export naar het Verenigd Koninkrijk nog via Chili, maar ongeveer 10 jaar later besloten de Costa Ricanen om voor directe export te gaan. En dat was (in eerste instantie) een goede beslissing. De koffie-export ging enorm goed en daardoor werd het land steeds welvarender. Er werden snelwegen en spoorwegen aangelegd en dat zorgde ervoor dat de economie nóg beter ging. Maar het succes kende ook een keerzijde. De vraag naar Costa Ricaanse koffie werd wereldwijd zo groot, dat het land het bijna niet meer aankon. Dat leidde tot een grote financiële crisis. De regering moest ingrijpen, anders ging het finaal mis.

Koffieregels om het land te redden

Om het land te redden, stelde de Costa Ricaanse regering een aantal belangrijke regels in die golden voor de koffie-industrie. Dat was na de Tweede Wereldoorlog, halverwege de 20e eeuw dus. Dit zijn regels die vandaag de dag nog steeds van toepassing zijn. Het gaat om de volgende beslissingen:

  • Er mogen alleen maar Arabica-koffiebonen worden verbouwd (dit staat zelfs in de wet!);
  • De Arabica Typica en Arabica Bourbon werden vervangen door de Arabica Caturra en de Arabica Catuai;
  • Er moesten andere snoeimethoden voor de koffieplanten worden toegepast.

Deze regels hebben een aantal positieve gevolgen met zich meegebracht. Heel belangrijk: in Costa Rica gaat kwaliteit boven kwantiteit. Dat merk je ook écht aan de koffie zelf. Ook hebben de regels een grotere gewasdichtheid opgeleverd. Er konden per hectare 3 keer zoveel koffieplanten verbouwd worden. Indrukwekkend!

De voorloper van fair koffie

In Costa Rica is eerlijkheid rondom koffie een belangrijk onderwerp. Het geld dat wordt verdiend met koffie-export, wordt naar verhouding verdeeld over boeren, exporteurs en malers. Dat is vrij uniek in de koffiewereld. Lang niet alle koffielanden hebben zo’n eerlijk systeem als dit. Nog een goede ontwikkeling: er vindt steeds meer direct trade plaats op het gebied van koffie. Dat wil zeggen dat steeds meer handelaren directe handel voeren met de Costa Ricaanse koffieboeren. Wel zo eerlijk, want daardoor krijgen boeren ook een eerlijkere prijs voor hun product.

Icafe

Nee, Icafe is geen afkorting van internetcafé. Waar het wel voor staat is ‘Instituto del Cafe de Costa Rica’. Het is een nationale koffievereniging die de belangen van koffie voor het land en alles wat daarbij komt kijken behartigt. Zij innen bijvoorbeeld exportbelasting op koffie, waarvan ze allerlei wetenschappelijke koffie-onderzoeken kunnen doen. Denk aan onderzoeken van bodems en wateranalyses. Het werk van Icafe is heel belangrijk voor de Costa Ricaanse koffie-industrie. Mede daardoor ontwikkelt de industrie zich al jaren op rap tempo.

Perfecte groeiomstandigheden voor koffie

De Centrale Vallei in Costa Rica is dé plek waar de Costa Ricaanse koffieproductie begon. Hier zijn de klimaat- en gebiedsomstandigheden zo goed, dat de koffieplanten er groeien als kool. Het is er zonnig en regenachtig, de grond is vulkanisch en het is hoog gelegen. Supergunstig dus! Er zijn verschillende regio’s met microklimaten. Daardoor kunnen de smaken van koffiebonen per regio anders zijn. Ook leuk om te weten: Costa Ricaanse koffie is vogelvriendelijk. Veel koffieboerderijen hebben bomen die vol zitten met vogelnestjes.

Arabicakoffie only

In Costa Rica zul je nergens koffie van Robustabonen vinden. Sterker nog, het is illegaal om Robustabonen te verbouwen. Sinds 1989 mogen koffieboeren alleen nog maar Arabicakoffie produceren. Zoals je hiervoor al las, staat dat vast in de wet. Liefhebbers van Robustakoffie kunnen dus beter voor een ander koffieland kiezen.

Washed koffie, natuurlijk verwerkte koffie en honingverwerking

In Costa Rica worden 3 soorten verwerkingsmethoden voor koffie toegepast: de gewassen (of washed) methode, de natuurlijke methode en de honingverwerkingsmethode. De gewassen methode is het populairst. Dat is niet zo gek, want deze verwerkingsmethode wordt in de koffieproductie wereldwijd het meest toegepast. De honingverwerkingsmethode daarentegen is een half washed methode die wat unieker is in de verwerkingswereld van koffie. Deze methode gaat als volgt: tijdens het wassen blijft er een slijmlaagje achter op de bonen. Dat slijmlaagje wordt ook wel pectine genoemd. Als de bonen opdrogen, dan verandert het slijmlaagje in een plakkerige substantie die lijkt op honing. Dit zorgt voor een zoete smaak van de koffiebonen. De zoetheid kan in verschillende gradaties uitvallen en is afhankelijk van de branding van de koffiebonen. Interessant!

De verschillende koffieregio’s

Costa Rica heeft 8 koffieregio’s: Central Valley (Centrale Vallei), Tarrazu, Guanacaste, West Valley, Turrialba, Orosic, Brunça en Tres Rio. De bekendste koffieregio’s zijn de Centrale Vallei en Tarrazú. Costa Ricaanse koffieregio’s hebben verschillende oogstseizoenen en verschillende hoogtes. Die verschillen in regio’s zijn van invloed op de smaak van de koffie. Daar vertellen we je zo meer over. Eerst lichten we de 2 bekendste koffieregio’s wat meer toe.

Centrale Vallei

De Centrale Vallei is de regio waar de koffieproductie in Costa Rica begon. Hier bleken de klimaat- en omgevingsomstandigheden zo perfect dat men besloot om in dit gebied de koffieproductie te starten. Er zijn in deze regio verschillende regen- en droogteseizoenen, die maken dat koffieboeren kunnen experimenteren met verschillende productiemethoden. In de Centrale Vallei liggen een van de betere (en misschien wel beste) koffieplantages van het land. Een aanrader dus als je een plantage wil bezoeken en meer wil leren over Costa Ricaanse koffie.

Tarrazú

Als er ergens veel koffie wordt geproduceerd in Costa Rica dan is het wel in de regio Tarrazú. Maar liefst 35% van alle geëxporteerde koffie uit Costa Rica wordt in Tarrazú verbouwd. Een indrukwekkend cijfer! De kwaliteit van Tarrazú-koffie is erg hoog. Al jaren wordt in dit gebied de beste koffie van het land geproduceerd. Wil je voor het beste van het beste gaan? Dan moet je koffie van boerderij La Minita proeven. Dankzij de gigantisch goede kwaliteit is deze koffie al jaren enorm populair.

Zo smaakt Costa Ricaanse koffie

Misschien wel de allerbelangrijkste vraag: hoe smaakt koffie uit Costa Rica nou precies? Die vraag kunnen we niet helemaal eenduidig beantwoorden. Daar hebben namelijk 2 factoren invloed op: de regio waar de koffiebonen zijn verbouwd en de verwerkingsmethode van de koffie.

Smaakfactor 1: de regio

Costa Ricaanse koffiebonen smaken niet in elk gebied hetzelfde. Dat ligt onder andere aan de hoogte- en bodemverschillen van de regio’s. In de regio Tarrazú bijvoorbeeld worden koffiebonen verbouwd met een hele levendige zuurgraad. Je zult qua smaak vooral citrusfruit, abrikoos en tropisch fruit herkennen, met geurige aroma’s die een beetje aan bruine suiker doen denken. Reis je door naar West Valley, dan zul je vooral zoete, toffeeachtige koffie drinken met bloemige aroma’s. Heel anders weer dan koffie uit de Tarrazú-streek dus.

Smaakfactor 2: de verwerkingsmethode

De verwerkingsmethode is ook erg van invloed op de smaak van koffie. Gewassen koffie smaakt bijvoorbeeld vrij mild. De kans is groot dat je melkchocolade- en honingachtige smaaktonen proeft. Koffie die op de natuurlijke manier verwerkt is smaakt een stuk fruitiger. Bessen, druiven en citrusvruchten voeren op smaakgebied de boventoon. En drink je zogenaamde ‘honingverwerkte’ koffie, dan proef je vooral honing en melasse.

Fun facts over Costa Rica als koffieland

Wist je dat…

  • 90% van de Costa Ricaanse koffieboeren land bezit dat kleiner is dan 12 hectare?
  • Costa Rica 90% van zijn koffie per jaar exporteert?
  • 10% van de Costa Ricaanse bevolking in hun levensonderhoud afhankelijk is van de koffie-industrie?

Veelgestelde vragen

In welke regio’s in Costa Rica wordt de meeste koffie geproduceerd?

De meeste koffie in Costa Rica wordt verbouwd in de Tarrazú-regio. Maar liefst 35% van alle geëxporteerde koffie uit Costa Rica wordt in dit gebied geproduceerd. Een andere regio waar veel koffie wordt verbouwd is de Centrale Vallei. Dat is ook de oudste koffieregio van het land.

De smaak van Costa Ricaanse koffiebonen is afhankelijk van het gebied waar de koffie is verbouwd en de verwerkingsmethode van de koffie. Over het algemeen kun je stellen dat koffie uit Costa Rica fruitig en bloemig is, een levendige zuurgraad heeft en een lichtere body.

In Costa Rica vind je alleen Arabicabonen. Volgens de wet is dit de enige koffieboonsoort die in dit land verbouwd mag worden. Dat betekent dat je nergens in Costa Rica Robustaplanten vindt.

De laatste blogposts

Populaire producten

AeroPress Clear

AeroPress Clear

De AeroPress Clear. Dezelfde gepatenteerde techniek, nu in een kristalhelder transparant jasje, verkrijgbaar in diverse kleuren.

Op voorraad
58,9560,00
Hario V60 Buono 1.2L Zilver

Hario V60 Buono 1.2L – Zilver

De Hario V60 Drip Kettle Buono is de ideale waterketel voor filterkoffie. Geschikt voor vrijwel iedere warmtebron. Perfect voor de beginner.

Uitverkocht
47,95
Hario V60 02 glazen dripper VDG-02B

Hario V60 Glazen Dripper 02 – VDG-02B

Deze Hario V60 dripper is uitgevoerd in glas en afgewerkt met een zwart plastic voet en houder. Maat 02, dus geschikt voor 2-4 kopjes.

Op voorraad
21,00
Acaia Lunar 2021 Black

Acaia Lunar 2021

De Acaia Lunar, hetzelfde strakke en stijlvolle ontwerp, maar nu in een kleiner en compacter formaat. Verkrijgbaar in Zwart, Zilver of Wit.

Op voorraad
300,00
Fellow Stagg EKG White

Fellow Stagg EKG – Wit

De Fellow Stagg EKG is dé perfecte elektrische waterketel voor iedere (thuis)barista. Tot op de graad nauwkeurig. En in maagdelijk wit.

Op voorraad
162,50
AeroPress - Original

Aeropress Coffee Maker

Verse filterkoffie met één duw! De AeroPress Coffee Maker is de ideale filter zetmethode voor thuis. Geschikt voor 1 tot 2 kopjes per keer.

Op voorraad
33,50
Comandante C40 MK4 - American Cherry

Comandante C40 MK4 – American Cherry

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een American Cherry kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Op voorraad
249,00
Comandante C40 MK4 - Liquid Amber

Comandante C40 MK4 – Liquid Amber

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een Liquid Amber kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Op voorraad
249,00
Chemex Classic Coffee Maker - 6 kops

Chemex Classic Koffiemaker 6 kops

De Chemex Classic Koffiemaker 6 kops is de meest populaire variant. Perfect voor 4 tot 6 koppen koffie per keer.

Op voorraad
41,95
Sage The Barista Express

Sage The Barista Express

Sage The Barista Express is de eerste koffiemachine van Sage met ingebouwde bonenmaler, dosering en extractie. Perfect voor beginners en experts.

Op voorraad
729,90
Moccamaster KGB Select Forest Green

Moccamaster KBG Select

De Moccamaster KBG Select doet door z'n retro looks denken aan een oldschool koffiezetapparaat. De smaak van de koffie is echter van topklasse.

Op voorraad
219,00259,00
Clever Dripper 500ml

Clever Dripper 500 ML

De Clever Dripper 500ml Large is de grote variant. Geschikt voor 2 - 4 kopjes. Een van de eenvoudigste zetmethodes. In grijs, sepia of transparante kleur.

Op voorraad
24,9530,00