Wat is een ristretto?
Door 713 Views

Wat is een ristretto?

Koffie’s komen tegenwoordig in verschillende soorten en maten. Neem bijvoorbeeld de espresso, een klein shotje die je in paar slokken achterover tikt. Toch kan het nog kleiner. Hoe dan? De espresso heeft namelijk een broertje, de ristretto.

Een mini kopje smaakvolle koffie! Heb je hem al eens geprobeerd? In dit artikel lees je wat een ristretto is, hoe is een ristretto zet en wat het verschil is tussen een espresso, dubbele espresso en een ristretto.

Lees ook:

Wat is een ristretto?

Een ristretto is het kleinste drankje wat je kunt maken met koffie. Er zit ongeveer 15ml – 20ml koffie in een kopje koffie. Dit drink je waarschijnlijk in een slok op, maar vergis je niet, de ristretto is een stevige, romige, stroperige en likeurachtige espresso.

Het woord ristretto is afkomstig uit Italië.

De letterlijke vertaling is ‘beperkt’ en zal de naam wel te danken hebben aan zijn kleine formaat. Oorsprongelijk lieten ze het water sneller door de koffie lopen, zodat men eerder koffie kon drinken en dus weer sneller aan het werk kunnen gaan. Een ristretto is een geconcentreerde koffie met dikke textuur. De intensere smaak komt doordat de doorlooptijd minder lang is dan bij een espresso.

Hoe zet je een ristretto?

Je krijgt de beste smaken uit een ristretto met dit standaard recept:

  • 15 gram koffie fijn malen.
  • 15 seconden de koffie door laten lopen.

Je hebt nu 1:1 verhouding, dus één gram koffie voor één gram water. Dit is heel intens, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld filterkoffie die 1:16 verhouding aanhoudt.

Hoe smaakt een ristretto?

De smaak van een ristretto is minder bitter dan een espresso. Door de verkorte doorlooptijd komen er minder bitters vrij, maar meer smaakdragers. Zoals oliën en gekaramelliseerde suikers die intenser, smaakvoller en aromatischer zijn dan bijvoorbeeld een espresso.

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.