0
Alles over koffieland Kenia
31 juli 2023 Door 168 Views

Alles over koffieland Kenia

Het is niet het grootste koffieproducerende land ter wereld. Sterker nog, het staat niet eens in de top 10. Toch heeft Kenia veel aanzien als het aankomt op koffie. De uitgesproken smaakprofielen – complex met een heldere zuurgraad en bloemige aroma’s – zijn wereldwijd geliefd. Laten we eens een kijkje nemen in koffieland Kenia. Wat maakt Keniaanse koffie nou zo goed?

Een stukje geschiedenis van Keniaanse koffie

Aan Keniaanse koffie hangt een interessant stukje geschiedenis. Die begint in de 20e eeuw, toen het land nog een Britse kolonie was. De koloniale regering kreeg in de smiezen dat het klimaat en de ligging van Kenia supergunstig waren voor de teelt van koffiebonen. Reden dus om met de teelt te beginnen. Want wie weet zouden die koffiebonen wel eens een heel winstgevend handelsproduct kunnen worden voor het land.

De eerste koffieplantages werden aangelegd in de centrale hooglanden rondom de hoofdstad: Nairobi. Inwoners van het land werden door de regering aangemoedigd om koffie te gaan verbouwen. Zo begonnen steeds meer Kenianen een carrière als koffieboer. De variëteit die in deze vroege geschiedenis voornamelijk werd verbouwd, was de Arabica-boon. Dat had alles te maken met de goede kwaliteit van deze koffieboonsoort.

Na de onafhankelijkheid: Kenya Coffee Board

Kenia had inmiddels al heel wat respect als hoogwaardig koffieland afgedwongen. Koffieliefhebbers vonden (en vinden nog steeds) de uitgesproken smaakprofielen van Keniaanse koffiebonen geweldig. Na de onafhankelijkheid van het land, in 1963, werd de koffieproductie steeds meer genationaliseerd. De kwaliteit van de bonen moest beter. Dat zou namelijk de opbrengst – en dus de inkomsten – verhogen. En dus richtte de Keniaanse regering de Kenya Coffee Board op. Deze commissie houdt een oogje in het zeil als het aankomt op de productie, verwerking en export van Keniaanse koffie. Dat doen ze met succes. Kenia is inmiddels een hele belangrijke speler op de internationale koffiemarkt en staat op de 16e plek van grootste koffieproducenten ter wereld.

De gunstige geografische ligging van koffieland Kenia

Zonder goede geografische ligging kun je in een land nooit koffie verbouwen. Dat is precies waarom we in Nederland geen koffieteelt hebben en in een land als Kenia wel. Kenia ligt in de koffiegordel: een strook tussen de Kreeftskeerkring en Steenbokskeerkring, waar de omstandigheden perfect zijn voor koffieteelt. Die omstandigheden zijn:

  • Gunstige hoogtes: Keniaanse koffie wordt verbouwd op 1400 tot 2000 meter boven zeeniveau. Daar is het koeler en rijpen de bonen langzamer. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat Keniaanse koffie complex smaakt en een hoge zuurgraad heeft.
  • Gunstige regenval: In Kenia regent het heel gelijkmatig over het hele jaar. Er zijn twee regenseizoenen, eentje van maart tot mei en eentje van oktober tot december. Dankzij de regen groeien de koffieplanten en koffiebessen lekker door.
  • Voldoende zonlicht: Keniaanse koffieplanten krijgen het hele jaar door voldoende zonlicht. Dat komt omdat Kenia dicht bij de evenaar ligt én er veel hoogland is. De koffiebessen kunnen daardoor heel gelijkmatig rijpen.
  • Vruchtbare bodem: De bodems in Kenia zijn heel erg vruchtbaar. Vooral in de hooglanden zijn ze rijk aan organische materialen en houden ze goed vocht vast. Daardoor krijgen koffiebonen lekker veel voedingsstoffen binnen en kunnen ze goed groeien.

Verschillende Arabica-variëteiten

Je las eerder al dat in Kenia vooral Arabica-koffie wordt verbouwd. Niet op elke plek komt precies dezelfde Arabica-variëteit voor. Nee, er zijn er inmiddels héél wat te vinden, zowel in Kenia als wereldwijd. In Kenia zijn dit de bekendste Arabica-variëteiten:

  • SL28: Van alle koffievariëteiten in Kenia is dit misschien wel de bekendste en populairste. De boon is ontwikkeld door Scott Laboratories. Koffieliefhebbers vinden de smaak van deze boon fantastisch. Zoet en citrusachtig, met een heldere zuurgraad.
  • SL34: Ook een boon die is ontwikkeld door Scott Laboratories. Het zijn bonen die heel rijk zijn in smaak, met een goede balans tussen zoet en zuur. Kenners herkennen er vaak een wijnachtig karakter in.
  • Ruiru 11: Een hybride koffievariëteit, ontwikkeld door het Keniaanse Research Institute. De variëteit is speciaal ‘ontworpen’ om beter bestand te zijn tegen allerlei koffieziekten. Koffiebonen van Ruiru 11 hebben vaak tonen van bessen en chocolade.
  • Batian: Net als Ruiru 11 is de Batian een hybride koffievariëteit die ontwikkeld is door het Keniaanse Research Institute. En ook net als de Ruiru 11 is de variëteit ontworpen om de koffieproductie te beschermen tegen ziektes. Proef je een Batian-boon, dan herken je vast tonen van zwarte bessen en citrusvruchten.

Verwerkingsmethode Keniaanse koffiebonen

Keniaanse koffiebonen zijn van hoge kwaliteit. Wat daaraan bijdraagt, is de verwerkingsmethode van de koffiebonen. Alle bonen in Kenia worden verwerkt volgens de gewassen methode. Kort gezegd betekent dit dat ontpulpte koffiebonen een aantal dagen in fermentatietanks gaan. Dat is van invloed op de smaak van de bonen. Ze worden daarna schoongespoeld en gedroogd op verhoogde bedden of patio’s.

Koffieregio’s in Kenia

Kenia is een groot land. Er zijn meerdere koffieregio’s in het land te vinden, waar je telkens weer bonen met eigen karakters en unieke smaakprofielen tegenkomt. Bijzonder om te ontdekken. Dit zijn de vijf belangrijkste koffieregio’s van Kenia.

Nyeri

Ligging: In de centrale hooglanden van Kenia, ongeveer 145 km ten noorden van Nairobi
Kenmerken regio:
Een mild klimaat met voldoende regenval. Die regenval in combinatie met veel zonlicht en goede hoogtemeters maken de bodems hier supervruchtbaar
Smaakprofiel koffiebonen:
Complex, rijk aan aroma’s, levendige zuurgraad

Kiambu

Ligging: In de centrale hooglanden van Kenia, ongeveer 50 km ten noorden van Nairobi
Kenmerken regio:
Veel vulkanische bodems die erg vruchtbaar zijn. Ook de hoge hoogtes in het gebied zijn gunstig voor koffieteelt
Smaakprofiel koffiebonen:
Volle body, rijke aroma’s en heldere zuurgraad

Murang’a

Ligging: In de centrale hooglanden van Kenia, op ongeveer 85 km ten noorden van Nairobi
Kenmerken regio:
Een gematigd klimaat met veel vruchtbare bodems
Smaakprofiel koffiebonen:
Bloemig, tonen van bessen en citrusvruchten, heldere zuurgraad

Kirinyaga

Ligging: In de oostelijke hooglanden van Kenia, ongeveer 110 km ten noorden van Nairobi
Kenmerken regio:
Vooral de hoogtes in dit gebied maken het heel geschikt voor de teelt van koffiebonen
Smaakprofiel koffiebonen:
Bloemig, complex smaakprofiel met tonen van bessen en citrusvruchten, heldere zuurgraad

Machakos

Ligging: Ongeveer 105 km ten oosten van Nairobi
Kenmerken regio:
Ligt op ongeveer 1200 tot 1800 meter boven zeeniveau. Gematigd klimaat met voldoende regenval. Het gebied staat ook bekend om de goede afwatering, waardoor de koffiebonen beter kunnen groeien
Smaakprofiel koffiebonen:
Zoet met tonen van chocolade en karamel, een medium body en een aangename zuurgraad

Fun facts over Kenia als koffieland

Wist je dat…

  • Koffieveilingen een heel belangrijk onderdeel van de Keniaanse koffiecultuur zijn? Ze vormen de basis van de Keniaanse koffiehandel. Koffieboeren brengen hun bonen naar de veilingen, waar handelaren en exporteurs ze van hen kopen.
  • Kenia een uniek coöperatief systeem voor koffieteelt heeft? Veel Keniaanse koffieboeren sluiten zich aan bij coöperaties. Daarin werken ze samen op het gebied van de verbouwing, verwerking en verhandeling van hun koffiebonen. Een supergoed systeem, omdat het boeren helpt een eerlijke prijs te krijgen voor hun koffie én bijdraagt aan een duurzaam landbouwsysteem.
  • Kenia een van de belangrijkste koffieproducenten in Afrika is, naast buurland Ethiopië?

Veelgestelde vragen

Welke koffiebonen worden er in Kenia verbouwd?

In Kenia vind je voornamelijk Arabica-koffie. Je zult heel hard je best moeten doen om ergens Robusta te vinden! De belangrijkste Arabica-variëteiten zijn SL28, SL34, Ruiru 11 en Batian. Elke variëteit is weer uniek in z’n smaakprofiel.

Keniaanse koffiebonen groeien vooral in de centrale hooglanden van het Afrikaanse land. Daar zijn de omstandigheden voor koffieteelt heel erg gunstig. Het is er hoog genoeg, het regent er voldoende en de bodems zijn lekker vruchtbaar. Perfect voor koffiebonen om goed te groeien.

Keniaanse koffie staat bekend om z’n uitgesproken smaakprofiel. De koffie heeft over het algemeen een heldere zuurgraad en bloemige aroma’s. Je proeft vaak tonen van bessen en citrus in je kopje Keniaanse koffie terug. Al deze eigenschappen maakt Keniaanse koffie heel erg geliefd bij specialty coffee liefhebbers.

De laatste blogposts

Populaire producten

Comandante C40 MK4 - American Cherry

Comandante C40 MK4 – American Cherry

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een American Cherry kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Nog maar 2 op voorraad
249,00
Hario V60 02 glazen dripper VDG-02B

Hario V60 Glazen Dripper 02 – VDG-02B

Deze Hario V60 dripper is uitgevoerd in glas en afgewerkt met een zwart plastic voet en houder. Maat 02, dus geschikt voor 2-4 kopjes.

Op voorraad
21,00
Fellow Stagg EKG White

Fellow Stagg EKG – Wit

De Fellow Stagg EKG is dé perfecte elektrische waterketel voor iedere (thuis)barista. Tot op de graad nauwkeurig. En in maagdelijk wit.

Op voorraad
162,50
Acaia Lunar 2021 Black

Acaia Lunar 2021 weegschaal

De Acaia Lunar, hetzelfde strakke en stijlvolle ontwerp, maar nu in een kleiner en compacter formaat. Verkrijgbaar in Zwart, Zilver of Wit.

Op voorraad
309,00
AeroPress Clear

AeroPress Clear

De allernieuwste versie van de AeroPress; de AeroPress Clear. Dezelfde gepatenteerde techniek, nu in een kristalhelder transparant jasje.

Op voorraad
58,95
Comandante C40 MK4 - Liquid Amber

Comandante C40 MK4 – Liquid Amber

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een Liquid Amber kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Op voorraad
249,00
1Zpresso X-Pro S

1Zpresso X-Pro S

De 1Zpresso X-Pro S is het instapmodel handmolen van 1Zpresso die geschikt is voor zowel filter als espresso. Een prima molen voor de beginnende thuisbarista.

Uitverkocht
190,00
Moccamaster KGB Select Forest Green

Moccamaster KBG Select

De Moccamaster KBG Select doet door z'n retro looks denken aan een oldschool koffiezetapparaat. De smaak van de koffie is echter van topklasse.

Op voorraad
219,00249,00
1Zpresso JX-Pro

1Zpresso JX-Pro handmolen

De 1Zpresso JX-Pro handmolen is geschikt voor zowel filterkoffie als espresso. De molen is 12.5 micron per klik af te stellen.

Op voorraad
205,00
Chemex Classic Coffee Maker - 6 kops

Chemex Classic Koffiemaker 6 kops

De Chemex Classic Koffiemaker 6 kops is de meest populaire variant. Perfect voor 4 tot 6 koppen koffie per keer.

Op voorraad
39,95
Hario V60 Buono 1.2L Zilver

Hario V60 Buono 1.2L – Zilver

De Hario V60 Drip Kettle Buono is de ideale waterketel voor filterkoffie. Geschikt voor vrijwel iedere warmtebron. Perfect voor de beginner.

Uitverkocht
47,95
Sage The Barista Express

Sage The Barista Express

Sage The Barista Express is de eerste koffiemachine van Sage met ingebouwde bonenmaler, dosering en extractie. Perfect voor beginners en experts.

Op voorraad
729,90
Clever Dripper 500ml

Clever Dripper 500 ML

De Clever Dripper 500ml Large is de grootste variant. Geschikt voor 2 tot 4 kopjes. En een van de eenvoudigste zetmethodes.

Op voorraad
24,95
AeroPress

Aeropress Coffee Maker

Verse filterkoffie met één duw! De AeroPress Coffee Maker is de ideale filter zetmethode voor thuis. Geschikt voor 1 tot 2 kopjes per keer.

Nog maar 2 op voorraad
38,95

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.