
Melkvervangers worden steeds populairder. Steeds vaker laten mensen koemelk liever achterwege en kiezen ze voor bijvoorbeeld soja-, haver- of amandelmelk. Heb jij deze keuze al gemaakt omdat je bijvoorbeeld lactose intolerant bent? Of wil je geen koemelk meer drinken omdat je het gewoonweg niet lekker vind of het milieu wil besparen? Dan vertellen wij je graag over de verschillende alternatieven voor koemelk.
Je kunt natuurlijk altijd je koffie zwart drinken. Maar wanneer je de voorkeur geeft aan een alternatief voor ‘gewone’ melk, zijn er ook genoeg andere opties tegenwoordig. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet en vertellen je graag over deze alternatieven.
De meest populaire zuivelvervanger is toch wel sojamelk. Hiervoor worden gedroogde sojabonen vermalen met water. Sojamelk bevat minder calorieën en zelfs twaalf keer minder suiker dan koemelk. Dit gaat dan natuurlijk wel over de ongezoete variant. Wanneer je voor gezoete sojamelk of voor sojamelk met een smaakje als vanille of banaan gaat, bevat het vanzelfsprekend meer suiker.
Havermelk wordt steeds populairder. Deze zuivelvervanger bevat veel vezels, die zorgen voor een goede spijsvertering en het verlagen van het cholesterolgehalte. Havermelk heeft een wat apartere smaak, dus je moet er echt van houden. Verder zit er best een hoog gehalte aan koolhydraten en suiker in havermelk, zelfs in de ongezoete variant. Het is daarom niet altijd de beste keuze, wanneer je diabetes hebt bijvoorbeeld.
Ben je op zoek naar een gezond alternatief voor koemelk? Dan kun je het beste voor ongezoete amandelmelk kiezen. Net als sojamelk is amandelmelk gemaakt van amandelen die zijn vermalen met water. Ook bevat amandelmelk geen lactose, minder calorieën en bijna vier keer minder vet. Bovendien bevat het ook geen verzadigde vetten.
Een sterke opkomer is kokosmelk. Het komt uit de bruine kokosnoot, heeft een zoete en rijke kokossmaak en bevat veel vitaminen. Het bevat zelfs meer vitamine B3, of niacine, dan koemelk. Wel bevat kokosmelk meer calorieën en vet dan gemiddeld.
Een redelijk romige en zoete melkvervanger is cashewmelk. In tegenstelling tot de andere soorten notenmelk, heeft cashewmelk maar een lichte nootachtige smaak. Er zit geen lactose, verzadigd vet of suiker in en het bevat maar weinig calorieën en vet. Ook zitten er weinig koolhydraten in cashewmelk, waardoor dit alternatief voor melk wél een goede optie is voor mensen met diabetes.
Een andere romige melkvervanger is hazelnootmelk. Net als havermelk bevat hazelnootmelk veel vezels, wat helpt bij de spijsvertering en het verlagen van het cholesterolgehalte. Wel bevat het wat meer calorieën en wat minder eiwitten.
Heb je een gluten-, soja- of notenallergie? Dan is dit een veilige optie. Rijstmelk is namelijk vrij van gluten, soja en noten. De textuur is wel wat dunner. Er wordt daarom wel eens aangegeven dat hij iets minder geschikt is voor in de koffie, maar het blijft een goede vervanger wanneer je last hebt van de aangegeven allergieën. Ook bevat rijstmelk weinig vet, eiwit en is het laag in calorieën.
Is jouw tweede naam zoetekauw? Dan is speltmelk misschien wel hét alternatief voor jou. Deze melkvervanger heeft namelijk een zoete smaak, zelfs de ongezoete variant. Daarnaast bevat speltmelk maar een gemiddeld aantal calorieën en zitten er niet veel eiwitten in.
Ja, verschillende melkvervangers kun je eenvoudig zelf maken. Een voorbeeld hiervan is amandelmelk. Deze laat je gemiddeld 8 uur weken in koud water. Hierna giet je het water af en spoel je de amandelen goed af. Doe ze vervolgens in de blender met wat water en maal het fijn. Schenk nu het mengsel door de zeef om de grove stukken er uit te filteren en je hebt amandelmelk!
Ook kokosmelk maak je eenvoudig zelf. Hiervoor stop je ongezoete kokosnotenvlokken samen met warm water in de blender. Blend het tot het romig is en giet dit vervolgens ook door een vergiet. Ook hier filter je de pulp eruit, zodat je heerlijke kokosmelk hebt.
Er zijn een hoop melkvervangers die je kunt verwarmen en op kunt schuimen. Zo zijn sojamelk en havermelk altijd goed op te warmen en krijg je door het hoge gehalte aan eiwitten een lekkere schuimlaag. Maar ook kokosmelk is een goede optie wanneer je een cappuccino of latte macchiato gaat maken. Net als soja- en havermelk is deze goed te verwarmen en op te schuimen.
Amandelmelk en cashewmelk zijn wat lastiger te gebruiken, omdat er een kans bestaat dat ze gaan schiften wanneer je ze opwarmt. Dit kun je voorkomen door er wat kokosmelk aan toe te voegen. Naast dat het nu niet zo snel zal schiften, is het ook een romige toevoeging.
Sojamelk, Havermelk, Amandelmelk, Kokosmelk, Cashewmelk, Hazelnootmelk, Rijstmelk, Speltmelk
Plantaardige melk wordt gemaakt door de bonen of granen in water te weken, te pureren en de vaste bestanddelen vervolgens eruit te halen door middel van zeven. Het hoofdbestanddeel is dus altijd water, met 5 tot 12% van de gebruikte boon of graan.
Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.