Wat is een origami dripper en hoe zet je er koffie mee?
22 december 2022 Door 81 Views

Wat is een origami dripper en hoe zet je er koffie mee?

Alles over koffiezetten met de origami dripper

Origami betekent ‘papier vouwen’ in het Japans. Als je ernaar googelt, zie je allemaal foto’s van vrolijke gekleurde, gevouwen papieren figuurtjes. Nu vraag je je misschien af: wat heeft dit knutselwerkje met koffie te maken? In eerste instantie niet veel. Maar de origami dripper kun je wél linken aan koffie. Dat is namelijk een filterhouder waarmee je heel goed specialty coffee kunt zetten.

Hoe ziet een origami dripper eruit?

Nu je weet wat een origami dripper is, ben je ongetwijfeld benieuwd hoe zo’n filter eruitziet. Want die naam ‘origami’ moet toch ergens vandaan komen? Dat klopt! De vorm van de origami dripper is namelijk gebaseerd op de Japanse vouwkunst. De filter bevat ongeveer 20 groeven, die eruitzien alsof je ze in elkaar kunt vouwen. Het doet ergens misschien ook wel een beetje denken aan de rand van een papieren muffinvormpje: die heeft ook zulke groeven, maar dan wat kleiner.

Het materiaal

De groeven van de origami dripper zijn misschien vergelijkbaar met die van een muffinvormpje, maar daar houden de vergelijkingen wel op. Allereerst omdat je in een origami dripper natuurlijk geen muffins bakt. Maar óók omdat de iconische origami dripper niet van papier is gemaakt, zoals de meeste muffinvormpjes dat wel zijn, maar van keramiek. Bij het maken van de dripper wordt de traditionele, 400 jaar oude Mino Ware-techniek toegepast: een techniek die zich kenmerkt door het maken van kleine imperfecties, waardoor het resultaat meer lijkt op handwerk. Een antwoord op de massaproductie die we tegenwoordig bij veel keramieken producten zien. Vanwege de toepassing van de Mino Ware-techniek wordt het materiaal ook wel Mino yaki-porselein genoemd.

Origami dripper in jouw favoriete kleuren

De origami dripper is vanwege z’n bijzondere vormgeving sowieso al een mooie verschijning. Als je het ons vraagt, is een origami dripper een van de mooiste filterhouders waarmee je specialty coffee kunt zetten. Daar komt nog eens bij dat je deze filterhouder in allerlei kleuren kunt kopen. Ook in onze webshop is de origami dripper in veel kleuren verkrijgbaar, van geel tot lila en van blauw tot oranje. Dat maakt het gelijk een superleuk en persoonlijk cadeautje voor de feestdagen of een verjaardag!

Welke filters gebruik je voor de origami dripper?

Er zijn drie soorten filters die je voor de origami dripper kunt gebruiken: de originele papieren origamifilters, de Hario V60-filters of Kalita-papierfilters. Afhankelijk van de maat van je origami dripper moet je een bepaalde maat filter aanschaffen. Voor een origami dripper in maat S heb je origamifilters maat S, Hario V60-filters maat 01 of Kalita 155 papierfilters nodig. Heb je een origami filter in maat M, dan koop je origamifilters maat M, Hario V60-filters maat 02 of Kalita 185 papierfilters.

Wat een origami dripper zo opvallend maakt

Wie een origami dripper in z’n hand heeft, valt waarschijnlijk de grote opening aan de onderkant op. Daardoor zet je koffie met een snelle flow-rate – sneller dan wanneer je een Kalita of Hario V60 zou gebruiken – en dus met een korte doorlooptijd. Deze grote opening en de voordelen die daarbij komen kijken, maken dat je met een origami dripper op ontelbaar veel manieren kunt experimenteren.

Veelgestelde vragen

Wat is een origami dripper?

De origami dripper is een filterhouder waarmee je specialty coffee kunt zetten. Het is een filterhouder die bekendstaat om z’n diepe groeven in de rand en de grote opening aan de onderkant.

Er zijn drie verschillende filters die je kunt gebruiken als je koffie wilt zetten met de origami dripper: papieren origamifilters, Hario V60-filters en Kalita-papierfilters. Afhankelijk van de maat van je origami dripper heb je een bepaalde maat nodig. Voor een origami dripper in maat S raden we aan om origamifilters maat S, Hario V60-filters maat 01 of Kalita 155 papierfilters aan te schaffen. Heb je een origami filter in maat M, dan koop je origamifilters maat M, Hario V60-filters maat 02 of Kalita 185 papierfilters.

De origami dripper heeft door de diepe groeven een unieke vormgeving. Daar komt bij dat het een product is dat met een speciale techniek is gemaakt, namelijk de Mino Ware-techniek. Dat is een traditionele en eeuwenoude techniek uit Japan die gebaseerd is op het maken van imperfecties. Daardoor zien origami drippers er echt uit als handwerk. Ook uniek: origami drippers zijn in heel veel kleuren verkrijgbaar. Als je wil, kun je dus een dripper in jouw favoriete kleur kopen.

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.