
Thuis een goede kop specialty coffee brewen: zo makkelijk is dat nog niet. Hoe krijg je jouw kop koffie nou net zo perfect als die van de barista van je favoriete specialty coffee bar? Nou, door onderstaande 5 fouten niet meer te maken!
Natuurlijk is de voorkeur voor koffiebonen smaakafhankelijk. De een houdt van een lichte branding, de ander heeft liever een dark roast. Toch zijn er een aantal belangrijke algemene regels voor het kopen van koffiebonen – tenminste, als je thuis een goede kop specialty coffee wil brewen. Regel 1: ga altijd voor vers. Koop daarom altijd hele koffiebonen. Die behouden hun geur en aroma’s veel beter dan gemalen koffie. Check ook altijd de branddatum op de verpakking. Een week na de branddatum en uiterlijk 4 tot 6 weken daarna, kun je de koffie het best drinken. Staat de datum er niet op? Vraag het dan na. En koop het anders niet. Regel 2: kies voor koffiebonen van goede kwaliteit. Koffiebonen die je rechtstreeks van een branderij of specialty coffee bar koopt (of onze Koffiebox!), zijn nu eenmaal van betere kwaliteit dan koffiebonen uit de supermarkt. Regel 3: kies de juiste branding voor het type koffie dat je zet. Donker gebrande koffiebonen gebruik je voor espresso’s, licht gebrande koffiebonen voor filterkoffie.
Een goede maalgraad voor je koffiebonen is essentieel voor een goede kop specialty coffee. Je kunt nog zo’n duur koffiezetapparaat hebben en bakken met geld uitgeven aan koffiebonen: als de maalgraad niet goed is, smaakt je koffie niet. Punt. Welke maalgraad moet je dan toepassen? Dat is afhankelijk van 3 dingen: de zetmethode, de kenmerken van de koffiebonen en de branding van de koffiebrander. Voor de espresso gebruik je bijvoorbeeld een fijne maling, voor filterkoffie een grovere maling. Fruitige en bloemige koffiebonen maal je het best wat grover: dan komen de smaken het best tot hun recht. En dan heb je nog de branding. Licht gebrande bonen maal je grover, donker gebrande bonen (voor espresso’s dus) fijner. Meer weten over de perfecte maalgraad voor je koffiebonen? In dit artikel lees je er alles over.
Wat ook vaak fout gaat als mensen thuis specialty coffee brewen: een verkeerde verhouding pakken tussen de hoeveelheid water en bonen. Deze verhouding is van directe invloed op de smaak van jouw koffie. Gebruik je teveel water ten opzichte van te weinig gemalen bonen? Dan heb je een slappe bak voor je neus staan. Heb je juist teveel gemalen bonen en te weinig water? Dan is je koffie veel te sterk en bitter. Allebei niet lekker. De perfecte verhouding voor koffie is 1 gram koffie op 16 gram water. Houd dit in je achterhoofd en je zult zien dat de smaak van jouw specialty coffee veel beter is.
Nog iets waar koffiezetters nogal eens de mist mee ingaan: de juiste watertemperatuur. Doe jij altijd maar wat als het op de watertemperatuur voor je koffie aankomt? Stop daar nu mee! Als het water voor je koffie te koud is, dan smaakt je koffie heel vlak. Een beetje als slootwater. We noemen dat ook wel onderextractie. Is het water juist te heet, dan krijg je een bittere, soms zelfs verbrande smaak. Dat komt omdat het hete water de gemalen koffiebonen verbrandt. Dit noemen we overextractie. Beide gevallen wil je niet. Wat is dan de perfecte watertemperatuur voor koffie? Met een temperatuur tussen de 90 en 96 graden zit je altijd goed. Drink je het dan ook op deze temperatuur? Nee. Je koffie smaakt het lekkerst als je ‘m laat afkoelen tot iets onder de 50 graden. Dan komen de smaken het best tot hun recht. Meer over de temperatuur van je koffie lees je in dit artikel.
De extractietijd is de tijd waarin het water door de gemalen koffiebonen trekt. Op dat moment geeft de koffie z’n smaak af. Een goede extractietijd is belangrijk. Is die te kort, dan krijg je onderextractie en smaakt je koffie zuur. Is de extractietijd te lang, dan ontstaat overextractie en krijg je een bittere koffie. Wat een goede extractietijd is, is vaak een kwestie van experimenteren. Toch kun je voor een espresso het best uitgaan van een extractietijd tussen de 20 en 25 seconden, en voor een filterkoffie een extractietijd van maximaal 4 minuten. Maar nogmaals: experimenteer hiermee!
De beste maalgraad voor je koffiebonen hangt af van de zetmethode, de kenmerken van je koffiebonen en de branding van de koffiebrander. Espresso’s zet je het best met fijn gemalen koffiebonen, filterkoffie met een grovere maling. Daarnaast kun je voor licht gebrande koffiebonen beter een grove maling kiezen en voor donker gebrande bonen een fijne maling.
De beste watertemperatuur voor je koffie ligt tussen de 90 en 96 graden. Als je je koffie drinkt, laat je hem het best afkoelen tot onder de 50 graden (en niet kouder dan 25 graden). Dan komen de smaken van de koffie het best tot hun recht.
Je kunt het best een verhouding van 1 gram gemalen koffie op 16 gram water aanhouden.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.