7x creatieve manieren om je ‘leftovers’ koffie te gebruiken
Door 49 Views

7x creatieve manieren om je ‘leftovers’ koffie te gebruiken

Het komt zelden voor dat we koffie laten staan. Maar soms, heel soms, gebeurt het toch. Omdat we haast hebben en snel weg moeten, of omdat we plotseling worden afgeleid door iets. En dan staat er toch ineens een kop (of erger nog: pot) koude koffie op tafel. Zonde! Gelukkig zijn er een hoop manieren om je ‘leftovers’ koffie alsnog te gebruiken.

We lieten je al eens zien wat je allemaal kunt doen met overgebleven koffiedrab. Nu laten we je 10 creatieve manieren zien om aan de slag te gaan met de koffie die overblijft in je koffiekopje of -pot. Je zult zien hoe simpel het is om duurzaam met je koffie om te gaan!

1: Maak er tiramisu van

Tiramisu is misschien wel het allerbekendste Italiaanse toetje. Tegenwoordig bestaan er ontelbaar veel soorten van, maar toch is de variant met koffie nog altijd het populairst. Je kunt tiramisu perfect maken met overgebleven, afgekoelde koffie. Het is toch een koud dessert, dus juist goed als de koffie niet meer warm is! Wij vinden dit recept voor tiramisu een hele goede.

2: Maak er een saus van

Een burger is niet compleet zonder een goede saus. Waarom zou je er je ‘leftovers’ koffie niet in verwerken? Koffie geeft je burger een hele rijke smaak. Doen dus! Probeer bijvoorbeeld dit recept voor een espresso-BBQ-saus eens.

3: Maak er ijsblokjes van

Supermakkelijk: giet de overgebleven koffie in een ijsblokjestray en leg de tray in de vriezer. Na een paar uur heb je koffie-ijsblokjes. Doe ze in een glas, giet er wat koude melk overheen en je hebt een heerlijke ijskoffie. Perfect voor warme zomerdagen!

4: Maak er ijsjes van

Als je ijsblokjes kunt maken van koffie, dan kun je er natuurlijk ook waterijsjes van maken. Het enige dat je nodig hebt is overgebleven koffie, een ijsjesvorm en een vriezer. Een paar uurtjes wachten en je kunt genieten van een superlekker koffie-ijsje. Véél goedkoper ook dan steeds nieuwe ijsjes in de supermarkt kopen.

5: Maak er een smoothie van

Een smoothie is het ideale ontbijt voor als je haast hebt. Zeker als je het een dag van tevoren maakt, is het de volgende ochtend een kwestie van de smoothie uit de koelkast pakken en gáán. Heb je een espresso over? Dan kun je die bijvoorbeeld perfect in deze dubbelpower-koffiesmoothie doen. Of gebruik ‘m in deze overheerlijke koffiesmoothie met banaan en pindakaas.

6: Maak er een bananenbrood van

Ook perfect als ontbijt: een bananenbrood. Door één brood te bakken heb je de komende dagen elke dag een heerlijk ontbijtje. Wist je dat je koffie supergoed kunt verwerken in een bananenbrood? Wij vinden dit recept voor een koffie-bananenbrood helemaal top.

7: Maak er een cocktail van

’s Ochtends je koffie niet op kunnen krijgen en ’s avonds écht behoefte aan iets sterkers? Sla twee vliegen in een klap door je koude koffie te verwerken in een cocktail! Er zijn enorm veel cocktails die koffie bevatten, van de Raspberry Kicker tot de Carajillo. Onze favoriet: de good old Espresso Martini.

Veelgestelde vragen

Wat te doen met overgebleven koffie?

Overgebleven koffie hoef je helemaal niet door de gootsteen te spoelen. Je kunt er van alles mee. Maak er bijvoorbeeld tiramisu van, of verwerk het in een saus. Ook lekker én handig voor in de zomer: koffie-ijsblokjes of koffie-ijsjes maken. Of wat dacht je van koffiecocktails? Ook in je ontbijt kun je overgebleven koffie op allerlei manieren verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een smoothie met koffie of een koffie-bananenbrood.

Koude koffie is niet slecht voor je, maar er zitten wel minder antioxidanten in dan in hete koffie. Je kunt koude koffie bovendien prima verwerken in verschillende gerechten, zoals ontbijtgerechten of desserts.

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.