0

7x de lekkerste kerstrecepten met koffie

It’s beginning to look a lot like Christmas! En dat betekent dat we ook zo langzamerhand kunnen gaan nadenken over het kerstdiner van dit jaar. Wil jij dat koffie dit jaar een stralende rol speelt in jouw kerstspektakel? Ik verzamelde 7 waanzinnig lekkere kerstrecepten met koffie voor je. Happy Holidays! 🤩

7x de lekkerste kerstrecepten met koffie
Sám Lasaroms
Geschreven door
Bijgewerkt op

Inhoudsopgave

    1. Koffietulband

    Geloof me: deze koffietulband van Foodies Magazine is hét klapstuk van het kerstdiner. En psst… Hij is helemaal niet zo moeilijk om te maken. Kun jij ook snel weer gezellig aanschuiven!

    Ingrediënten

    Voor 2 personen:

    • 200 g + extra boter (kamertemperatuur)
    • 200 g suiker
    • 4 eieren (op kamertemperatuur)
    • 200 g + extra zelfrijzend bakmeel
    • 2 el oploskoffie
    • 2 el melk
    • 150 g witte chocolade
    • 2 el slagroom
    • 50 g hazelnoten
    • 50 g koffiebonen

    Ook nodig

    • Tulbandvorm

    Zo maak je het

    1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Klop 200 g boter en de suiker met een handmixer wit. Voeg al kloppend een voor een de eieren toe. Voeg 200 g zelfrijzend bakmeel, de oploskoffie en de melk toe en roer kort tot een glad beslag.
    2. Vet een tulbandvorm in met boter en bestuif hem met bakmeel. Schenk het beslag in de tulbandvorm. Bak de tulband in ca. 50 minuten goudbruin en gaar in de oven. Neem de tulband uit de oven en laat ca. 25 minuten afkoelen in de vorm. Stort de tulband en laat hem verder afkoelen op een rooster.
    3. Smelt de witte chocolade au bain-marie en roer de slagroom erdoorheen. Laat ca. 15 minuten afkoelen en schenk voorzichtig over de tulband. Laat opstijven.
    4. Verhit 1 tl boter in een pan en rooster er de hazelnoten goudbruin in. Doe de hazelnoten met de koffiebonen in een vijzel en maal tot grove kruimels. Strooi de kruimels over het witte chocolade glazuur.

    Recept en beeld: Foodies Magazine

    2. Chocotulband met mokkacrème en amarenakersen

    Deze chocotulband met mokkacrème en amarenakersen (van Foodies Magazine) gaat héél wat oh’s en ah’s veroorzaken tijdens het kerstdiner. Wedden?

    Ingrediënten

    Voor 12 personen:

    Voor de chocoladecake:

    • 200 g + extra boter
    • 200 g pure chocolade (70% cacao)
    • 1 pot amarenakersen* (bijv. Toschi of Fabbri)
    • 170 g bloem
    • ¾ tl bakpoeder
    • 300 g bruine basterdsuiker
    • zout
    • 25 g cacaopoeder
    • 3 eieren 75 ml melk

    Voor de mokkacrème:

    • 150 g melkchocolade
    • 75 g pure chocolade
    • 150 g boter
    • 25 g poedersuiker
    • 25 g cacaopoeder
    • 2 tl oploskoffiepoeder
    • 2 el zure room
    • zout

    Ook nodig

    • Spuitzak met gekartelde spuitmond

    Zo maak je het

    1. Vet voor de chocoladecake een tulbandvorm in met boter. Verhit de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Hak de pure chocolade in stukjes. Smelt 200 g boter in stukjes met de chocolade en 125 ml water in een pan op laag vuur. Roer regelmatig door.
    2. Laat de amarenakersen uitlekken. Houd 12 kersen apart en hak de overige kersen grof. Meng de bloem met het bakpoeder, de basterdsuiker, een snufje zout en het cacaopoeder in een kom. Kluts de eieren met de melk.
    3. Schenk het chocolademengsel en het eimengsel bij het bloemmengsel en roer goed door. Roer de gehakte amarenakersen erdoorheen. Schep het beslag in de tulbandvorm en bak ca. 1 uur in de oven. De cake is gaar wanneer een houten prikker er schoon uitkomt. Neem de tulband uit de oven en laat ca. 10 minuten afkoelen in de vorm. Neem hem uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.
    4. Smelt voor de mokkacrème de melkchocolade en de pure chocolade au bain-marie en laat ca. 15 minuten afkoelen. Klop de boter in ca. 5 minuten wit en romig. Voeg de poedersuiker, het cacaopoeder, het oploskoffiepoeder, de zure room en een snufje zout toe aan de boter en klop nog ca. 3 minuten verder. Voeg al kloppend de gesmolten chocolade toe en klop in ca. 10 minuten tot een gladde crème.
    5. Schep de mokkacrème in de spuitzak. Versier de tulband met een golvende baan crème en de overige amarenakersen. Laat ca. 1 uur opstijven in de koelkast.

    Recept en beeld: Foodies Magazine

    3. Chocolate chip tiramisu

    De klassieke tiramisu kennen we allemaal. Maar die kan nóg beter. Wat dacht je van dit recept voor chocolate chip tiramisu van Chickslovefood?!

    Ingrediënten

    Voor 1 tiramisu:

    • 500 ml slagroom
    • 4 el kristalsuiker
    • 500 ml mascarpone
    • 675 g chocolate chip cookies zo’n 36 stuks
    • 75 ml Ristretto (of andere espresso)

    Ook nodig

    • Mixer
    • Schaal voor tiramisu
    • Spatel

    Zo maak je het

    1. Klop de slagroom samen met de suiker stijf.
    2. Spatel de mascarpone hierdoor, tot je een egaal mengsel hebt.
    3. Leg een derde van de chocolate chip cookies in een schaal en schenk de helft van de koffie erover.
    4. Schep hierop de helft van het mascarponemengsel.
    5. Bedek deze laag weer met een derde van de chocolate chip cookies en sprenkel hier de overgebleven koffie over.
    6. Schep de rest van het mascarponemengsel hierop en maak glad met een spatel.
    7. Breek de laatste chocolate chip cookies in stukjes en strooi over de bovenkant van de tiramisu.
    8. Zet de schaal in de koelkast en laat 20 minuten opstijven.

    Recept en beeld: Chickslovefood

    4. Bokkepootjestaart

    All I want for Christmas… is deze te lekkere Bokkepootjestaart van Sterk in de Keuken. Mét koffielikeur. Kan ook gewoon voor het kerstontbijt, toch?

    Ingrediënten

    Voor 1 Bokkepootjestaart:

    • 600 gram pure chocolade
    • 600 milliliter ongeslagen slagroom
    • 400 gram bokkenpootjes
    • 250 gram spritsen
    • 50 gram ongezouten roomboter
    • 50 milliliter koffielikeur (optioneel, wij gebruiken Tia Maria)
    • 1 eetlepel suiker

    Ook nodig

    • Bakpapier
    • Springvorm (24 cm)
    • Spatels

    Zo maak je het

    1. Maal de spritsen fijn in een hakmolen. Smelt de roomboter in een ruime pan zonder het te laten verkleuren. Doe hier de kruimels van de spritsen bij. Meng goed door elkaar met een siliconen spatel. Stort het in een springvorm bekleed met bakpapier. Druk de koekbodem goed aan met een lepel en zet 15 minuten in de koelkast.
    2. Haal de vorm weer uit de koelkast en zet de hele rand vol met rechtopstaande bokkenpootjes.
    3. Klop de slagroom op met suiker. Breek de chocolade in gelijke stukken en smelt het au bain-marie. Giet de gesmolten chocolade langzaam bij de opgeklopte slagroom en spatel voorzichtig door. Als je te hard roert dan verliest de slagroom luchtigheid waardoor je Bokkepootjestaart compacter wordt. Wanneer alle chocolade is opgenomen kan je ervoor kiezen om nog een koffielikeurtje erdoorheen te doen (geheim van de chef waardoor mensen jouw taart heerlijk gaan vinden). Giet het mengsel in de springvorm. Strijk het glad met een siliconen spatel en zet in de koelkast voor minimaal 4 uur.
    4. Hak de overgebleven bokkenpootjes klein met een koksmes. Decoreer hiermee de taart. Wij doen de gehakte bokkenpootjes alleen aan de randen zodat je in het midden nog de chocolade blijft zien.

    Recept en beeld: Sterk in de Keuken

    5. Tiramonchou

    Wat krijg je als je de 2 lekkerste toetjes ter wereld met elkaar combineert? Juist… Tiramonchou! Dit recept van Jumbo is echt god-de-lijk. Merry Christmas🎄

    Ingrediënten

    Voor 1 schaal Tiramonchou:

    • 200 g MonChou zacht & luchtig (kuipje)
    • 2 eidooiers
    • 100 g witte basterdsuiker
    • 2 el honing
    • 50 ml sterke koffie
    • 2 el suiker
    • 12 lange vingers
    • 2 el cacaopoeder
    • 4 el amaretto of koffielikeur

    Ook nodig

    • 1 keukenmachine of mixer
    • 6 (wijn)glazen
    • 1 (thee)zeefje
    • 1 stevig papier

    Zo maak je het

    1. Klop met de mixer de MonChou met de eidooiers, basterdsuiker en honing glad. Meng in een diep bord de koffie, likeur en suiker.
    2. Doop de lange vingers één voor één in het koffiemengsel, halveer ze en leg in één laag op de bodems van de glazen. Schep de helft van het roommengsel erop.
    3. Maak op dezelfde manier nog een laag met lange vingers en de rest van het roommengsel. Zet de glazen minstens 4 uur in de koelkast zodat de Tiramonchou kan opstijven.
    4. Knip uit stevig papier een ster (iets kleiner dan de glazen). Houd de ster boven de glazen en strooi met het zeefje de cacaopoeder erover.

    Recept en beeld: Jumbo

    6. Tiramisu in ‘n kopje

    Hoe schattig is dit wel niet, tiramisu in een kopje? Heeft Jumbo goed bedacht! Plus: een hele schaal tiramisu leegeten is nu écht onmogelijk…

    Ingrediënten

    Voor 4 personen:

    • 250 g mascarpone
    • 125 ml slagroom
    • 2 el suiker
    • 75 ml sterke koffie
    • 16 lange vingers
    • 1 el cacaopoeder
    • 3 el koffielikeur

    Ook nodig

    • 1 mixer

    Zo maak je het

    1. Klop met de mixer de mascarpone met de slagroom en de suiker tot een lobbige crème.
    2. Meng de koffie met de likeur. Breek de helft van de lange vingers in stukken. Doop ze in de koffie en verdeel de koekjes over de bodem van acht espresso- of kleine koffiekopjes. Schep er de mascarponecrème op.
    3. Serveer de tiramisu meteen of bewaar ‘m in de koelkast.
    4. Steek voor het serveren in elk kopje een lange vinger. Bestrooi de tiramisu met een beetje cacaopoeder.

    Tip! Doop de lange vingers in de koffie, leg ze in de kopjes en schep er een beetje frambozenjam op. Bestrooi de tiramisu met geraspte witte chocolade.

    Recept en beeld: Jumbo

    7. Mokka-ijskoffie

    Geen zin om uren in de keuken te staan deze kerst, maar wil je wél gegarandeerd een knallende afsluiter van je kerstdiner? Dit recept voor mokka-ijskoffie van Allerhande is jouw reddende kerstengel dit jaar.

    Ingrediënten

    Voor 4 personen:

    • 1 sinaasappel
    • 3 el choco’s hazelnoten
    • 160 ml espresso
    • 4 bollen Italiaans schepijs mokka
    • 50 ml slagroom in spuitbus

    Ook nodig

    • 1 dunschiller

    Zo maak je het

    1. Boen de sinaasappel schoon en snijd met een scherp mes de oranje schil. Snijd de schil in zo dun mogelijke, lange reepjes. Hak de hazelnoten grof. Zet voor elk persoon een kopje espresso.
    2. Schep in elk glas een bol mokka-ijs. Schenk over elk bolletje ijs een kop espresso. Verdeel achtereenvolgens over elk kopje een toefje slagroom, de gehakte choco’s en de sinaasappelreepjes. Serveer direct.

    Recept en beeld: Allerhande

    De laatste blogposts

    Populaire producten

    Comandante C40 MK4 - American Cherry

    Comandante C40 MK4 – American Cherry

    De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een American Cherry kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

    Nog maar 2 op voorraad
    249,00
    Moccamaster KGB Select Forest Green

    Moccamaster KBG Select

    De Moccamaster KBG Select doet door z'n retro looks denken aan een oldschool koffiezetapparaat. De smaak van de koffie is echter van topklasse.

    Op voorraad
    219,00259,00
    Acaia Lunar 2021 Black

    Acaia Lunar 2021 weegschaal

    De Acaia Lunar, hetzelfde strakke en stijlvolle ontwerp, maar nu in een kleiner en compacter formaat. Verkrijgbaar in Zwart, Zilver of Wit.

    Op voorraad
    309,00
    Sage The Barista Express

    Sage The Barista Express

    Sage The Barista Express is de eerste koffiemachine van Sage met ingebouwde bonenmaler, dosering en extractie. Perfect voor beginners en experts.

    Op voorraad
    729,90
    Hario V60 02 glazen dripper VDG-02B

    Hario V60 Glazen Dripper 02 – VDG-02B

    Deze Hario V60 dripper is uitgevoerd in glas en afgewerkt met een zwart plastic voet en houder. Maat 02, dus geschikt voor 2-4 kopjes.

    Op voorraad
    21,00
    Hario V60 Buono 1.2L Zilver

    Hario V60 Buono 1.2L – Zilver

    De Hario V60 Drip Kettle Buono is de ideale waterketel voor filterkoffie. Geschikt voor vrijwel iedere warmtebron. Perfect voor de beginner.

    Op voorraad
    47,95
    AeroPress - Original

    Aeropress Coffee Maker

    Verse filterkoffie met één duw! De AeroPress Coffee Maker is de ideale filter zetmethode voor thuis. Geschikt voor 1 tot 2 kopjes per keer.

    Op voorraad
    33,00
    Fellow Stagg EKG White

    Fellow Stagg EKG – Wit

    De Fellow Stagg EKG is dé perfecte elektrische waterketel voor iedere (thuis)barista. Tot op de graad nauwkeurig. En in maagdelijk wit.

    Op voorraad
    162,50
    Comandante C40 MK4 - Liquid Amber

    Comandante C40 MK4 – Liquid Amber

    De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een Liquid Amber kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

    Op voorraad
    249,00
    Clever Dripper 500ml

    Clever Dripper 500 ML

    De Clever Dripper 500ml Large is de grote variant. Geschikt voor 2 - 4 kopjes. Een van de eenvoudigste zetmethodes. In grijs, sepia of transparante kleur.

    Op voorraad
    24,95
    AeroPress Clear

    AeroPress Clear

    De allernieuwste versie van de AeroPress; de AeroPress Clear. Dezelfde gepatenteerde techniek, nu in een kristalhelder transparant jasje.

    Op voorraad
    58,95
    Chemex Classic Coffee Maker - 6 kops

    Chemex Classic Koffiemaker 6 kops

    De Chemex Classic Koffiemaker 6 kops is de meest populaire variant. Perfect voor 4 tot 6 koppen koffie per keer.

    Op voorraad
    41,95