Zo zet je koffie met de Moccamaster
30 augustus 2022 Door 284 Views

Zo zet je koffie met de Moccamaster

De Moccamaster: Amerikaanser kan een koffiezetapparaat bijna niet klinken, vind je niet? Toch wordt dit apparaat ‘gewoon’ in ons kikkerlandje gemaakt, in Amerongen welteverstaan. En daar hebben ze al lang en breed bewezen dat ze héle goede koffiezetapparaten kunnen maken! Van over de hele wereld wordt er lovend gesproken over deze machine. Wij kunnen ons helemaal in al die lovende woorden vinden. In dit blog leggen we je uit hoe de Moccamaster werkt, zodat je voortaan zelf heel makkelijk lekkere koffie zet met dit apparaat.

Wat is een Moccamaster precies?

De Moccamaster is ontworpen door Gerard Smit. Dat gebeurde in 1968, vier jaar nadat hij de fabrikant van Moccamaster (Technivorm) had opgericht. Dankzij goed onderzoek, uitmuntende kwaliteit en precieze technologie zet de Moccamaster al die jaren hele goede koffie. Wat maakt dit apparaat nu zo uniek ten opzichte van andere koffiezetapparaten? Voornamelijk het koperen verwarmingselement dat in de Moccamaster is gebouwd. Dat zorgt ervoor dat je koffie altijd op een optimale temperatuur wordt gezet, namelijk tussen de 92 en 96 graden Celsius. En dat is weer van invloed op de smaak van de koffie. Als je koffie te koud zet, dan smaakt de koffie zuur. Zet je de koffie te heet, dan wordt de koffie bitter. Daarnaast is de doorlooptijd bij de Moccamaster perfect ingesteld. Want ook die heeft invloed op de smaak van de koffie. Met de temperatuurrange en doorlooptijd van de Moccamaster geniet je dus altijd van een kop koffie die heerlijk smaakt: niet te zuur en niet te bitter.

Andere redenen om voor een Moccamaster te kiezen zijn:

 • Duurzaam: alle Moccamasters bestaan uit kwalitatief hoogwaardige onderdelen die zeer lang meegaan. Een duurzame koop dus.
 • Geruisloos: geen gespetter, stoomgeblaas of gezoem. De Moccamaster is vrijwel geruisloos, waardoor je ook geen last hebt van geluid als je kop koffie gezet wordt.
 • ECBC-gecertificeerd: Moccamasters zijn gecertificeerd door de Europese koffieorganisatie ECBC (European Coffee Brewing Centre). Dit keurmerk wordt alleen toegekend aan producten die geslaagd zijn voor de uitgebreide kwaliteitscontroles en laboratoriumtesten van deze organisatie.

Nadelen

De Moccamaster is een fijn en gebruiksvriendelijk koffiezetapparaat waarmee je in een handomdraai heerlijke koffie zet. Zitten er dan helemaal geen nadelen aan deze machine? Dat ligt er maar net aan wat jij nadelig vindt natuurlijk. Deze volgende punten zouden tegen kunnen vallen:

 • Er zit geen koffiemolen in het apparaat gebouwd. Daarom zul je altijd een aparte molen moeten gebruiken als je koffie wil zetten met de Moccamaster.
 • De onderdelen van het apparaat zijn niet vaatwasserbestendig.
 • Er zit geen timer op het apparaat. Die zul je zelf bij moeten houden als je je koffie zet.

Hoe werkt de Moccamaster?

Als je de Moccamaster aanzet, begint vrijwel direct het koperen verwarmingselement aan de binnenkant op te warmen. 30 seconden later is dit verwarmingselement zo heet geworden dat het water bijna een kookpunt bereikt. Het water schiet vervolgens omhoog, door de glazen buis en richting de overlooppijp, en begint vanuit de pijp gelijkmatig door de gaatjes op de koffie in het filter te druppelen. De koffie stroomt hierna via de mengpijp (die in het deksel van de kan zit) gelijkmatig de kan in. Heel dit proces duurt ongeveer 4 tot 6 minuten.

Hoe gebruik je de Moccamaster?

De Moccamaster is supergemakkelijk in gebruik. Volg onderstaande stappen en je geniet zonder veel moeite van een heerlijke kop koffie:

 1. Plaats het filter in de filterhouder

Vouw de randen van het filter om en plaats deze in de filterhouder. Door de omgevouwen randen blijft het filter extra goed zitten. Houd het filter vervolgens even onder de warme kraan; op die manier verwijder je eventuele achtergebleven papieren deeltjes. Bovendien blijft daardoor het filter beter op z’n plek zitten, waardoor je de gemalen koffie er makkelijker in schept.

 1. Vul het filter met koffie

Kies de koffiebonen die je lekker vindt en maal ze fijn met de bonenmaler. Of ga voor ‘kant-en-klare’ filterkoffie, mocht dat je voorkeur hebben. Vul het filter vervolgens met 5 á 6 maatschepjes koffie (gebruik het Moccamaster-maatschepje!) als je een volle kan koffie wil zetten.

 1. Vul het reservoir met water

Pak een kan om het waterreservoir te vullen met koud en schoon water. Het is belangrijk dat je kan schoon – en dus niét je koffiekan – is, omdat er anders koffie-oliën en -afzettingen in je Moccamaster terecht kunnen komen.

 1. Plaats de deksels op de filterhouder en het waterreservoir.
 2. Zet je koffiezetapparaat aan

Stel de selectknop (de rechterknop op je apparaat) goed in. De instelling is afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je wil zetten. Een volle kan koffie vraagt om een andere instelling van de selectknop dan een halve kan. Druk vervolgens de linkerknop in en zet het apparaat aan. Na ongeveer 4 tot 6 minuten is je koffie klaar.

Moccamaster kopen?

Benieuwd naar de kunsten van de Moccamaster? Dat kunnen we ons voorstellen; deze machine behoort echt tot de top van de koffiezetapparaten. En niet alleen qua werking. Het oog wil immers ook wat, toch? 😉 Via onderstaande links kun je een nieuwe Moccamaster kopen. Heb je de machine ontvangen, maar kom je er niet helemaal aan uit? Stuur ons gewoon een berichtje. We helpen je graag.

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.