De hele dag specialty coffee maken, met koffie bezig zijn en leuke mensen bedienen? Yes please! Als je ervan droomt om barista te worden, dan ben je zeker niet de enige. Steeds meer mensen wagen de stap. Wat zij in ieder geval doen om professioneel barista te worden, is een koffieworkshop, baristatraining en/of baristacursus volgen. Weten wat je ongeveer kunt verwachten? Wij vertellen het je graag.
Een koffieworkshop is een workshop die in het teken staat van koffie. Als je ergens de aankondiging ‘koffieworkshop’ voorbij ziet komen, dan kan dat 3 dingen betekenen: je gaat koffie leren proeven, je gaat koffie leren zetten of je leert het allebei. Zowel koffie leren proeven als koffie leren zetten zijn handige skills voor een barista.
Ga je koffie leren proeven? Dan leer je alles over de smaakprofielen die een koffie kan hebben. Je leert ook proeven of een koffie wel of niet in balans is, dus of er een goede balans is tussen zuur, zoet en bitter.
Als je tijdens de koffieworkshop koffie gaat leren zetten, dan leer je alles over de verschillende zetmethodes en de technieken die daarbij komen kijken. Je kunt bijvoorbeeld koffie leren zetten met een Aeropress, en Hario V60 of een French press. Maar net wat de organisator van de koffieworkshop je aanbiedt. De workshop kan vergelijkbaar zijn met een baristatraining of baristacursus, zoals die hieronder beschreven zijn.
Volg je een baristatraining of baristacursus, dan leer je alle kneepjes van het koffievak. Je leert alles over koffie: van de boon tot het zetten van de perfecte kop specialty coffee. Hoe een baristatraining of baristacursus er precies uitziet, verschilt per aanbieder. Maar je kunt er enigszins vanuit gaan dat je leert over verschillende zetmethodes, technieken, roastmethodes en de ins en outs van koffiezetapparatuur. Vaak krijg je ook theorie, bijvoorbeeld over de geschiedenis van koffie en het groeiproces van de koffieboon. En je leert natuurlijk koffie proeven. Superinteressant!
Besloten dat je een koffieworkshop, baristatraining of baristacursus gaat volgen? Superleuk en een héle goede keuze! Ga goed voorbereid aan de slag met mijn 3 gouden tips.
Je leert daardoor niet alleen met je eigen spullen te werken, maar kunt ook meningen van anderen horen waar je misschien wel iets aan hebt.
Nu denk je misschien: huh?! Wat moet ik met water en bananen tijdens de workshop? Maar geloof me, vooral als je veel koffie gaat leren proeven, komen bananen en water echt van pas. De vele cafeïne die je tijdens zo’n koffieworkshop binnenkrijgt, kan namelijk voor een droge mond zorgen. En dan wil je héél graag water hebben. Bananen zorgen ervoor dat de effecten van cafeïne wat worden gedrukt. Wel zo prettig, want dan sta je niet te stuiteren of met klamme zweethandjes je koffie te zetten.
Als je koffie leert proeven, dan hoort daar ook bij dat je leert ruiken. Een parfumwalm zorgt ervoor dat dat niet zo goed lukt. Niet opspuiten dus!
De kosten van een baristatraining of baristacursus kunnen verschillen. Het ligt er maar net aan wat de inhoud van de training of cursus is en wie de aanbieder is. Laat je vooraf goed informeren over de kosten, dan kom je niet voor verrassingen te staan.
Een barista is een koffiespecialist: iemand die alles weet van koffie en gespecialiseerd is in verschillende zetmethodes en -technieken. Barista is het Italiaanse woord voor barkeeper.
Een barista moet kennis hebben over verschillende koffiespecialiteiten, weten hoe hij of zij het koffiezetapparaat of espressomachine moet bedienen en koffie op de juiste manier kunnen serveren. Alles voor het perfecte kopje koffie!