
Als we het over koffie hebben, dan noemen we vaak Afrika en Zuid-Amerika als dé koffiecontinenten. Logisch: Brazilië, Colombia en Ethiopië behoren tot de grootste koffieproducerende landen van de wereld. Maar reis eens de andere kant op, richting Azië. Daar kunnen ze er namelijk ook wat van. Kijk maar naar Vietnam. Dat land staat met 17,59% van de totale koffieproductie zelfs op een tweede plek in de top 10!
Als we naar het begin van de geschiedenis van koffieland Vietnam willen kijken, dan moeten we even terug. Die begon namelijk in de 19e eeuw, toen het land nog een kolonie van Frankrijk was. Het waren de Franse kolonisten die koffie voor het eerst introduceerden in Vietnam. In die tijd begon ook de commerciële koffieteelt. Maar niet voor koffiegebruik in eigen land. Nee, de geteelde koffie werd toen voornamelijk naar Frankrijk geëxporteerd.
In de 20e eeuw was de koffieteelt in Vietnam volop in ontwikkeling. De Vietnamese regering begon zich met de koffieteelt te bemoeien. Zo lanceerden ze in de jaren ’60 aanplantprogramma’s: programma’s die de koffieproductie stimuleerden. Ook moedigden ze Vietnamezen aan om koffieboer te worden. Dat zou namelijk een boost geven aan de landbouwproductie én aan de landelijke economie.
Vooral eind 20e en begin 21e eeuw maakte de koffieteelt in Vietnam een enorme groeispurt. Het land groeide uit tot een van de grootste en belangrijkste koffielanden ter wereld. Daar was een belangrijke reden voor: de vraag naar Robusta-koffie bleef groeien. En laat Vietnam nou hét land zijn waar Robusta-koffie van de beste kwaliteit wordt geteeld.
Wereldwijd is de Arabica-boon het meest geliefd. De smaak is toegankelijk en daarom enorm geschikt voor consumptie. Toch is de Robusta-boon de meest verhandelde koffieboon ter wereld. Huh? Hoe kan dat? Robusta-bonen zijn vooral in trek in de voedingsindustrie. Dat komt omdat de eigenschappen van de Robusta – bitter en een hoog cafeïnegehalte – heel geschikt zijn voor oploskoffie en automatenkoffie. De koffies die je tegenkomt op je werk dus.
Vietnam is het land van de Robusta-boon. Het is wereldwijd een van de allergrootste producenten en exporteurs van deze koffievariëteit. Waarschijnlijk is dit de reden dat Vietnam op plek 2 in de top 10 van wereldwijde koffieproducerende landen staat.
Hoewel de Robusta-boon de Vietnamese koffieteelt nog steeds domineert, worden er in Vietnam ook steeds meer Arabica-variëteiten verbouwd. Een belangrijke reden: de steeds maar groeiende vraag naar Arabica-bonen in de specialty coffee industrie. Daar speelt het land gretig op in. En het kan, want de geografische ligging en klimaatomstandigheden in Vietnam zijn geschikt voor zowel Robusta- als Arabica-teelt.
Vietnam ligt midden in de koffiegordel: een gebied tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring met gunstige omstandigheden voor koffieteelt. Misschien heb je al wel eens van deze gordel gehoord. Je vindt het gebied rondom de evenaar. De ligging van Vietnam is om de volgende redenen perfect voor het telen van zowel Robusta- als Arabica-koffiebonen:
Je komt in Vietnam dus zowel Robusta- als Arabica-bonen tegen. Toch is Arabica maar een klein deel van de totale productie. Robusta domineert nog altijd met 95% van alle koffieproductie in het land. Dit zijn de belangrijkste Robusta-variëteiten in Vietnam:
In Vietnam komt zowel de ongewassen als gewassen verwerkingsmethode van koffiebonen voor. Het is een beetje afhankelijk van waar de koffieboer voor kiest. Toch zie je vaak dat de ongewassen methode wordt toegepast bij Robusta-bonen. De rijpe koffiebessen worden dan in de zon te drogen gelegd, waarna ze van hun schil en pulp worden ontdaan. Arabica-bonen worden meestal verwerkt volgens de gewassen methode. Daarbij worden de bonen eerst ontpulpt en in een fermentatietank gedaan, voordat ze – schoongespoeld – te drogen worden gelegd op bedden en patio’s.
Vietnam is verschillende koffieregio’s die verspreid liggen door het land. Elke regio heeft eigen eigenschappen, bijvoorbeeld op het gebied van hoogtes en bodemkwaliteit, waardoor de koffiebonen uit elke regio anders smaken. Dit zijn de vier belangrijkste koffieregio’s van Vietnam.
Ligging: In het midden van het land. Omvat de provincies Dak Lak, Gia Lai, Kontum en Dam Long
Kenmerken regio: Een mild klimaat met droog seizoen en regenseizoen
Smaakprofiel koffiebonen: Je vindt hier voornamelijk Robusta-plantages, maar ook af en toe Arabica. Volle body, chocolade-achtige smaak met aardse, nootachtige tonen, bitter, lagere zuurgraad
Ligging: In het noordwesten van Vietnam. Omvat de provincies Son La, Dien Bien en Lai Chau
Kenmerken regio: Heel bergachtig, met een koel klimaat
Smaakprofiel koffiebonen: Hier groeien vooral Arabica-bonen. Medium body, gebalanceerd en zacht, zoet van smaak, bloemige en fruitige tonen, milde zuurgraad
Ligging: In het zuidwesten van Vietnam. Omvat de provincies An Giang, Dong Thap en Kien Giang
Kenmerken regio: Tropisch, met hoge luchtvochtigheid en veel neerslag
Smaakprofiel koffiebonen: Je vindt hier vooral Robusta-bonen. De bonen hebben een volle body, met aardse en nootachtige tonen. Krachtig, intens en bitter van smaak. De zuurgraad is laag tot mild
Ligging: In het midden van het land, aan de kustkant. Omvat de provincies Binh Dinh, Phu Yen en Khanh Hoa
Kenmerken regio: Warm en vochtig met gematigde regenval
Smaakprofiel koffiebonen: Hier vind je voornamelijk Robusta-plantages. Sterke body, met nootachtige en chocolade-achtige tonen. Bitter en robuust van smaak en een lage zuurgraad
Wist je dat…
Vietnam is hét land van de Robusta-boon. In heel het land vind je Robusta-plantages met verschillende variëteiten. 95% van de totale koffieproductie is Robusta. De overige 5% bestaat uit Arabica-variëteiten.
Van noord naar zuid, overal in het land vind je koffieplantages. In koelere, hoger gelegen gebieden vind je voornamelijk Arabica-bonen, terwijl de warmere, vochtige en laaggelegen gebieden vol liggen met Robusta-planten. Het wisselende landschap – vooral in hoogtes – maakt dat beide koffievariëteiten hier goed kunnen groeien.
Er zijn veel verschillende koffievarieteiten in Vietnam en die hebben allemaal een uniek smaakprofiel. Maar de meeste Robusta-bonen smaken chocolade- en nootachtig, met een volle body en een bittertje.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.