
Ooit was er een tijd dat we álles alleen maar met de hand konden doen. Dat was in de tijd dat elektriciteit nog niet bestond. Tegenwoordig hebben we (gelukkig) vaak de keuze of we iets door een machine laten doen of onze handjes laten wapperen. Zo geldt dat ook voor het zetten van filterkoffie. De keuze is in dit geval: batch brew vs. hand brew. Wat houden deze methodes in, waarin verschillen ze van elkaar en wat zijn de voor- en nadelen?
Batch brew en hand brew verwijzen naar manieren om je koffie te zetten. Kies je voor batch brew, dan gebruik je een filterkoffiemachine. Een hele bekende batch brew machine is bijvoorbeeld de Mocca Master. Simpel gezegd druk je op de knop van het apparaat en wordt de filterkoffie voor je gezet (hoe je ‘m precies gebruikt, lees je hier). Hand brew daarentegen betekent dat je je filterkoffie handmatig zet, zonder hulp van een machine. Daarvoor gebruik je bijvoorbeeld de Chemex, Hario V60 of de Aeropress. Een bekende hand brew techniek is de pour over techniek, waarbij je heet water op een gecontroleerde manier over de met koffie gevulde filter giet. Dat kan heel goed met de Chemex en de Hario V60. Je kunt ook de onderdompelmethode toepassen als hand brew techniek. Dan meng je gemalen koffie met heet water en laat je dit voor een bepaalde tijd (meestal tussen de 1 en 4 minuten) trekken. Hiervoor kun je prima de Aeropress gebruiken.
Eigenlijk komt uit de vorige alinea al goed naar voren wat precies de verschillen zijn tussen batch brew en hand brew. Hét grote verschil is natuurlijk dat je voor batch brew een filterkoffiemachine gebruikt, terwijl je bij hand brew alle koffiezethandelingen handmatig uitvoert. Je laat de machine dus het werk doen of je doet het zelf. En daar komt meteen een ander verschil uit: bij hand brew zijn de skills van de barista veel meer van belang. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar pour over zettechnieken. Een paar seconden langer opgieten is al van invloed op de smaak van de koffie! De barista moet bij hand brew koffie dus goed weten wat hij of zij doet. Door alle handelingen kost hand brew meer tijd dan batch brew; nog een verschil tussen beide zetmethodes.
Ben jij team batch brew of team hand brew? En waarom?
Batch brew betekent koffie zetten met een filterkoffiemachine. Een bekende batch brew machine is bijvoorbeeld de Mocca Master.
Hand brew betekent dat je filterkoffie handmatig zet. Je gebruikt dus geen machine. Bekende hand brew technieken zijn de pour over techniek en de onderdompelmethode.
Het belangrijkste verschil is dat je bij batch brew een machine gebruikt en bij hand brew alles met de hand doet. Daar komt bij dat hand brew meer tijd kost dan batch brew, vooral omdat de barista meer handelingen moet uitvoeren bij hand brew dan bij batch brew. Bij hand brew komen de skills van de barista dus ook meer kijken dan bij batch brew.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.