Wat is koffie verkeerd?
20 april 2022 Door 540 Views

Wat is koffie verkeerd?

Het is een koffiesoort met één van de apartste namen van alle koffiesoorten: de koffie verkeerd. Ondanks die aparte naam is het nog altijd een hele populaire bestelling bij koffiebars, in cafés en in restaurants. Het is namelijk een hele toegankelijke koffie met een zachte en romige smaak. Maar weet jij eigenlijk wat een koffie verkeerd precies is en hoe je ‘m maakt? En wat nu precies het verschil is tussen een koffie verkeerd en een latte macchiato en een cappuccino? Wij vertellen je er alles over!

Waar komt de naam vandaan?

Een koffie verkeerd is een hoeveelheid koffie (1/3e deel) met een grote hoeveelheid warme, opgestoomde melk (2/3e deel), met daar bovenop een kleine laag melkschuim. De term ‘verkeerd’ duidt aan dat deze koffie anders is dan een ‘normale’ koffie: aan ‘normale’ koffie wordt namelijk maar een klein scheutje melk toegevoegd. Bestel je een koffie verkeerd in België? Dan zullen ze raar opkijken. Daar wordt deze koffiesoort namelijk ‘Lait Russe’ genoemd. In Italië noemen ze ‘m Caffé Latte en in Engeland simpelweg Latte. Weet je dat ook weer.

Hoe maak je een koffie verkeerd?

Wil je zelf een koffie verkeerd maken? Volg onderstaande 3 stappen en je bent binnen no-time aan het genieten van deze lekkere koffiesoort:

  1. Verwarm de melk. Dat kan in een pannetje of, als je die hebt, in een melkopschuimer. Breng de melk in ieder geval niet aan de kook.
  2. Zet een kop koffie. De sterkte van de koffie kun je naar voorkeur bepalen. Schenk je kopje vol tot net onder de rand.
  3. Voeg de melk toe aan de koffie. Zorg dat de verhouding uiteindelijk 1/3e koffie en 2/3e melk is. Dan heb je een perfecte koffie verkeerd!

Wat is het verschil tussen een koffie verkeerd, een cappuccino en een latte macchiato?

Nu je weet wat een koffie verkeerd precies is, is het begrijpelijk dat je deze koffiesoort vergelijkt met een cappuccino en een latte macchiato. In die koffiesoorten zit namelijk ook vrij veel melk. Toch zitten er duidelijke verschillen tussen deze drie.

Het verschil tussen een koffie verkeerd en een cappuccino

Tussen een koffie verkeerd en een cappuccino zitten twee belangrijke verschillen, namelijk in de toepassing van de melk en in het type koffie dat gebruikt wordt. Bij een koffie verkeerd wordt de warme melk door de koffie gemengd, terwijl bij een cappuccino de melk wordt opgeklopt. Daarom heeft een cappuccino ook altijd zo’n mooie schuimlaag. Kijk je naar het type koffie, dan zie je dat een koffie verkeerd in de basis zwarte koffie bevat en een cappuccino een espresso.

Het verschil tussen een koffie verkeerd en een latte macchiato

Ook bij een koffie verkeerd en een latte macchiato is er een verschil in het type koffie dat je als basis gebruikt. Een latte macchiato zet je namelijk met een espresso en een koffie verkeerd met zwarte koffie. Daarnaast is er een verschil in de handelingen die je uitvoert. Waar je bij een koffie verkeerd melk toevoegt aan de koffie, schenk je bij een latte macchiato een espresso over de melk. De latte macchiato wordt vaak ook in een wat groter glas geschonken.

Drink jij wel eens een koffie verkeerd? Of gaat je voorkeur juist uit naar een cappuccino of latte macchiato?

Gerelateerde artikelen

Wat is een cortado?
24 maart 2022 Door Sam
Wat is een cortado? Lees meer
Wat is een flat white?
7 juli 2021 Door Sam
Wat is een flat white? Lees meer
Wat is een macchiato?
23 maart 2022 Door Sam
Wat is een macchiato? Lees meer

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.