
Het is niet het grootste koffieproducerende land ter wereld. Sterker nog, het staat niet eens in de top 10. Toch heeft Kenia veel aanzien als het aankomt op koffie. De uitgesproken smaakprofielen – complex met een heldere zuurgraad en bloemige aroma’s – zijn wereldwijd geliefd. Laten we eens een kijkje nemen in koffieland Kenia. Wat maakt Keniaanse koffie nou zo goed?
Aan Keniaanse koffie hangt een interessant stukje geschiedenis. Die begint in de 20e eeuw, toen het land nog een Britse kolonie was. De koloniale regering kreeg in de smiezen dat het klimaat en de ligging van Kenia supergunstig waren voor de teelt van koffiebonen. Reden dus om met de teelt te beginnen. Want wie weet zouden die koffiebonen wel eens een heel winstgevend handelsproduct kunnen worden voor het land.
De eerste koffieplantages werden aangelegd in de centrale hooglanden rondom de hoofdstad: Nairobi. Inwoners van het land werden door de regering aangemoedigd om koffie te gaan verbouwen. Zo begonnen steeds meer Kenianen een carrière als koffieboer. De variëteit die in deze vroege geschiedenis voornamelijk werd verbouwd, was de Arabica-boon. Dat had alles te maken met de goede kwaliteit van deze koffieboonsoort.
Kenia had inmiddels al heel wat respect als hoogwaardig koffieland afgedwongen. Koffieliefhebbers vonden (en vinden nog steeds) de uitgesproken smaakprofielen van Keniaanse koffiebonen geweldig. Na de onafhankelijkheid van het land, in 1963, werd de koffieproductie steeds meer genationaliseerd. De kwaliteit van de bonen moest beter. Dat zou namelijk de opbrengst – en dus de inkomsten – verhogen. En dus richtte de Keniaanse regering de Kenya Coffee Board op. Deze commissie houdt een oogje in het zeil als het aankomt op de productie, verwerking en export van Keniaanse koffie. Dat doen ze met succes. Kenia is inmiddels een hele belangrijke speler op de internationale koffiemarkt en staat op de 16e plek van grootste koffieproducenten ter wereld.
Zonder goede geografische ligging kun je in een land nooit koffie verbouwen. Dat is precies waarom we in Nederland geen koffieteelt hebben en in een land als Kenia wel. Kenia ligt in de koffiegordel: een strook tussen de Kreeftskeerkring en Steenbokskeerkring, waar de omstandigheden perfect zijn voor koffieteelt. Die omstandigheden zijn:
Je las eerder al dat in Kenia vooral Arabica-koffie wordt verbouwd. Niet op elke plek komt precies dezelfde Arabica-variëteit voor. Nee, er zijn er inmiddels héél wat te vinden, zowel in Kenia als wereldwijd. In Kenia zijn dit de bekendste Arabica-variëteiten:
Keniaanse koffiebonen zijn van hoge kwaliteit. Wat daaraan bijdraagt, is de verwerkingsmethode van de koffiebonen. Alle bonen in Kenia worden verwerkt volgens de gewassen methode. Kort gezegd betekent dit dat ontpulpte koffiebonen een aantal dagen in fermentatietanks gaan. Dat is van invloed op de smaak van de bonen. Ze worden daarna schoongespoeld en gedroogd op verhoogde bedden of patio’s.
Kenia is een groot land. Er zijn meerdere koffieregio’s in het land te vinden, waar je telkens weer bonen met eigen karakters en unieke smaakprofielen tegenkomt. Bijzonder om te ontdekken. Dit zijn de vijf belangrijkste koffieregio’s van Kenia.
Ligging: In de centrale hooglanden van Kenia, ongeveer 145 km ten noorden van Nairobi
Kenmerken regio: Een mild klimaat met voldoende regenval. Die regenval in combinatie met veel zonlicht en goede hoogtemeters maken de bodems hier supervruchtbaar
Smaakprofiel koffiebonen: Complex, rijk aan aroma’s, levendige zuurgraad
Ligging: In de centrale hooglanden van Kenia, ongeveer 50 km ten noorden van Nairobi
Kenmerken regio: Veel vulkanische bodems die erg vruchtbaar zijn. Ook de hoge hoogtes in het gebied zijn gunstig voor koffieteelt
Smaakprofiel koffiebonen: Volle body, rijke aroma’s en heldere zuurgraad
Ligging: In de centrale hooglanden van Kenia, op ongeveer 85 km ten noorden van Nairobi
Kenmerken regio: Een gematigd klimaat met veel vruchtbare bodems
Smaakprofiel koffiebonen: Bloemig, tonen van bessen en citrusvruchten, heldere zuurgraad
Ligging: In de oostelijke hooglanden van Kenia, ongeveer 110 km ten noorden van Nairobi
Kenmerken regio: Vooral de hoogtes in dit gebied maken het heel geschikt voor de teelt van koffiebonen
Smaakprofiel koffiebonen: Bloemig, complex smaakprofiel met tonen van bessen en citrusvruchten, heldere zuurgraad
Ligging: Ongeveer 105 km ten oosten van Nairobi
Kenmerken regio: Ligt op ongeveer 1200 tot 1800 meter boven zeeniveau. Gematigd klimaat met voldoende regenval. Het gebied staat ook bekend om de goede afwatering, waardoor de koffiebonen beter kunnen groeien
Smaakprofiel koffiebonen: Zoet met tonen van chocolade en karamel, een medium body en een aangename zuurgraad
Wist je dat…
In Kenia vind je voornamelijk Arabica-koffie. Je zult heel hard je best moeten doen om ergens Robusta te vinden! De belangrijkste Arabica-variëteiten zijn SL28, SL34, Ruiru 11 en Batian. Elke variëteit is weer uniek in z’n smaakprofiel.
Keniaanse koffiebonen groeien vooral in de centrale hooglanden van het Afrikaanse land. Daar zijn de omstandigheden voor koffieteelt heel erg gunstig. Het is er hoog genoeg, het regent er voldoende en de bodems zijn lekker vruchtbaar. Perfect voor koffiebonen om goed te groeien.
Keniaanse koffie staat bekend om z’n uitgesproken smaakprofiel. De koffie heeft over het algemeen een heldere zuurgraad en bloemige aroma’s. Je proeft vaak tonen van bessen en citrus in je kopje Keniaanse koffie terug. Al deze eigenschappen maakt Keniaanse koffie heel erg geliefd bij specialty coffee liefhebbers.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.