Wat is het verschil tussen een ristretto, een espresso en een lungo?
Door 141 Views

Wat is het verschil tussen een ristretto, een espresso en een lungo?

Een ristretto, espresso en lungo zijn alle drie sterke zwarte koffies. Toch zitten er tussen deze drie koffies ook een paar verschillen, waardoor ze allemaal een uniek eigen karakter hebben. Wat het verschil tussen een ristretto, een espresso en een lungo precies is, vertellen we je graag. Zo weet je voortaan precies wat je bestelt in jouw favoriete koffietentje!

Ristretto vs. espresso

Om het verschil tussen een ristretto en een espresso goed te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe deze koffies worden gezet. De verhouding tussen de gemalen koffie en het water is daarbij heel belangrijk. Bij een ristretto is die verhouding 1:1 of 1:1,5, bij een espresso is die 1:2. Dat betekent het volgende voor de ristretto: als je 15 gram gemalen koffie gebruikt en je verhouding is 1,5, dan krijg je 22,5 gram/milliliter koffie (15 x 1,5). Voor een espresso betekent dit dat je 15 x 2 = 30 gram/milliliter koffie krijgt.

Ook de doorlooptijd is een verschil tussen een ristretto en een espresso. Bij een ristretto loopt het water ongeveer 15 seconden door de gemalen koffie heen. Bij een espresso is dat 20 tot 30 seconden.

Proef je het verschil tussen een ristretto en een espresso ook terug? Jazeker! Een espresso smaakt bitterder dan een ristretto. De ristretto is frisser, maar tegelijkertijd ook sterker en intenser dan de espresso.

Lungo vs. espresso

Je kunt het misschien al een beetje van de naam afleiden, maar de lungo is de grootste koffie van de drie. Dat komt door de koffie-waterverhouding van 1:3. Voor 15 gram gemalen koffie krijg je 45 gram/milliliter koffie. Daar komt bij dat de doorlooptijd van een lungo een stuk langer is dan die van een espresso, namelijk 50 tot 60 seconden (zoals je al las: de espresso heeft een doorlooptijd van 20 tot 30 seconden). Als je een lungo bestelt, krijg je dus ook 2 keer zoveel koffie dan wanneer je voor een espresso gaat. De grotere hoeveelheid water en de langere doorlooptijd maakt dat de lungo minder intens smaakt dan een espresso of een ristretto.

Een handig overzicht: het verschil tussen een ristretto, een espresso en een lungo

 

Ristretto Espresso Lungo
Verhouding koffie/water 1:1,5 of 1:1 1:2 1:3
Doorlooptijd Ongeveer 15 sec. 20 – 30 seconden 50 – 60 seconden
Smaak Fris Bitter Mild

 

Wat heeft jouw voorkeur, een ristretto, een espresso of een lungo?

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een ristretto en een espresso?

Het grootste verschil tussen een ristretto en een espresso zit in de verhouding gemalen koffie en water. Bij een ristretto is die 1:1 of 1:1,5, bij een espresso 1:2. Daarnaast is de doorlooptijd bij een ristretto 15 seconden en bij een espresso 20 tot 30 seconden. Deze verschillen proef je ook in de smaak: een espresso smaakt bitterder dan een ristretto. Een ristretto daarentegen is frisser dan de espresso.

De espresso heeft een koffie-waterverhouding van 1:2, een lungo een verhouding van 1:3. Daarnaast is de doorlooptijd van een lungo en een espresso anders: de espresso heeft een doorlooptijd van 20 tot 30 seconden, de lungo een doorlooptijd van 50 tot 60 seconden. Deze verschillen proef je terug in de smaak. Een lungo smaakt milder dan een espresso

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.