Coffee & Food pairing 101
Door 1046 Views

Coffee & Food pairing 101

Zo combineer je koffie en eten met elkaar

Wat maakt een goede kop specialty coffee nóg beter? Iets lekkers erbij te eten natuurlijk! En nee, dat hoeft niet altijd een koekje of een stukje chocola te zijn. Er is zoveel meer dat goed bij jouw kop koffie past. Maar hoe weet je nu wat lekker is? Welk eten goed combineert bij jouw koffie? Je leest er alles over in deze gids.

Proeven, proeven, proeven

Als je goede koffie-voedselcombinaties wil maken, dan is het belangrijk dat je goed kunt proeven. Pas dan weet je welke smaken goed bij elkaar passen. En hoe smaken elkaar versterken of juist wegcijferen. Aan de slag dus. Hoe leer je nu écht goed koffieproeven? Een paar tips:

  • Proef altijd mindful. Neem de aroma’s in je op. Proef je zoet, bitter, zuur, misschien zout? Hoe zit die balans in elkaar? Het SCA Flavour Wheel helpt je aroma’s herkennen. Houd die erbij als je gaat proeven.
  • Leren proeven kost tijd. Neem die dus ook. Proeven doe je ook niet alleen op het moment dat je koffiedrinkt. Juist door veel aan van alles te ruiken – ga maar eens op ruikexpeditie in de supermarkt! – leer je veel smaken herkennen.
  • Leer eerst afzonderlijke smaakcomponenten herkennen. Dan kun je gaan ontdekken welke smaken bij elkaar passen. Dat kan heel verrassend zijn. Soms werken gelijkende smaken heel goed samen, maar tegenpolen kunnen elkaar ook aantrekken!
  • Proef samen met anderen. Wat jij proeft, herkent een ander misschien helemaal niet. Als je je bevindingen met elkaar deelt, word je een betere proever.

Want wist je dat niet alleen wijn en kaas, maar ook koffie en kaas een match made in heaven kan zijn? Ja, echt!

Koffie en eten matchen: 5 praktische tips

Goed, je weet nu dat smaken herkennen een belangrijk onderdeel is van het matchen van koffie en eten. Dan nu de vraag: waar let je precies op als je koffie en eten wil combineren? Er is zoveel eten en er zijn zoveel verschillende soorten koffies – je kunt onmogelijk zomaar alles combineren en proberen. Met deze 5 praktische tips heb je een fijne houvast om een goede matchmaker te worden.

  1. Smaakprofielen gaan met dezelfde smaakprofielen

Je kunt er vanuit gaan dat eten uit een bepaald smaakprofiel samengaat met koffie dat hetzelfde smaakprofiel heeft. Klinkt vaag? Een voorbeeld: een cracker met fruitjam, bijvoorbeeld sinaasappeljam, combineert goed met een fruitige koffie. Dat hoeft niet per se een koffie te zijn met sinaasappelaroma’s. Ook koffies met tonen van aardbeien of bosbessen zijn heerlijk met zo’n cracker met sinaasappeljam. Het gaat er in dit geval om dat je zoete fruittonen matcht met zoete fruittonen.

  1. Zoek naar balans op het gebied van intensiteit

Sommige koffies hebben een hele intense, krachtige smaak. Die hebben niets extra’s nodig om de smaken nog beter naar voren te halen. Bij zo’n intense, aromatische koffie serveer je eten dat niet zo complex is in smaak als de koffie zelf. Zo blijft de koffie beter in z’n kracht staan. Uitbalanceren noem je dat. Denk bijvoorbeeld aan een zandkoekje (shortbread cookie) of een naturel donut. Andersom geldt dit ook. Serveer je als toetje een dessert met veel intense, complexe smaken? Zoals tiramisu of een lemon meringue taart? Schenk er dan een neutrale koffie bij. Een medium roast bijvoorbeeld.

  1. Let op de textuur van je eten

Eten en drinken heeft ook alles te maken met textuur. Ook als je het combineert met elkaar. Heb je eten met een kruimelige textuur, zoals een scone of een kruimelig koekje? Dat gaat perfect samen met een hele hete koffie. Een pour over koffie bijvoorbeeld. Dip je daar je kruimelige snack in, dan maakt de hete koffie dat heerlijk zacht.

  1. Houd rekening met de temperatuur van je koffie én je eten

Deze tip pakt voor iedereen anders uit. Houd je van de combinatie koud-koud? Of vind je het contrast tussen heet en koud juist prettig? Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Maar door rekening te houden met je voorkeur hierin, til je je coffee/food pairing wel naar een hoger niveau.

  1. Kies voor smaken die elkaar goed aanvullen

Smaken die elkaar goed aanvullen worden ook wel complementaire smaken genoemd. Het beste voorbeeld hierin is de combinatie karamel-zeezout. Zoete en zoute smaken die supergoed samengaan. In Amerika is de peanutbutter jelly sandwich heel bekend, een vergelijkbare zoet-zoutcombinatie. Deze combi kan ook heel goed werken bij koffie. Denk aan een koffie met bessenaroma’s en nootachtige, zoute snacks. Of koffie met chocoladetonen samen met een banaan.

Smaakprofielen per land en roast

Koffie krijgt z’n smaak afhankelijk van de groeiomstandigheden van de koffiebonen en de roasting. De groeiomstandigheden van de koffiebonen wijzen naar het land waar de boon z’n oorsprong heeft. Welk klimaat is daar? Op welke hoogte groeide de boon? Allemaal van invloed op de uiteindelijke smaak. Dat geldt ook voor de roasting. Een lichte roast geeft een heel ander smaakprofiel aan een boon dan een donkere roast. Om koffie en eten met elkaar te kunnen combineren, is het handig als je weet welke aroma’s je bij welke koffieboon ongeveer kunt verwachten. Hieronder een (algemeen) overzicht.

Smaakprofielen per land

Afrika: koffiebonen uit Afrika hebben over het algemeen fruitige en bloemige aroma’s. De zuurgraad is wat hoger. Afrikaanse koffiebonen zorgen voor complexe smaakprofielen.

Centraal-Amerika: in Centraal-Amerika vind je koffie die vaak wat nootachtig, karamelachtig en mild smaakt. De body is licht of medium. Veel koffies uit dit gebied hebben een goede zuurbalans.

Zuid-Amerika: Zuid-Amerikaanse koffies zijn over het algemeen zoet en goed in balans. De koffies zijn niet enorm intens van smaak.

Azië: Aziatische koffies hebben vaak een aards en kruidig smaakprofiel. De zuureigenschappen in de koffie zijn meestal van een laag niveau.

Smaakprofielen per roast

Lichte roast: koffiebonen met een lichte roast zijn van nature vrij zoet. De smaaktonen zijn vaak vrij delicaat, fruitig en bloemig van aard. Deze koffiebonen hebben ook een hogere zuurgraad.

Medium roast: veel koffiebonen met een medium roast zijn zoeter en minder intens dan een lichte roast. Ze zijn qua smaak ook wat gebalanceerder dan hun lichtere roast-variant.

Dark roast: koffiebonen met een dark roast hebben over het algemeen ondertonen van karamel, chocolade en noten. Ze zijn qua smaak wat minder complex dan bonen met een lichte of medium roast.

Gebrande koffieboon: van light roast tot dark roast

Coffee/food combinaties: goede matches

Tijd om je gasten iets lekkers voor te schotelen. Wat haal je in huis? Onderstaande coffee/food combinaties zijn bewezen successen. Hiermee slaag je altijd!

Fruit

Je las het al in tip 1: fruit gaat goed samen met fruitige koffies. De meeste Afrikaanse koffies dus. Aardbeien en frambozen combineren geweldig met koffies uit Kenia, Ethiopië en Oeganda, omdat de fruittonen uit deze koffies de smaak van de bessen heel goed naar voren halen. Bosbessen zijn, hoewel het ook bessen zijn, een andere categorie. Die gaan beter samen met de stevige body van een Jamaicaanse koffie. Heb je koffie uit Tanzania of Haïti in huis? Serveer er dan steenfruit bij, zoals perziken, pruimen of abrikozen. In deze koffiesoorten zitten namelijk steenfruitaroma’s en je raadt het al: dat matcht goed met steenfruit zelf.

Dan heb je natuurlijk ook nog fruittaart. Limburgse vlaaien met kersen of abrikozen er in bijvoorbeeld. Iets ongezonder dan fruit, maar wel enorm lekker. Wat voor koffie drink je daarbij? Probeer eens een donker gebrande koffie uit Brazilië of Costa Rica. De zware smaak van zulke koffie past heel goed bij het zuurtje dat je in zo’n fruitvlaai proeft.

Chocolade

Chocolade gaat eigenlijk samen met alles. Dat koffie en chocola een goede combinatie zijn, wisten we dan ook allang. Maar welke chocolade eet je nou bij welke koffie? Pure chocolade smaakt het best bij een donkere Braziliaanse koffie. Beide producten smaken intens en vullen elkaar onwijs goed aan. Lichtere melkchocolade daarentegen eet je bij koffie uit Kenia, Ethiopië, Colombia en Sumatra. Daar zitten fruitige aroma’s in die dan weer heerlijk zijn bij het zachte van de melkchocola. Ook witte chocola past goed bij koffie uit Colombia, en ook bij koffie uit Costa Rica. Het zoete van de witte chocola is een fijne combi met een lichtere roast.

En chocoladetaart en -mousse dan? Wat past daar goed bij? De meeste chocoladetaarten hebben een krachtige, intense smaak. Niet voor niets is elke hap behoorlijk machtig ???? Daar drink je het liefst een medium of dark roast bij. Een koffie uit Guatemala met chocoladetonen bijvoorbeeld. Chocolademousse zit een beetje in hetzelfde straatje. Kies daarbij voor een medium roast Arabica-koffie.

Brood

Zin in een lekker stukje brood bij je koffie? Dat kan heel goed. Tarwebrood, dat een zwaardere, hartige smaak en structuur heeft, is heerlijk bij koffies met een zwaardere textuur. Koffies uit Guatemala, Brazilië, Peru, Costa Rica en Colombia bijvoorbeeld. Zoet brood is van een ander kaliber. Daar wil je een heldere koffie bij, zodat de zoete tonen goed naar voren komen. Denk aan koffies uit Kenia.

Zoete snacks

Zoete snacks zijn vaak makkelijk te combineren met koffie. Donuts en croissants gaan letterlijk met elke soort koffie die je kunt bedenken. Lichte, medium of dark roasts, fruitige koffies of koffies met chocoladetonen…. Probeer maar eens en ontdek dat het werkt! Heb je een snack of dessert met karamelsmaak? Schenk er dan eens een koffie uit Indonesië of Guatemala bij. Hier proef je vaak een siroopachtige smaak in terug, die je ook hebt in karamel. Crêpes en koffie matchen goed afhankelijk van de toppings die je op de crêpes serveert. Kies je voor chocoladesmaken, dan ga je voor een koffiesoort uit Colombia. De rokerige chocoladetonen van zo’n koffie passen er perfect bij. Fruit op je crêpe combineert goed met fruitige koffies uit Kenia of Haïti.

Hartig

Klaar om wat spannends te combineren met je koffie? Kies dan voor hartig. Ga bijvoorbeeld eens voor kaas en boter in combinatie met koffies uit Sumatra, Java of India. Dominante koffies die het heel goed doen met de dominante smaken van de kaas en boter. Koffie uit Sumatra en Java past ook perfect bij hartige omeletten. Lekker bij je brunch. Wil je écht je gasten verrassen? Wat dacht je van de combinatie vlees en koffie? Je had vast niet kunnen bedenken dat dat goed samengaat! Zorg dan wel dat je de goede koffie erbij pakt. Donker gebrande koffie uit Sumatra, Papoea-Nieuw-Guinea en India zijn in dit geval goede keuzes. Dit zijn donkere, hartige koffies die matchen met de volle smaken en texturen van de meeste vleessoorten.

 

Veelgestelde vragen

Wat voor eten gaat goed samen met koffie?

Welk eten goed samengaat met koffie, ligt aan de smaakprofielen van de koffie en het eten. Je kunt voor iets gaan binnen dezelfde smaakprofielen of juist voor iets complementairs. Over het algemeen gaan donuts, croissants en ‘simpele’ koekjes (zonder teveel poespas) samen met vrijwel alle koffies.

Pittig eten gaat over het algemeen niet heel goed samen met koffie. De pittige smaak overheerst teveel, waardoor je de aroma’s van je koffie niet meer goed waarneemt. Dat geldt ook voor bitter eten, zoals grapefruits.

Ontdek welke fruitsoorten terugkomen in je koffie. Dan heb je altijd een match. Aardbeien en frambozen gaan bijvoorbeeld goed met koffies die dezelfde soort bessenachtige smaakprofielen hebben.

De laatste blogposts

Populaire producten

Hario V60 02 glazen dripper VDG-02B

Hario V60 Glazen Dripper 02 – VDG-02B

Deze Hario V60 dripper is uitgevoerd in glas en afgewerkt met een zwart plastic voet en houder. Maat 02, dus geschikt voor 2-4 kopjes.

Op voorraad
21,00
Clever Dripper 500ml

Clever Dripper 500 ML

De Clever Dripper 500ml Large is de grote variant. Geschikt voor 2 - 4 kopjes. Een van de eenvoudigste zetmethodes. In grijs, sepia of transparante kleur.

Op voorraad
24,9530,00
AeroPress - Original

Aeropress Coffee Maker

Verse filterkoffie met één duw! De AeroPress Coffee Maker is de ideale filter zetmethode voor thuis. Geschikt voor 1 tot 2 kopjes per keer.

Op voorraad
33,50
Sage The Barista Express

Sage The Barista Express

Sage The Barista Express is de eerste koffiemachine van Sage met ingebouwde bonenmaler, dosering en extractie. Perfect voor beginners en experts.

Op voorraad
729,90
Chemex Classic Coffee Maker - 6 kops

Chemex Classic Koffiemaker 6 kops

De Chemex Classic Koffiemaker 6 kops is de meest populaire variant. Perfect voor 4 tot 6 koppen koffie per keer.

Op voorraad
41,95
Moccamaster KGB Select Forest Green

Moccamaster KBG Select

De Moccamaster KBG Select doet door z'n retro looks denken aan een oldschool koffiezetapparaat. De smaak van de koffie is echter van topklasse.

Op voorraad
219,00259,00
Acaia Lunar 2021 Black

Acaia Lunar 2021

De Acaia Lunar, hetzelfde strakke en stijlvolle ontwerp, maar nu in een kleiner en compacter formaat. Verkrijgbaar in Zwart, Zilver of Wit.

Op voorraad
300,00
Hario V60 Buono 1.2L Zilver

Hario V60 Buono 1.2L – Zilver

De Hario V60 Drip Kettle Buono is de ideale waterketel voor filterkoffie. Geschikt voor vrijwel iedere warmtebron. Perfect voor de beginner.

Nog maar 1 op voorraad
47,95
AeroPress Clear

AeroPress Clear

De AeroPress Clear. Dezelfde gepatenteerde techniek, nu in een kristalhelder transparant jasje, verkrijgbaar in diverse kleuren.

Op voorraad
58,9560,00
Comandante C40 MK4 - Liquid Amber

Comandante C40 MK4 – Liquid Amber

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een Liquid Amber kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Op voorraad
249,00
Fellow Stagg EKG White

Fellow Stagg EKG – Wit

De Fellow Stagg EKG is dé perfecte elektrische waterketel voor iedere (thuis)barista. Tot op de graad nauwkeurig. En in maagdelijk wit.

Op voorraad
162,50
Comandante C40 MK4 - American Cherry

Comandante C40 MK4 – American Cherry

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een American Cherry kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Uitverkocht
249,00