
Tot nu toe hebben allerlei zetmethodes al de revue gepasseerd op Koffietje.nl. Zo schreven we een blog over koffiezetten met een Chemex, koffiezetten met een Aeropress, koffiezetten met een Hario V60 en koffiezetten met een Clever Dripper. Ook de klassieke percolator kwam in een artikel voorbij. Wat mist er in dit rijtje? De French press! Daarom zetten we vandaag dit prachtige koffiezetapparaat in de spotlight.
De French press wordt ook wel cafetière genoemd. Aan beide namen kun je misschien al wel raden waar dit koffiezetapparaat zijn oorsprong vindt: in Frankrijk. Die oorsprong gaat heel ver terug. Naar de legende maakte een Franse boer een wandeling, maar had hij koffie bij zich die niet goed was gezet. De boer ontmoette onderweg een Italiaanse handelaar. Deze handelaar had onder andere fijn gaas bij zich. Ze gebruikten dit gaas om de koffieprut van de mislukte koffie naar beneden te duwen. Dat bleek zo’n lekker resultaat te geven, dat ze besloten om deze uitvinding door te ontwikkelen. En voilà, de basis voor de French press was gelegd. Het ontwerp van de French press werd in de loop van de jaren steeds meer verfijnd. De Italiaan Bruno Cassol maakte in 1935 het ontwerp dat we tegenwoordig nog steeds herkennen als cafetière.
De French press of cafetière is een klein koffiezetapparaatje dat supermakkelijk in gebruik is. Je hoeft er niet veel ingewikkelde handelingen voor uit te voeren, er zitten geen onbegrijpelijke knoppen op en het neemt niet veel tijd in beslag om koffie mee te zetten. Het werkt als volgt: je laat eerst water zo’n 3 á 4 minuten door de grof gemalen koffie trekken. Daarna druk je het filter langzaam en gelijkmatig naar beneden. That’s (in principe) it!
Klaar om koffie te zetten met de French press? Volg onderstaand stappenplan en je geniet binnen de kortste keren van een heerlijk kopje koffie, helemaal zelf gemaakt met jouw cafetière.
Bepaal allereerst de verhoudingen voor je kopje koffie. Bij sommige koffiezetapparaten komt dit erg nauwkeurig, bij de French press is dit niet het geval. Houd voor een minder sterke kop koffie 120 milliliter water op 1 eetlepel gemalen koffie aan. Liever sterk? Ga dan voor 90 milliliter water op 1 eetlepel gemalen koffie. Zorg er in de voorbereidende fase ook voor dat je French press helemaal schoon is en dat je het water alvast kookt.
Schep de gemalen koffiebonen in de French press en haal het filter naar boven. Als het goed is, is het water nu inmiddels gekookt. Wacht nu ongeveer 30 seconden voordat je dit over de gemalen koffiebonen giet. Je gaat de koffie vervolgens bloemen. Giet steeds op een langzame en gecontroleerde manier wat water over de koffiebonen. Steeds als het water is opgenomen, giet je weer opnieuw wat water op. Merk je dat de koffie gaat klonteren? Roer dan voorzichtig de bovenste laag los.
Wanneer alle koffie contact heeft gemaakt met het water, plaats je het filter met deksel op de kan. Zo voorkom je warmteverlies. Let op dat je het filter nog niet naar beneden drukt: dat doe je pas in de volgende stap! Laat de koffie nu ongeveer 4 minuten trekken. Hoe korter je je koffie laat trekken, hoe slapper de koffie zal smaken. En andersom zal je koffie juist sterker smaken als deze langer trekt.
Als de koffie getrokken is, druk je het filter langzaam en gelijkmatig naar beneden. Merk nu de weerstand op die het filter geeft. Voel je helemaal geen weerstand? Maal de koffiebonen de volgende keer dan iets fijner. Is de weerstand juist te sterk, dan mag je de volgende keer voor een grovere maalstand gaan.
Je hebt nu een koffie gezet met de French press, ofwel de cafetière. Geniet ervan!
Ja! Het is precies hetzelfde zetmethode.
De koffiebonen die het beste passen bij een cafetiere of een French press zijn OMNI koffiebonen. Deze zijn zowel gebrand voor filter als voor espresso.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.