Welke invloed heeft filtermateriaal op koffie?
13 september 2022 Door 31 Views

Welke invloed heeft filtermateriaal op koffie?

Wie regelmatig filterkoffie zet, heeft vast wel eens voor de keuze voor type koffiefilter gestaan. Er zijn koffiefilters in verschillende materialen, waarvan papier, metaal en plastic het vaakst gebruikt worden. Maar hebben die materialen eigenlijk invloed op de koffie? Op de smaak bijvoorbeeld, of op de kwaliteit? Wij zochten het voor je uit.

Invloed van een papieren filter op koffie

Papieren filters kun je ‘gewoon’ in de supermarkt vinden. Ze zijn vaak bruin of wit van kleur en – niet heel verrassend – van papier gemaakt. Veel mensen die filterkoffie drinken, gebruiken papieren koffiefilters. Ze doen hun werk namelijk goed en zijn vaak ook heel betaalbaar. Je kunt er dus prima koffie mee zetten, maar ze zijn wel enigszins van invloed op de koffie zelf. Papieren filters filteren namelijk bepaalde oliën uit je koffie, die achterblijven in het filter en dus niet in je koffie belanden. Daardoor verliest de koffie toch wat van z’n aroma’s. Het papier zelf is niet van invloed op de smaak van je koffie.

Invloed van een metalen filter op koffie

Koffieliefhebbers die voor een duurzamer alternatief voor papieren koffiefilters willen gaan, kiezen vaak voor een metalen filter. Dat is een soort metalen zeef die in principe hetzelfde doet als een papieren filter: het koffiedik scheiden van koffie. Metalen filters zijn minder bruikbaar voor koffiezetapparaten, dus afhankelijk van welke zetmethode je toepast misschien niet altijd de beste keuze. Wat is dan de invloed van een metalen filter op je koffie? Waar een papieren filter de oliën uit je koffie filtert, doet een metalen filter dat niet. Die oliën belanden dus in jouw koffie en dat is van invloed op de smaak. Er komen daardoor allerlei verschillende aroma’s in je koffie die voor een intense smaakbeleving kunnen zorgen. Maar let op: het metaal zelf is ook van invloed op de smaak van je koffie. Dit materiaal kan in bepaalde mate een metaalachtig smaakje aan je koffie geven.

Invloed van een plastic filter op koffie

Minder duurzaam, maar door hun lage prijs, lage gewicht en stevigheid wel erg populair: plastic (of kunststof) koffiefilters. Net als een metalen filter gaat een plastic koffiefilter lang mee. Een plastic of kunststof filter zal de smaak van je koffie weinig beïnvloeden, omdat dit materiaal heel smaakneutraal is. Wel is plastic van invloed op de temperatuur van je koffie. Dat komt omdat plastic filterdragers een lage thermische massa hebben, wat ervoor zorgt dat ze hitte minder goed kunnen vasthouden. Ze houden de temperatuur van je koffie dus minder stabiel.

Welk filter heeft jouw voorkeur?

Nu je bovenstaande informatie hebt gelezen: welk koffiefilter heeft jouw voorkeur? Blijf je bij de keuze die je al hebt gemaakt of ga je van type koffiefilter veranderen? In onze webshop vind je verschillende soorten koffiefilters, waaronder filters die geschikt zijn voor specifieke koffiezetters als de Aeropress, Chemex en Hario V60. Wil je hier meer over weten? We helpen je graag met het maken van een goede keuze!

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.