Alles over koffieland Vietnam
31 juli 2023 Door 1041 Views

Alles over koffieland Vietnam

Als we het over koffie hebben, dan noemen we vaak Afrika en Zuid-Amerika als dé koffiecontinenten. Logisch: Brazilië, Colombia en Ethiopië behoren tot de grootste koffieproducerende landen van de wereld. Maar reis eens de andere kant op, richting Azië. Daar kunnen ze er namelijk ook wat van. Kijk maar naar Vietnam. Dat land staat met 17,59% van de totale koffieproductie zelfs op een tweede plek in de top 10!

Terug in de tijd: de geschiedenis van koffieland Vietnam

Als we naar het begin van de geschiedenis van koffieland Vietnam willen kijken, dan moeten we even terug. Die begon namelijk in de 19e eeuw, toen het land nog een kolonie van Frankrijk was. Het waren de Franse kolonisten die koffie voor het eerst introduceerden in Vietnam. In die tijd begon ook de commerciële koffieteelt. Maar niet voor koffiegebruik in eigen land. Nee, de geteelde koffie werd toen voornamelijk naar Frankrijk geëxporteerd.

20e eeuw: de Vietnamese koffieteelt naar een hoger level

In de 20e eeuw was de koffieteelt in Vietnam volop in ontwikkeling. De Vietnamese regering begon zich met de koffieteelt te bemoeien. Zo lanceerden ze in de jaren ’60 aanplantprogramma’s: programma’s die de koffieproductie stimuleerden. Ook moedigden ze Vietnamezen aan om koffieboer te worden. Dat zou namelijk een boost geven aan de landbouwproductie én aan de landelijke economie.

Vooral eind 20e en begin 21e eeuw maakte de koffieteelt in Vietnam een enorme groeispurt. Het land groeide uit tot een van de grootste en belangrijkste koffielanden ter wereld. Daar was een belangrijke reden voor: de vraag naar Robusta-koffie bleef groeien. En laat Vietnam nou hét land zijn waar Robusta-koffie van de beste kwaliteit wordt geteeld.

Het land van de Robusta-boon

Wereldwijd is de Arabica-boon het meest geliefd. De smaak is toegankelijk en daarom enorm geschikt voor consumptie. Toch is de Robusta-boon de meest verhandelde koffieboon ter wereld. Huh? Hoe kan dat? Robusta-bonen zijn vooral in trek in de voedingsindustrie. Dat komt omdat de eigenschappen van de Robusta – bitter en een hoog cafeïnegehalte – heel geschikt zijn voor oploskoffie en automatenkoffie. De koffies die je tegenkomt op je werk dus.

Vietnam is het land van de Robusta-boon. Het is wereldwijd een van de allergrootste producenten en exporteurs van deze koffievariëteit. Waarschijnlijk is dit de reden dat Vietnam op plek 2 in de top 10 van wereldwijde koffieproducerende landen staat.

In opkomst: Arabica

Hoewel de Robusta-boon de Vietnamese koffieteelt nog steeds domineert, worden er in Vietnam ook steeds meer Arabica-variëteiten verbouwd. Een belangrijke reden: de steeds maar groeiende vraag naar Arabica-bonen in de specialty coffee industrie. Daar speelt het land gretig op in. En het kan, want de geografische ligging en klimaatomstandigheden in Vietnam zijn geschikt voor zowel Robusta- als Arabica-teelt.

De gunstige geografische ligging van koffieland Vietnam

Vietnam ligt midden in de koffiegordel: een gebied tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring met gunstige omstandigheden voor koffieteelt. Misschien heb je al wel eens van deze gordel gehoord. Je vindt het gebied rondom de evenaar. De ligging van Vietnam is om de volgende redenen perfect voor het telen van zowel Robusta- als Arabica-koffiebonen:

 • Hoogteverschillen: In Vietnam zijn veel hoogteverschillen te vinden. Dat is ideaal, want de Robusta-boon groeit goed op lage heuvelniveaus en de Arabica-boon op juist op hoge. Het hoger gelegen Lam Dong is bijvoorbeeld perfect voor de teelt van Arabica-bonen.
 • Verschillende klimaatzones: Vietnam is een lang en uitgestrekt land. Kijk maar eens op de wereldkaart. Zie je hoe ver het noorden van het zuiden ligt? Het land heeft dan ook te maken met verschillende klimaatzones. In het noorden is het koel, terwijl het in het zuiden vochtig en warm is. Ook daarom kunnen er in het land verschillende koffievariëteiten groeien.
 • Voldoende regenval: Vietnam heeft een regen- en een droogseizoen. Over het algemeen is de regenval goed verspreid over het hele jaar. Daardoor kunnen de koffieplanten goed groeien. De droge periode is juist weer heel geschikt voor de oogst en verwerking van de koffiebonen.
 • Vruchtbare bodem: In heel Vietnam zijn verschillende bodemtypes te vinden. In het ene gebied kun je vulkanische grond vinden, terwijl je ergens anders weer lateriet- en alluviale bodems tegenkomt. Daardoor zijn er veel verschillende voedingsstoffen die weer van invloed zijn op de smaak van de bonen.

Robusta-variëteiten in Vietnam

Je komt in Vietnam dus zowel Robusta- als Arabica-bonen tegen. Toch is Arabica maar een klein deel van de totale productie. Robusta domineert nog altijd met 95% van alle koffieproductie in het land. Dit zijn de belangrijkste Robusta-variëteiten in Vietnam:

 • Robusta Chari: Een van de populairste Robusta-variëteiten in Vietnam. Het is een variëteit met een behoorlijk sterk smaakprofiel. De body is vol en de aroma’s zijn lekker krachtig. Robusta Chari-bonen groeien in de Centrale Hooglanden van Vietnam, in de provincies Dak Lak, Gia Lai, Kontum en Lam Dong.
 • Robusta Catimor: De Catimor is een hybride variëteit. Het is een kruising tussen een Robusta-boon (de Timor) en een Arabica-boon (de Caturra). De smaak is best uniek voor een Robusta-variëteit. Niet zo bitter, maar juist zacht. Ook de Robusta Catimor groeit in de Centrale Hooglanden van Vietnam.
 • Robusta S.795: Deze Robusta-boon – die groeit in de Centrale Hooglanden van Vietnam – staat bekend om z’n goede weerstand tegen ziekten en plagen. Hij smaakt zacht, met tonen van chocolade en noten. Grappig feitje: deze variëteit komt oorspronkelijk uit India.
 • Robusta Roubusta: Wie de Centrale Hooglanden van Vietnam intrekt, komt ook de Robusta Roubusta tegen. Een variëteit met een volle smaak, met rijke aroma’s en een lagere zuurgraad.
 • Robusta TR4: Net als de Robusta Catimor een hybride variëteit, die de eigenschappen van Robusta en Arabica combineert. Deze boon staat bekend om z’n zachte, zoete smaak.

Verwerkingsmethode van Vietnamese koffiebonen

In Vietnam komt zowel de ongewassen als gewassen verwerkingsmethode van koffiebonen voor. Het is een beetje afhankelijk van waar de koffieboer voor kiest. Toch zie je vaak dat de ongewassen methode wordt toegepast bij Robusta-bonen. De rijpe koffiebessen worden dan in de zon te drogen gelegd, waarna ze van hun schil en pulp worden ontdaan. Arabica-bonen worden meestal verwerkt volgens de gewassen methode. Daarbij worden de bonen eerst ontpulpt en in een fermentatietank gedaan, voordat ze – schoongespoeld – te drogen worden gelegd op bedden en patio’s.

Koffieregio’s in Vietnam

Vietnam is verschillende koffieregio’s die verspreid liggen door het land. Elke regio heeft eigen eigenschappen, bijvoorbeeld op het gebied van hoogtes en bodemkwaliteit, waardoor de koffiebonen uit elke regio anders smaken. Dit zijn de vier belangrijkste koffieregio’s van Vietnam.

Centrale Hooglanden

Ligging: In het midden van het land. Omvat de provincies Dak Lak, Gia Lai, Kontum en Dam Long
Kenmerken regio:
Een mild klimaat met droog seizoen en regenseizoen
Smaakprofiel koffiebonen:
Je vindt hier voornamelijk Robusta-plantages, maar ook af en toe Arabica. Volle body, chocolade-achtige smaak met aardse, nootachtige tonen, bitter, lagere zuurgraad

Noordwestelijke Hooglanden

Ligging: In het noordwesten van Vietnam. Omvat de provincies Son La, Dien Bien en Lai Chau
Kenmerken regio:
Heel bergachtig, met een koel klimaat
Smaakprofiel koffiebonen:
Hier groeien vooral Arabica-bonen. Medium body, gebalanceerd en zacht, zoet van smaak, bloemige en fruitige tonen, milde zuurgraad

Zuidwestelijke regio

Ligging: In het zuidwesten van Vietnam. Omvat de provincies An Giang, Dong Thap en Kien Giang
Kenmerken regio:
Tropisch, met hoge luchtvochtigheid en veel neerslag
Smaakprofiel koffiebonen:
Je vindt hier vooral Robusta-bonen. De bonen hebben een volle body, met aardse en nootachtige tonen. Krachtig, intens en bitter van smaak. De zuurgraad is laag tot mild

Centrale kustregio

Ligging: In het midden van het land, aan de kustkant. Omvat de provincies Binh Dinh, Phu Yen en Khanh Hoa
Kenmerken regio:
Warm en vochtig met gematigde regenval
Smaakprofiel koffiebonen:
Hier vind je voornamelijk Robusta-plantages. Sterke body, met nootachtige en chocolade-achtige tonen. Bitter en robuust van smaak en een lage zuurgraad

Fun facts over Vietnam als koffieland

Wist je dat…

 • De koffieteelt een enorm belangrijke bron van inkomen is voor veel Vietnamezen? Vooral in de landelijke gebieden is koffieboer het meest voorkomende beroep.
 • Koffietoerisme een groot ding is in het land? Plaatsen als Da Lat en Buon Ma Thuot trekken superveel toeristen aan.
 • Vietnam omstreden is om de Kopi Luwak-koffie? Dat is koffie gemaakt van koffiebonen die zijn uitgepoept door de civetkat. Er komt veel dierenleed bij kijken en daarom is er zoveel weerstand tegen – hoewel de zeldzame, dure koffie ook door een grote groep koffieliefhebbers gewild is.

Veelgestelde vragen

Welke koffievariëteit zie je vooral in Vietnam?

Vietnam is hét land van de Robusta-boon. In heel het land vind je Robusta-plantages met verschillende variëteiten. 95% van de totale koffieproductie is Robusta. De overige 5% bestaat uit Arabica-variëteiten.

Van noord naar zuid, overal in het land vind je koffieplantages. In koelere, hoger gelegen gebieden vind je voornamelijk Arabica-bonen, terwijl de warmere, vochtige en laaggelegen gebieden vol liggen met Robusta-planten. Het wisselende landschap – vooral in hoogtes – maakt dat beide koffievariëteiten hier goed kunnen groeien.

Er zijn veel verschillende koffievarieteiten in Vietnam en die hebben allemaal een uniek smaakprofiel. Maar de meeste Robusta-bonen smaken chocolade- en nootachtig, met een volle body en een bittertje.

De laatste blogposts

Populaire producten

Hario V60 02 glazen dripper VDG-02B

Hario V60 Glazen Dripper 02 – VDG-02B

Deze Hario V60 dripper is uitgevoerd in glas en afgewerkt met een zwart plastic voet en houder. Maat 02, dus geschikt voor 2-4 kopjes.

Op voorraad
21,00
Hario V60 Buono 1.2L Zilver

Hario V60 Buono 1.2L – Zilver

De Hario V60 Drip Kettle Buono is de ideale waterketel voor filterkoffie. Geschikt voor vrijwel iedere warmtebron. Perfect voor de beginner.

Uitverkocht
47,95
AeroPress Clear

AeroPress Clear

De AeroPress Clear. Dezelfde gepatenteerde techniek, nu in een kristalhelder transparant jasje, verkrijgbaar in diverse kleuren.

Op voorraad
58,9560,00
Fellow Stagg EKG White

Fellow Stagg EKG – Wit

De Fellow Stagg EKG is dé perfecte elektrische waterketel voor iedere (thuis)barista. Tot op de graad nauwkeurig. En in maagdelijk wit.

Op voorraad
162,50
Comandante C40 MK4 - American Cherry

Comandante C40 MK4 – American Cherry

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een American Cherry kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Op voorraad
249,00
Acaia Lunar 2021 Black

Acaia Lunar 2021

De Acaia Lunar, hetzelfde strakke en stijlvolle ontwerp, maar nu in een kleiner en compacter formaat. Verkrijgbaar in Zwart, Zilver of Wit.

Op voorraad
300,00
Sage The Barista Express

Sage The Barista Express

Sage The Barista Express is de eerste koffiemachine van Sage met ingebouwde bonenmaler, dosering en extractie. Perfect voor beginners en experts.

Op voorraad
729,90
Comandante C40 MK4 - Liquid Amber

Comandante C40 MK4 – Liquid Amber

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een Liquid Amber kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Op voorraad
249,00
Clever Dripper 500ml

Clever Dripper 500 ML

De Clever Dripper 500ml Large is de grote variant. Geschikt voor 2 - 4 kopjes. Een van de eenvoudigste zetmethodes. In grijs, sepia of transparante kleur.

Op voorraad
24,9530,00
Chemex Classic Coffee Maker - 6 kops

Chemex Classic Koffiemaker 6 kops

De Chemex Classic Koffiemaker 6 kops is de meest populaire variant. Perfect voor 4 tot 6 koppen koffie per keer.

Op voorraad
41,95
AeroPress - Original

Aeropress Coffee Maker

Verse filterkoffie met één duw! De AeroPress Coffee Maker is de ideale filter zetmethode voor thuis. Geschikt voor 1 tot 2 kopjes per keer.

Op voorraad
33,50
Moccamaster KGB Select Forest Green

Moccamaster KBG Select

De Moccamaster KBG Select doet door z'n retro looks denken aan een oldschool koffiezetapparaat. De smaak van de koffie is echter van topklasse.

Op voorraad
219,00259,00