
Wat maakt een goede kop specialty coffee nóg beter? Iets lekkers erbij te eten natuurlijk! En nee, dat hoeft niet altijd een koekje of een stukje chocola te zijn. Er is zoveel meer dat goed bij jouw kop koffie past. Maar hoe weet je nu wat lekker is? Welk eten goed combineert bij jouw koffie? Je leest er alles over in deze gids.
Als je goede koffie-voedselcombinaties wil maken, dan is het belangrijk dat je goed kunt proeven. Pas dan weet je welke smaken goed bij elkaar passen. En hoe smaken elkaar versterken of juist wegcijferen. Aan de slag dus. Hoe leer je nu écht goed koffieproeven? Een paar tips:
Want wist je dat niet alleen wijn en kaas, maar ook koffie en kaas een match made in heaven kan zijn? Ja, echt!
Goed, je weet nu dat smaken herkennen een belangrijk onderdeel is van het matchen van koffie en eten. Dan nu de vraag: waar let je precies op als je koffie en eten wil combineren? Er is zoveel eten en er zijn zoveel verschillende soorten koffies – je kunt onmogelijk zomaar alles combineren en proberen. Met deze 5 praktische tips heb je een fijne houvast om een goede matchmaker te worden.
Je kunt er vanuit gaan dat eten uit een bepaald smaakprofiel samengaat met koffie dat hetzelfde smaakprofiel heeft. Klinkt vaag? Een voorbeeld: een cracker met fruitjam, bijvoorbeeld sinaasappeljam, combineert goed met een fruitige koffie. Dat hoeft niet per se een koffie te zijn met sinaasappelaroma’s. Ook koffies met tonen van aardbeien of bosbessen zijn heerlijk met zo’n cracker met sinaasappeljam. Het gaat er in dit geval om dat je zoete fruittonen matcht met zoete fruittonen.
Sommige koffies hebben een hele intense, krachtige smaak. Die hebben niets extra’s nodig om de smaken nog beter naar voren te halen. Bij zo’n intense, aromatische koffie serveer je eten dat niet zo complex is in smaak als de koffie zelf. Zo blijft de koffie beter in z’n kracht staan. Uitbalanceren noem je dat. Denk bijvoorbeeld aan een zandkoekje (shortbread cookie) of een naturel donut. Andersom geldt dit ook. Serveer je als toetje een dessert met veel intense, complexe smaken? Zoals tiramisu of een lemon meringue taart? Schenk er dan een neutrale koffie bij. Een medium roast bijvoorbeeld.
Eten en drinken heeft ook alles te maken met textuur. Ook als je het combineert met elkaar. Heb je eten met een kruimelige textuur, zoals een scone of een kruimelig koekje? Dat gaat perfect samen met een hele hete koffie. Een pour over koffie bijvoorbeeld. Dip je daar je kruimelige snack in, dan maakt de hete koffie dat heerlijk zacht.
Deze tip pakt voor iedereen anders uit. Houd je van de combinatie koud-koud? Of vind je het contrast tussen heet en koud juist prettig? Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Maar door rekening te houden met je voorkeur hierin, til je je coffee/food pairing wel naar een hoger niveau.
Smaken die elkaar goed aanvullen worden ook wel complementaire smaken genoemd. Het beste voorbeeld hierin is de combinatie karamel-zeezout. Zoete en zoute smaken die supergoed samengaan. In Amerika is de peanutbutter jelly sandwich heel bekend, een vergelijkbare zoet-zoutcombinatie. Deze combi kan ook heel goed werken bij koffie. Denk aan een koffie met bessenaroma’s en nootachtige, zoute snacks. Of koffie met chocoladetonen samen met een banaan.
Koffie krijgt z’n smaak afhankelijk van de groeiomstandigheden van de koffiebonen en de roasting. De groeiomstandigheden van de koffiebonen wijzen naar het land waar de boon z’n oorsprong heeft. Welk klimaat is daar? Op welke hoogte groeide de boon? Allemaal van invloed op de uiteindelijke smaak. Dat geldt ook voor de roasting. Een lichte roast geeft een heel ander smaakprofiel aan een boon dan een donkere roast. Om koffie en eten met elkaar te kunnen combineren, is het handig als je weet welke aroma’s je bij welke koffieboon ongeveer kunt verwachten. Hieronder een (algemeen) overzicht.
Afrika: koffiebonen uit Afrika hebben over het algemeen fruitige en bloemige aroma’s. De zuurgraad is wat hoger. Afrikaanse koffiebonen zorgen voor complexe smaakprofielen.
Centraal-Amerika: in Centraal-Amerika vind je koffie die vaak wat nootachtig, karamelachtig en mild smaakt. De body is licht of medium. Veel koffies uit dit gebied hebben een goede zuurbalans.
Zuid-Amerika: Zuid-Amerikaanse koffies zijn over het algemeen zoet en goed in balans. De koffies zijn niet enorm intens van smaak.
Azië: Aziatische koffies hebben vaak een aards en kruidig smaakprofiel. De zuureigenschappen in de koffie zijn meestal van een laag niveau.
Lichte roast: koffiebonen met een lichte roast zijn van nature vrij zoet. De smaaktonen zijn vaak vrij delicaat, fruitig en bloemig van aard. Deze koffiebonen hebben ook een hogere zuurgraad.
Medium roast: veel koffiebonen met een medium roast zijn zoeter en minder intens dan een lichte roast. Ze zijn qua smaak ook wat gebalanceerder dan hun lichtere roast-variant.
Dark roast: koffiebonen met een dark roast hebben over het algemeen ondertonen van karamel, chocolade en noten. Ze zijn qua smaak wat minder complex dan bonen met een lichte of medium roast.
Tijd om je gasten iets lekkers voor te schotelen. Wat haal je in huis? Onderstaande coffee/food combinaties zijn bewezen successen. Hiermee slaag je altijd!
Je las het al in tip 1: fruit gaat goed samen met fruitige koffies. De meeste Afrikaanse koffies dus. Aardbeien en frambozen combineren geweldig met koffies uit Kenia, Ethiopië en Oeganda, omdat de fruittonen uit deze koffies de smaak van de bessen heel goed naar voren halen. Bosbessen zijn, hoewel het ook bessen zijn, een andere categorie. Die gaan beter samen met de stevige body van een Jamaicaanse koffie. Heb je koffie uit Tanzania of Haïti in huis? Serveer er dan steenfruit bij, zoals perziken, pruimen of abrikozen. In deze koffiesoorten zitten namelijk steenfruitaroma’s en je raadt het al: dat matcht goed met steenfruit zelf.
Dan heb je natuurlijk ook nog fruittaart. Limburgse vlaaien met kersen of abrikozen er in bijvoorbeeld. Iets ongezonder dan fruit, maar wel enorm lekker. Wat voor koffie drink je daarbij? Probeer eens een donker gebrande koffie uit Brazilië of Costa Rica. De zware smaak van zulke koffie past heel goed bij het zuurtje dat je in zo’n fruitvlaai proeft.
Chocolade gaat eigenlijk samen met alles. Dat koffie en chocola een goede combinatie zijn, wisten we dan ook allang. Maar welke chocolade eet je nou bij welke koffie? Pure chocolade smaakt het best bij een donkere Braziliaanse koffie. Beide producten smaken intens en vullen elkaar onwijs goed aan. Lichtere melkchocolade daarentegen eet je bij koffie uit Kenia, Ethiopië, Colombia en Sumatra. Daar zitten fruitige aroma’s in die dan weer heerlijk zijn bij het zachte van de melkchocola. Ook witte chocola past goed bij koffie uit Colombia, en ook bij koffie uit Costa Rica. Het zoete van de witte chocola is een fijne combi met een lichtere roast.
En chocoladetaart en -mousse dan? Wat past daar goed bij? De meeste chocoladetaarten hebben een krachtige, intense smaak. Niet voor niets is elke hap behoorlijk machtig ???? Daar drink je het liefst een medium of dark roast bij. Een koffie uit Guatemala met chocoladetonen bijvoorbeeld. Chocolademousse zit een beetje in hetzelfde straatje. Kies daarbij voor een medium roast Arabica-koffie.
Zin in een lekker stukje brood bij je koffie? Dat kan heel goed. Tarwebrood, dat een zwaardere, hartige smaak en structuur heeft, is heerlijk bij koffies met een zwaardere textuur. Koffies uit Guatemala, Brazilië, Peru, Costa Rica en Colombia bijvoorbeeld. Zoet brood is van een ander kaliber. Daar wil je een heldere koffie bij, zodat de zoete tonen goed naar voren komen. Denk aan koffies uit Kenia.
Zoete snacks zijn vaak makkelijk te combineren met koffie. Donuts en croissants gaan letterlijk met elke soort koffie die je kunt bedenken. Lichte, medium of dark roasts, fruitige koffies of koffies met chocoladetonen…. Probeer maar eens en ontdek dat het werkt! Heb je een snack of dessert met karamelsmaak? Schenk er dan eens een koffie uit Indonesië of Guatemala bij. Hier proef je vaak een siroopachtige smaak in terug, die je ook hebt in karamel. Crêpes en koffie matchen goed afhankelijk van de toppings die je op de crêpes serveert. Kies je voor chocoladesmaken, dan ga je voor een koffiesoort uit Colombia. De rokerige chocoladetonen van zo’n koffie passen er perfect bij. Fruit op je crêpe combineert goed met fruitige koffies uit Kenia of Haïti.
Klaar om wat spannends te combineren met je koffie? Kies dan voor hartig. Ga bijvoorbeeld eens voor kaas en boter in combinatie met koffies uit Sumatra, Java of India. Dominante koffies die het heel goed doen met de dominante smaken van de kaas en boter. Koffie uit Sumatra en Java past ook perfect bij hartige omeletten. Lekker bij je brunch. Wil je écht je gasten verrassen? Wat dacht je van de combinatie vlees en koffie? Je had vast niet kunnen bedenken dat dat goed samengaat! Zorg dan wel dat je de goede koffie erbij pakt. Donker gebrande koffie uit Sumatra, Papoea-Nieuw-Guinea en India zijn in dit geval goede keuzes. Dit zijn donkere, hartige koffies die matchen met de volle smaken en texturen van de meeste vleessoorten.
Welk eten goed samengaat met koffie, ligt aan de smaakprofielen van de koffie en het eten. Je kunt voor iets gaan binnen dezelfde smaakprofielen of juist voor iets complementairs. Over het algemeen gaan donuts, croissants en ‘simpele’ koekjes (zonder teveel poespas) samen met vrijwel alle koffies.
Pittig eten gaat over het algemeen niet heel goed samen met koffie. De pittige smaak overheerst teveel, waardoor je de aroma’s van je koffie niet meer goed waarneemt. Dat geldt ook voor bitter eten, zoals grapefruits.
Ontdek welke fruitsoorten terugkomen in je koffie. Dan heb je altijd een match. Aardbeien en frambozen gaan bijvoorbeeld goed met koffies die dezelfde soort bessenachtige smaakprofielen hebben.
Capriole Café in Den Haag!
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.